Oddělení šestinedělí: Jak tam funguje péče a co vše se řeší a zjišťuje?

Dudlíků není nikdy dost
Zdroj: Pixabay
Psychická pohoda: Může pomoci hluboké dýchání, relaxační hudba a naprosté soukromí.Stres: Čerstvé maminky by se neměly stresovat tím, že je mléka málo nebo není žádné.Odpočinek: Šestinedělka by měla hodně odpočívat.Jídlo a pití: Žena by měla přijímat o třetinu více vyvážených potravin, než by potřebovala jen pro sebe, a dbát na dostatečný pitný režim.+ 1 fotka+ 2 fotky

Oddělení šestinedělí je velmi důležité, strávíte na něm totiž hned několik následujících dnů po porodu. Nebojte se zeptat sestřiček a nechte si poradit, právě zde byste měla dostat veškeré informace, abyste odjížděla z porodnice sebejistá a znalá.

Petra Járková
Petra Járková 27. 02. 2020 10:00

Až budete vybírat porodnici k porodu, zaměřte se i na to, jaké mají oddělení šestinedělí. Je totiž pro rodičky neméně důležité. Společně s miminkem na něm stráví přibližně dalších 72 hodin po porodu. Nejen že by je na tomto místě měly vyškolené sestřičky naučit s miminkem manipulovat a kojit je, také zde mají tu nejlepší zdravotní péči, kdyby došlo k jakýmkoli poporodním komplikacím.

Jak funguje oddělení šestinedělí

Pobyt na šestinedělí většinou probíhá podobně jako klasický pobyt v nemocnici. Brzy ráno probíhá jak vaše vizita, tak vizita miminka. Během té vaší doktor zkontroluje, zda se vám správně zavinuje děloha a jak se hojí poporodní poranění. Při porodu císařským řezem i stav jizvy. Miminko zase na vizitě převáží a zkontrolují, zda nemá novorozeneckou žloutenku.

Co požadují oddělení šestinedělí

Některá oddělení šestinedělí po rodičkách požadují vážení miminek před kojením a po kojení. Navážené hodnoty musíte pravidelně zapisovat a dle toho, jak miminko přibírá, jste propuštěné domů. Někde musíte také kojit v pravidelných intervalech, měřit dítěti teplotu několikrát za den a také zapisovat, kolikrát za den jste našla počůranou a kolikrát pokakanou plínku.

Vyšetření na oddělení šestinedělí

Po porodu během následující hospitalizace novorozenec projde řadou vyšetření. Je naprosto v pořádku, pokud požádáte, že u těchto vyšetření chcete být přítomné.

Nebojte se zeptat

Oddělení šestinedělí by tu mělo být pro vás. Nebojte se tedy zeptat, informovat a radit. Komunikujte se sestřičkami, lékaři i laktačními poradkyněmi. Vše je na domluvě se zdravotníky a všem by mělo záležet na tom, abyste se po porodu cítila dobře a nabírala sílu pro následnou péči o miminko po odjezdu domů.

NA TIPY, JAK PODPOŘIT KOJENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články