Veselý klaun John Wayne Gacy: Pod podlahou ukrýval 33 těl. Oběti lákal na lechtivé filmy

Veselý klaun John Wayne Gacy: Pod podlahou ukrýval 33 těl. Oběti lákal na lechtivé filmy
Zdroj: Archiv

Na tom, že se spousta lidí bojí klaunů, není nic divného. Vždyť jsou častým tématem hororů, a navíc většina z nich vypadá opravdu děsivě. Zlo však nežije jen ve filmech a seriálech. Někdy bývá i skutečné a ukryté za dobrosrdečnou tváří tlouštíka, který má ale jedno hrůzné tajemství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 11. 2020 13:00

John Wayne Gacy byl podnikatel, politický aktivista a samozřejmě sériový vrah, jemuž se přezdívalo „Klaun zabiják“. Mezi roky 1972–1978 zneužil a zabil třiatřicet mladých chlapců. Za to si vysloužil trest smrti. Jak se mu ale podařilo nalákat tolik obětí? Mohla za to maska klauna, anebo takzvané zakázané ovoce?

Matku miloval, otce nenáviděl

Gacy byl vždy tlouštík, a to se nelíbilo jeho otci. Ten chtěl mít v rodině sportovce. Často ho tak bil a nadával mu do slabochů a mazánků. Jeho pěstem neunikli ani další členové rodiny. Když se napil, zatmělo se mu před očima. Logicky se tak John upnul na svou matku a sestry, které velmi miloval. Domácí násilí byl však jenom pouhý začátek řetězce hrůzných událostí v Gacyho životě.

Byl také zneužíván rodinným přítelem. V jedenácti letech spadl z houpačky a utrpěl úraz hlavy. Celých pět let se nepřišlo na to, že se mu v mozku utvořila krevní sraženina, jejíž existence se začala projevovat až občasnými výpadky paměti. Otec jej samozřejmě do nemocnice nevzal, odbyl ho se slovy, že je obyčejný simulant, který se akorát snaží vyhnout škole.

Muž roku

V dospělosti se z outsidera stal poměrně oblíbený člověk. Začal pracovat jako poslíček a pomocná síla u požárů a nehod, dokonce se angažoval v kostele. Otec byl ale pořád nespojený. Po ostré hádce se John rozhodl odstěhovat do Los Angeles, kde začal pracovat v márnici. O tři měsíce později nastoupil na obchodní akademii, kterou úspěšně absolvoval.

V roce 1964 se seznámil se svou budoucí ženou Marlynn. Po svatbě mu tchán nabídl post manažera tří restaurací KFC. Díky svým úspěchům byl jmenován Mužem roku. Tehdy se ale začal stýkat s mladými zaměstnanci. Mladíky lákal na sledování pornofilmů. Nakonec byl zatčen a odsouzen na deset let vězení. Jeho manželka neváhala a podala žádost o rozvod. Gacy už svou ženu a dvě děti nikdy neviděl.

Gacy a první dáma

Po vstupu do Demokratické strany začal šplhat po kariérním žebříčku, který ho vynesl až k první dámě Rosalynn Carter. Jejich společná fotka vyvolala po vrahově odhalení velkou nevoli. Proč? Protože vznikla až tři roky po Gacyho první vraždě. Tu spáchal v lednu roku 1972. Obětí byl osmnáctiletý Tim. John ho pozval domů, kde popíjeli alkohol, po němž následoval sex. Další den ráno měl Tim na Johna zaútočit nožem, Gacy mu jej vytrhl z ruky a bodnul ho do hrudi. A to ho velmi vzrušilo. Rozhořel se v něm chtíč, který nešel uhasit.

Gacy unesl celkem třiatřicet chlapců a mužů, které opakovaně znásilňoval, mučil a poté zabil. Přežili jen dva, kteří se stali u soudu korunními svědky. Poslední kapkou byla vražda teprve patnáctiletého Roberta. Ten zanechal ve své práci, kde brigádničil, vzkaz, že jde na pracovní schůzku s panem Gacym. Když se rozběhlo pátrání, policisté ihned Gacyho kontaktovali, on je však nejprve odbyl. Při domovní prohlídce, během níž byly objeveny ve sklepě pozůstatky těl, se ale ke všemu přiznal.

Veselý klaun, který chodil bavit děti do nemocnic, stanul před soudem, kde mu byl vyměřen trest smrti. V den popravy však nastala menší nehoda. Praskla jedna z jehel stříkačky se smrtící látkou. John toho využil a pokusil se o útěk. Celá procedura se tak protáhla na dlouhých 18 minut, obyčejně přitom trvá čtyři a půl minuty. A jaká byla poslední slova otylého šaška? „Polibte mi prdel!“ 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Wayne Gacy

BBC: John Wayne Gacy

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články