Nejčastější dětské úrazy v zimě. Lékař radí, jak postupovat při první pomoci

Dříve ženy rodily první dítě už v 18 letech a nikdo se nad tím nepozastavoval.
Zdroj: Pixabay.com

Se zimním obdobím přicházejí na řadu i sportovní aktivity, které dětem vykouzlí úsměv na tvářích. Sáňkování, bobování, lyžování, to děti prostě milují! Bohužel, právě tyto zimní radovánky s sebou přinášejí i nebezpečí v podobě různých úrazů. Na co si dát pozor?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 22. 11. 2019 12:00

Sportovní aktivity jsou obecně provázeny úrazy. V zimních měsících se nejčastěji setkáváme s poraněním končetin. Právě zlomeniny tvoří 50 procent úrazů. Časté jsou pády na lyžích, na snowboardu, při bobování či bruslení.

"Jako příčina úrazu je v zimě uváděn pád na lyžích a snowboardech, což je jistě očekávané. Nicméně i v tomto období patří mezi pět základních příčin úrazů pády a uklouznutí, to vše v průběhu volné zábavy nebo sportu ve volném čase. Také typy poranění jsou během zimy stejné jako za celý rok - zlomeniny na prvním místě," popisuje prof. MUDr. Ladislav Plánka.

Prevence úrazů

Zranit se můžeme téměř při každém sportu, vždy ale platí, že při dodržování obecné prevence můžeme předejít i vážným zraněním. Velmi důležitá je i aktivní prevence – to znamená, že se dítě učí rozeznávat nebezpečná místa apod. Toto jsou důležité kroky k bezpečným zimním radovánkám:

1. Vždy se na začátku sportování rozcvičit.

2. Sportovat na bezpečných místech.

3. Nepřeceňovat síly, neriskovat.

4. Používat ochranné pomůcky (rukavice, brýle, přilba apod.).

5. Dbát na stav počasí – nebruslit na rybníku při oblevě apod.

6. Naučte děti, aby vždy sportovaly bezpečně.

7. Vysvětlete dětem nebezpečí adrenalinových sportů.

Jak na první pomoc

Statistiky Českého červeného kříže uvádějí, že pořadí četnosti úrazů u dětí je následující:

1. Zlomeniny

2. Poranění povrchu těla

3. Poranění hlavy

Pokud si vaše dítě poraní končetinu, snažte se ji zafixovat. Poraněnou ruku fixujeme k trupu, dolní poraněnou končetinu fixujeme k dolní zdravé končetině. U otevřené zlomeniny ránu pouze zakryjte.

První pomoc u poranění páteře: "Jakmile není zcela vyloučeno, že při úrazu došlo k poranění páteře, jednáme s poraněným dítětem tak, jako kdyby páteř zraněnou mělo," vysvětluje MUDr. Pavel Srnský. Vždy zajistěte příjezd záchranné služby.

První pomoc při poranění hlavy: "Obecně platným pravidlem je nepodcenění stavu tohoto druhu poranění. I na první pohled 'lehký otřes mozku' může mít v dalším průběhu nepříznivý vývoj. Je nutné trvalé sledování celkového stavu dítěte," konstatuje MUDr. Pavel Srnský. A dále dodává: "Pokud je dítě při vědomí, uložte jej do polohy vodorovně na záda s mírně podloženou hlavou. Ošetřete poranění hlavy, dítě uklidňujte, mluvte s ním a kontrolujte tak nenásilně stav jeho vědomí."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články