Zvrácený kněz Hans Schmidt: Miloval jatka a porcování lidí, dělal to prý z lásky

Zvrácený kněz Hans Schmidt: Miloval jatka a porcování lidí, dělal to prý z lásky
Zdroj: Wikimedia Commons/Bain News Service, Public Domain

Hans Schmidt si svou brutální vraždou “vysloužil” určitý druh prvenství. Stal se doposud jediným popraveným katolickým knězem v historii Spojených států amerických.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 08. 2021 11:00

Než se začaly veřejně řešit prohřešky katolické církve spojené se sexuálním obtěžováním, byly zločiny jejich představitelů zameteny pod koberec. Výjimkou byl případ Hanse Schmidta, který veřejnost přesvědčil o tom, že i boží služebníci mohou být monstry.

Dítě s podivnou zálibou

Hans Schmidt se narodil v roce 1881 v německém Aschaffenburgu a své dětství trávil opravdu zvláštním způsobem. Většinu času pobýval na jatkách, kde pozoroval porážku a následné zpracování krav a prasat. Byl také uchvácen římskokatolickými obřady. Dokonce si kvůli tomu vyrobil doma oltář. Druhý koníček se nakonec stal jeho povoláním. V pětadvaceti letech jej vysvětili na kněze.

Následující čtyři roky strávil ještě v Německu, poté jej vyslali do Louisville v Kentucky. Zřejmě ho měli jeho nadřízení již plné zuby, neustále totiž vyvolával různé konflikty. Ale i za oceánem zanedlouho začaly hádky. Musel se znovu stěhovat a skončil v kostele svatého Bonifáce na Manhattanu. Tam se seznámil s nově najatou hospodyní, Rakušankou Annou Aumüller. Ti dva našli v sobě zalíbení, což záhy přerostlo v poměr. Zřejmě se to ale provalilo, neboť neposlušný kněz putoval do dalšího svatostánku v západním Harlemu. Milence ale tato překážka od vzájemného setkávání neodradila.

Svatba na vlastní pěst

Na svatbu došlo 26. února 1913. Schmidt moc dobře věděl, že toto privilegium je katolickým kněžím zapovězeno, a tak provedl tajný obřad. Tento rok se však nenesl jen ve znamení zakázané lásky, ale také hrůzné vraždy. Když mu jeho milá oznámila, že s ním čeká dítě, zatmělo se mu před očima. Tohle by už neututlal a dny jeho kněžství by byly rázem tytam. Nenapadlo ho tak nic jiného než ji zabít.

Hans Schmidt zaťal své nelegální ženě 2. září do krku řeznický nůž, poté jí pilkou odřezal hlavu. Následně ještě bezhlavé torzo rozpůlil. Každou část pečlivě zabalil do novin, přičemž ke spodní polovině těla přibalil ještě polštář s vyšitým monogram “A”. Všechny baličky pak zatížil velkými kusy břidlice, doufal, že se tak bez problémů potopí na dno řeky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @lilith_threads

O tři dny později však jednu část těla objevily děti hrající si na břehu řeky Hudson. Zbytek se našel v New Jersey, kam připlaval po řece Weehawken. Nález byl přesto předán newyorské policii. Proč? Protože typ horniny, kterým byly balíčky zatíženy, se v New Jersey vyskytoval jen velmi vzácně. Následná pitva rovněž odhalila, že oběť těsně před vraždou porodila. Důkazem číslo jedna se stal polštář s monogramem. Policisté dohledali prodejce, v jehož pečlivých záznamech objevili adresu kupujícího.

Vražda z lásky

Když policisté vstoupili do Schmidtova bytu, naskytl se jim vskutku hrůzný pohled. Stěny i podlaha byly potřísněny krví. Lepší důkaz o tom, že se zde stala brutální vražda, si nemohli přát. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byly polštáře s navlas stejně vyšitým monogramem. Zbývalo si tak jen dojít pro vraha. Detektivové jej zatkli přímo v kostele. „Zabil jsem ji, protože jsem ji miloval. Musel jsem učinit krvavou oběť,” přiznal se téměř okamžitě.

U soudu se snažili jeho právníci zmírnit trest tvrzením, že byl v době vraždy nepříčetný. Během prvního stání si získali sympatie přísedících, u druhého byl však vynesen rozsudek smrti. Snad k tomu přispěl fakt, že díky mediálnímu cirkusu se na soudní proces upíraly oči všech Američanů. O život připravilo kněze elektrické křeslo ve známé věznici Sing Sing.

Hrůzná minulost Hanse Schmidta

Po popravě však vyšly najevo další hrůzné skutečnosti. S jedním zubařem z Manhattanu plánoval sérii vražd kvůli vyplacení tučných pojistek. Zabýval se také paděláním peněz. A předtím se dopustil i dvou vražd mladých dívek. První rozřezal ještě v Německu, tu druhou po příjezdu do Louisville. Jeho případ tak zůstane věčnou skvrnou na rádoby čistém plášti katolické církve.

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Hans Schmidt 

Allthatsinteresting.com: The Gruesome Crimes Of Hans Schmidt, The Only Catholic Priest Ever Executed In US History.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články