Strava v těhotenství: Za dva rozhodně nejíte, dopřejte svému dítěti ten nejlepší start do života

Strava v těhotenství: Za dva rozhodně nejíte, dopřejte svému dítěti ten nejlepší start do života
Zdroj: Profimedia.cz
Kvašená zelenina:

Suroviny:

svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené čili papričky
sůl.

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.Čínské zelí po korejsku:

Suroviny:

1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9 cm) nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru.

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.).

Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 stupňů C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.Pečená zelenina s kozím sýrem:

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr.

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do "ranečku", svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou:

SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l	vody		
krůtí prsa, křídla		
2	mrkve		
1⁄2	celeru		
1	kořenová petržel		
1	cibule		
1	petrželová nať		
1	bobkový list		
5	kuliček černého pepře		
3	kuličky nového koření		
1	stroužek česneku		
1	snítka tymiánu.		
DO POLÉVKY:
2	mrkve		
300 g	růžičkové kapusty		
300 g	nudlí		
krůtí maso z vývaru		
petrželka		
sůl, pepř.

Postup:

Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.

Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.

Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.

Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.+ 2 fotky+ 3 fotky

Spousta těhotných žen si myslí, že jí v tomto období za dva, ale bohužel tomu tak není. Nepočítejte tedy s tím, že když se budete denně cpát dortíky či utopenci, přiberete dvacet kilo, tak až porodíte, opět oblečete svoje džíny. Spotřeba energie v těhotenství je totiž zvýšená jen minimálně.

Petra Járková
Petra Járková 18. 02. 2020 10:00

V těhotenství narůstá spotřeba vody a některých látek, které je pak nutné do těla doplňovat. Jedná se například o kyselinu listovou, vitamín D3, vitamíny skupiny B a železo, jód nebo hořčík. Skvělé tedy je před těhotenstvím jíst vyváženě, díky čemuž si v těle nashromáždíte dostatečné množství živin pro poklidné těhotenství, snadný porod a přirozené kojení.

Správná strava a vývoj

Různé výzkumy potvrdily, že výživa v těhotenství a následný vývoj spolu souvisí. Zdravá strava v těhotenství má obrovský význam pro správný vývoj narozeného miminka i jeho metabolismus. Nezdravá strava způsobuje změny ve struktuře DNA, proto není ideální, když si v těhotenství dopřáváte všechno, na co zrovna máte chuť. Správné stravování má vliv i na elasticitu tepen.

Životospráva ovlivňuje cukrovku

To, co se děje v těle matky v těhotenství, má, stejně jako genetika, vliv na rozvoj v pozdějším věku. Životospráva také ovlivňuje následnou obezitu, cukrovku 2. typu, vysoký krevní tlak, osteoporózu a některé druhy rakoviny.

Hormonální systém

Nesprávné stravovací návyky ovlivňují u dítěte hormonální systém, reprodukční systém, kde vzniká větší pravděpodobnost vzniku syndromu polycystických vaječníků, nebo oběhový systém, kde dochází k poruše funkce endotelu, a větší riziko vysokého krevního tlaku v dospělosti. Životospráva ovlivňuje i funkci jater, hladinu cholesterolu a náchylnost k alergiím a infekcím.

Polykání plodové vody

Strava matky ovlivňuje také chutě dítěte. Ve druhém trimestru začíná polykat plodovou vodu, do které se dostávají chutě produktů, které konzumovala těhotná žena. Tudíž by se ve stravě těhotných mělo objevovat co nejvíce ovoce a zeleniny. Ženy v očekávání by pak měly omezit sladké, slané a rafinované výrobky.

NA ZDRAVÉ RECEPTY, KTERÉ JÍST V TĚHOTENSTVÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články