Podivné katolické relikvie: Mateřské mléko Panny Marie prý dodnes přechovávají v Izraeli

Podivné katolické relikvie: Mateřské mléko Panny Marie prý dodnes přechovávají v Izraeli
Zdroj: Wikimedia Commons/Marmargoni, CC BY-SA 4.0
Svatý Valentin (Valentýn) patří mezi nejoblíbenější katolické světce. Jeho lebku, zasypanou sušenými květinami, najdete v bazilice Panny Marie v Římě.Svatý Antonín byl známý hlavně díky svým řečnickým schopnostem. Není tak divu, že světcův jazyk skladují v jeho vlastní bazilice v Padově.Mateřské mléko Panny Marie přechovávají v Izraeli v takzvané Mléčné jeskyni. Prý byla kdysi rudá, pak ale zázračně zbělala.Misionář František Xaverský měl pokřtít až 100 000 lidí. Celá jeho paže je k vidění v kostele Il Gesù (Jména Ježíš) v Římě.+ 4 fotky+ 5 fotek

Sbírání relikvií není jen záležitostí katolické církve. Pravdou ale je, že ty jejich jsou jedny z nejděsivějších. Najdeme mezi nimi seschlé ruce, mumifikované nohy či srdce. Samotnou kapitolou jsou pak údajné hřeby z Ježíšova kříže. Těch je na světě tolik, že by se jimi dal zaplnit soudek. Pojďme se podívat na ty nejbizarnější "svaté" předměty...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 04. 2022 14:00

Relikvií se označuje určitý předmět, jenž připomíná život světce. Proto je věřícími uctíván. Obvykle do této kategorie spadají kosterní či jiné tělesné pozůstatky. V některých případech ale může jít o předmět, který byl úzce spojen se životem svatého.

Noha svatého Blažeje

Je považován za věrného následovníka Ježíše Krista a vykonavatele zázraků. Když v roce 1346 vypukl v dnešním Dubrovníku mor, podařilo se církevním představitelům získat ostatky Svatého Blažeje, čímž se z něho stal oficiální patron města. Byla k dispozici jeho hlava, hrdlo a pravá ruka, všechny ale nejvíce zajímala noha, kterou je možné vidět dodnes. Je umístěná ve speciálním stříbrném a zlatém pouzdře.

Srdce Camilla De Lellise

Začínal jako voják, když však v roce 1575 konvertoval ke katolíkům, rozhodl se, že celý život zasvětí Bohu. Camill De Lellis nastoupil do nemocnice svatého Jakuba, kde se staral o nevyléčitelně nemocné. O devět let později se nechal vysvětit na kněze. Svého původního poslání se ale nevzdal. I nadále se věnoval těžce nemocným lidem.

A právě proto se relikvií stalo jeho srdce. To následně putovalo do Irska, na Filipíny, do Vietnamu a Thajska. Jednoduše všude tam, kde “inspirovalo” další zástupy věřících.

Předkožka Ježíše Krista

Byl to vlastně pěkně zapeklitý případ. Tu "skutečně" pravou předkožku Ježíše Krista mělo mít až 12 klášterů. Šlo samozřejmě o chytrý tah, jak přilákat platící poutníky. Která tedy byla ta pravá? Teolog Leo Allatius tvrdil, že skutečná relikvie vystoupala do vesmíru a měla vytvořit známé Saturnovy prstence.

Nevíme, zda tomu tak skutečně bylo. Jisté ale je, že ještě v roce 1900 se ve Francii objevila další, zaručeně pravá intimní část Spasitelova těla. To už klér nevydržel a zakázal všem věřícím o tom hovořit. Kdo by se o tom, byť jen slůvkem zmínil, mohl čekat brzkou exkomunikaci. Když už jsme u Ježíše, nelze nevzpomenout na relikvii související s jeho matkou Pannou Marií. Jde o její mateřské mléko, které prý dodnes přechovávají v Izraeli.

Na další bizarní relikvie se podívejte do naší galerie... 

Zdroj informací:

Grunge.com: History of the world’s most macabre catholic relics explained 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články