Lékařka Marcela Křížová vyvrací mýty o pitném režimu při kojení: Víc vody neznamená víc mateřského mléka

Lékařka Marcela Křížová vyvrací mýty o pitném režimu při kojení: Víc vody neznamená víc mateřského mléka
Zdroj: Pexels
MUDr. Marcela Křížová je vedoucí lékařkou oddělení fyziologických novorozenců a vedoucí mléčné banky v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražské podolské porodnici.MUDr. Křížová (druhá zprava) promluvila společně s dalšími odborníky z podolské nemocnice o nutnosti správného pitného režimu těhotných a kojících žen.Moderátorka tiskové konference Bára Hlaváčková (vlevo) vyzpovídala na téma pitného režimu v těhotenství také modelku Renatu Langmannovou (vpravo).Modelka a podnikatelka Renata Langmannová je mámou dvouleté dcery Medy...+ 3 fotky+ 4 fotky

Běžně bychom měli vypít kolem dvou litrů vody denně, ovšem v těhotenství a během kojení nároky na příjem tekutin rostou. Marcela Křížová, lékařka z porodnice v Praze - Podolí, v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, kolik vody by těhotná a kojící žena měla každý den vypít, a vyvrací také některé mýty o tom, jaký vliv má příjem tekutin na mateřské mléko.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 10. 2022 12:00

V průběhu těhotenství dochází v organismu k mnoha změnám, které zajišťují správný vývoj plodu, jako je například zadržování vody v těle, zvýšení množství cirkulující krve nebo její větší průtok ledvinami. Těhotná žena by proto podle odborníků z Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí měla přijmout jen z nápojů 2,3 litru tekutin denně. Tekutiny přijaté ze stravy by měly tvořit dalších 0,7 litru.

Během kojení se potřeba příjmu tekutin ještě zvyšuje. V prvním půlroce po porodu by ženy měly vypít 2,7 litru vody denně, potravou potom přijmout dalších 0,7 litru„Jednoduchou pomůckou může být to, když žena po každém kojení vypije sklenici vody," radí MUDr. Marcela Křížová, vedoucí lékařka oddělení fyziologických novorozenců a vedoucí mléčné banky.

Ideálně by mělo jít o čistou pramenitou nebo přírodní minerální vodu s nízkým obsahem minerálů, tedy do 500 miligramů. Taková voda je například kojenecká, která musí splňovat také přísné limity pro obsah dusičnanů nebo sodíku. Pramenité vody, které odpovídají potřebám těhotných žen, lze v Česku nalézt například v přírodní rezervaci Adršpašsko-teplických skal, kde vyvěrá Natura kojenecká.

Marcela Křížová o pitném režimu v těhotenství a při kojení

Jak jsou na tom ženy s pitným režimem v těhotenství? Měly by pít více?

Určitě. Je důležité si uvědomit, že v průběhu těhotenství by žena měla navýšit příjem tekutin, protože se jí zvětšuje objem krve. Voda je potřebná pro tvorbu plodové vody a pro vyvíjející se plod. Žena by měla vypít o 300 - 400 ml více než obvykle.

A co když žena během těhotenství sportuje?

Pokud sportuje, tak by měla pít ještě více. Záleží ovšem také na prostředí, ve kterém se pohybuje, jestli je horké léto a jak moc sportuje.

Jaké složení by voda měla v ideálním případě mít?

Ideální voda pro těhotnou ženu je pramenitá kojenecká. Musí být bakteriologicky nezávadná a s nízkým obsahem dusičnanů. Kojenecká voda má také málo minerálů, do 500 miligramů, aby nezatěžovala organismus ženy ani dítěte. Kofein a alkohol naopak tělo o tekutiny připravují, čímž ho zároveň ochuzují o důležité minerály.

Je možné to s pitným režimem přehnat a pít až moc?

Ano, s tím se také setkáváme, hlavně u porodu. Rodička ve snaze, aby byla dobře hydratovaná, pije přemíru vody, třeba až 4 litry. To opravdu není dobře a může to vést k řadě patologických stavů, které ohrožují matku i dítě. Matce hrozí rozvrat vnitřního prostředí a dítěti rovněž.

Může být žena během porodu naopak dehydratovaná?

Během porodu má žena přístup k vodě a může pít, takže v tomto směru by neměl být problém.

Jak by měla žena pít po porodu?

Je třeba si uvědomit, že mateřské mléko tvoří téměř z 90 % voda. V době kojení proto žena musí tyto zvýšené nároky kompenzovat zvýšeným příjmem tekutin. Uvádí se za den zhruba 700 ml vody navíc. Jednoduchou pomůckou může být, když žena po každém kojení vypije sklenici vody. Setkáváme se také s tím, že ženy dostávají rady, aby pily velké množství vody, protože pak budou mít dostatek mléka - to je pochopitelně nesmysl, lidské tělo takhle jednoduše nefunguje. Lidské tělo je mnohem složitější.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články