Dítě s horečkou: Jak postupovat při jeho ošetřování a na co dávat vždy pozor?

Dítě s horečkou: Jak postupovat při jeho ošetřování a na co dávat vždy pozor?
Zdroj: Profimedia
Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

+ 5 fotek+ 6 fotek

Za horečku považujeme vzestup tělesné teploty dítěte nad 38 stupňů a za zvýšenou teplotu pak hodnoty mezi 37 a 38 stupni Celsia. Vysoká horečka je nad 40 stupňů a ta, pokud trvá několik dní, může dítě klidně ohrozit i na životě.

Petra Járková
Petra Járková 15. 02. 2020 10:00

Horečka je prvním příznakem řady onemocnění. U dětí jde většinou o virovou nebo bakteriální infekci. Teplota vašemu dítěti ale může stoupnout i při otravě, úrazu hlavy nebo třeba přehřátí organismu.

Co je horečka

Když dítě dostane horečku, je to pro nás upozornění, že v organismu probíhá nějaký zánět a tělo se mu snaží samo bránit. Jde o reakci mozku na uvolnění látek, takzvaných pyrogenů, do krve.

Projevy horečky

Horečka se projevuje třesavkou, zimnicí, zrychleným pulzem, zarudnutím v obličeji, celkovou únavou a vyčerpaností. Děti také nemají chuť k jídlu, odmítají ale i tekutiny, bolí je hlava a často i bříško. Při rychlých pohybech či prudkých změnách polohy mohou klidně i zvracet.

Měření horečky

Malým dětem měříme teplotu v konečníku a nezapomeneme pak odečíst půl stupeň, větším vložíme teploměr do podpaží. V těchto případech se nedoporučují bezdotykové teploměry, jsou totiž dost často nepřesné, což u nemocného dítěte jistě nechcete riskovat.

Ošetřování dítěte s horečkou

Pokud máte potvrzeno, že má vaše dítě horečku, dbejte na to, aby mělo dostatečný příjem tekutin a dostávalo léky na její snížení. Ty působí přibližně za půl hodiny a maximálního účinku dosahují přibližně dvě hodiny po užití. Léky současně působí proti bolesti. Kojencům jsou podávány většinou formou čípků a větším dětem formou sirupů či kapek. Těm největším lze dát i tablety.

Dva druhy léků

Léky obsahující paracetamol (Paralen, Panadol) podávejte dle instrukcí na příbalovém letáku a pokud ho náhodou nemáte, nikdy nepřekračujte denní dávku 50 mg/kg/den. Dávky musí být rozděleny do čtyř etap po šesti hodinách. Druhou skupinou jsou léky obsahující ibuprofen (Ibalgin, Nurofen, Brufen). Ty mají také svá pravidla a jejich maximální denní dávka je 30 mg/kg/den rozdělená do třech dávek po osmi hodinách.

Nikdy nepodceňovat

Pokud trvá horečka i po podávání výše zmíněných léků déle než dva dny, rozhodně jděte k lékaři, aby zjistil její příčinu a zahájil optimální léčbu. Nikdy nepodávejte dětem léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (Aspirin, Acylpyrin), mohly by jim poškodit játra.

NA TO, JAK VYLÉČIT RÝMU A NACHLAZENÍ POMOCÍ BABSKÝCH RAD, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články