Šimsovo sanatorium: První místo, kde ženy konečně nerodily jako zvířata

Neuropsychiatr Jan Šimsa sanatorium prodal a mohla tak vzniknout porodnice.
Zdroj: Facebook
Nejstarší pražská porodnice fungovala v letech 1867-1875 jako zemská.Porodnice v Krči dříve sloužila jako sanatorium pro nervově choré.Až ve dvacátém století se u nás začalo upouštět od domácích porodůNeuropsychiatr Jan Šimsa sanatorium prodal a mohla tak vzniknout porodnice.+ 4 fotky+ 5 fotek

Začátkem dvacátého století se společnost konečně začala zajímat o osud novorozenců a matek v tíživé životní situaci. Vznikala první specializovaná pracoviště a konečně se upouštělo od nebezpečných domácích porodů. Jedním z takových převratných zařízení bylo i sanatorium dr. Šimsy v Praze. Podívejte se do míst, kde ženy konečně rodily civilizovaně!

Petra Járková
Petra Járková 22. 06. 2019 08:00

Dříve chodily rodit do porodnice pouze ženy, které neměly doma vhodné podmínky k porodu, a svobodné matky, které se snažily porod utajit a ideálně hned po narození nabídnout dítě k adopci.

S rozvojem lékařství však docházelo stále častěji k tomu, že žena dala přednost vyškolenému lékaři před porodní bábou a porod absolvovala v porodnici. V roce 1918 se začaly porodnice řídit heslem "Vše pro dítě" a začal se budovat úplně nový zdravotní a sociální systém.

Velkou zásluhu na rozvoji měl i spolek Československá ochrana matek a dětí, který už se nemohl dívat na vysokou úmrtnost novorozenců. Ta tenkrát sahala až k hranici 25 %. Na vině byly špatné hygienické podmínky v rodinách, sociální situace i nedostatečná diagnostika vývojových i jiných vad.

Nikdo se také nezajímal o stav ani stupeň gravidity rodiček, takže ty často ani nevěděly, že by měly rodit, a v termínu porodu sbíraly brambory na poli nebo třeba právě obracely seno.

Ve 20. století vznikla první státem financovaná porodnice, nemocnice a nalezinec. V této nemocnici se začaly také používat moderní lékařské metody. Další krásnou porodnicí bylo bývalé nervové sanatorium dr. Šimsy v Dolní Krči v Praze. Objekt tvořilo sedm secesních budov a rozlehlý park. Začala zde působit nemocnice a útulek pro děti a kojící matky. Dnes areál slouží jako Kojenecký ústav při Thomayerově nemocnici.

Ústav měl kapacitu až 90 dětí a 45 rodiček. Našla se tu i bezplatná lůžka pro opuštěné kojící ženy. Jinak se zde za stravu, ubytování, topení a lékařskou péči o dítě platilo. Pokud chtěla žena být na pokoji sama s dítětem, platila 94 korun na den.

V areálu byla i ozdravovna pro děti s tuberkulózou, mateřská škola, internát pro sestry i dětská poradna.

PODÍVEJTE SE, JAK LUXUSNÍ KOMPLEX PORODNICE TENKRÁT VYPADAL:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články