Český Jack Rozparovač Martin Roháč: Šílený kanibal, kterému při popravě trhali maso a lámali kosti

Český Jack Rozparovač Martin Roháč: Šílený kanibal, kterému při popravě trhali maso a lámali kosti
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Činy vojáka, loupežníka a vraha Martina Roháče jej řadí mezi největší sériové vrahy naší země. Počet jeho obětí se vyšplhal až na děsivé číslo 59. Postupem času se, spolu se svou tlupou, stal kanibalem, který neváhal připravit o život těhotné ženy a pozřít jejich nenarozené děti. Avšak boží mlýny melou pomalu, ale jistě.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 11. 2020 13:00

Martin Roháč pocházel z Velké Bíteše. Mezi roky 1568–1571 zabil skoro šest desítek lidí. K dopadení šíleného vraha dopomohl až jeho kumpán Mikuláš Míča, který vše doznal na mučidlech. O něco později byl dopaden samotný Roháč. Jeho smrt se nesla ve stejně drastickém duchu jako jeho brutální vraždy zcela nevinných lidí.

Loupežnická banda

Když se Martin Roháč rozhodoval, co bude dělat po vojně, vybral si dráhu zločinu. A nebyl v tom sám. Nejprve se jeho banda zaměřovala na bohaté obchodníky. Nestačilo jim však muže pouze okrást, rovnou je přitom i zabili. Poté se převlékli do jejich šatů a vydávali se za ně, čímž vzbudili u jiných lidí důvěru.

Jejich území bylo poměrně rozsáhlé. Začali na Sedmihradsku, pak se přesunuli k Vídni. Dále se objevili u slovenské Stupavy či Prešpurku. Objevili se také na Moravě, a to v Uherském Brodě a Brně. Nevyhnuli se ani obcím v podhůří Bílých Karpat. Úplně největších zvěrstev se ale dopustili ve středních Čechách.

Kanibalismus

Zločinů, nad kterými zůstává rozum stát, se Roháč dopustil poblíž Čáslavi, Chrudimi a Mělníka. Jeho tlupa, kterou tou dobou tvořili již jen ti nejotrlejší jedinci, zavraždila tři těhotné ženy, kterým vyřízli z dělohy nenarozené děti. Následně jim měli vyříznout několik orgánů, jež poté zkonzumovali. Byli přesvědčeni o tom, že jim to dodá odvahu k dalším vraždám.

Ale na každého dojde. Nejdřív spadla klec na Roháčova kumpána Mikuláše Míču. Ten se po velmi krutém mučení ke všemu přiznal. Poté přišel na řadu Martin Roháč. Konečně si mohl na vlastní kůži vyzkoušet to, co dělal svým nebohým obětem. Po přiznání byl odsouzen k zvlášť kruté popravě.

Poprava

Rozsudek nad Roháčem byl vynesen 7. února 1571. Ve vězení měl ještě čas zpytovat svědomí, neboť k popravě došlo až o deset dnů později. Ta byla stejně krutá jako jeho loupeže, kterými se svou bandou terorizoval Čechy několik dlouhých let.

Nejprve mu měli u pranýře odejmou články prstů. Po přesunu na popraviště mu měl kat trhat kleštěmi maso a zlomit ruce i nohy. V tomto stavu byl vpleten do nechvalně proslulého kola, kde čekal na svou smrt. K provedení exekuce bylo zapotřebí celkem sedm lidí. Mistrem popravčím měl být v té době brněnský kat Johann Martin Neumeister.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Martin Roháč

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články