Karel Hašler: Klonil se k českým fašistům, přesto mu gestapo připravilo hroznou smrt

Karel Hašler: Klonil se k českým fašistům, přesto mu gestapo připravilo hroznou smrt
Zdroj: Česká televize
Karel Hašler se proslavil zejména svými písněmi, z nichž většina zlidověla.
Víte, že po něm byly pojmenovány bonbony Hašlerky?Byl zarytým českým vlastencem, takže se nebál postavit nacistům.Gestapo jej za to uvěznilo v koncentračním táboře.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Karel Hašler, který se narodil před 141 roky, je po právu považován za všestranného umělce. Do povědomí národa se hlavně zapsal svými písněmi, z nichž většina zlidověla. Ve svých politických názorech byl kontroverzní, zároveň se však nebál nacistických okupantů. Věřil, že jejich nadvláda brzy padne. To se mu ale stalo osudným.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 10. 2020 08:00

Karel Hašler se narodil 31. října 1879 ve Zlíchově. Byl to písničkář, herec, skladatel, textař, spisovatel a dramatik. Jeho manželkou byla Zdena Frimlová, se kterou měl tři děti – Karla, Zdeňka a Thomase. Posmrtně mu bylo uděleno ocenění Rytíř české kultury.

Rukavičkář

Původně se měl Hašler stát rukavičkářem, ale zlákalo ho divadlo. Nejprve se angažoval v divadle Pavla Švandy, poté přešel do Tábora. V roce 1903 ho přijali do Národního divadla, kde dostal možnost ztvárnit řadu rolí. Pobyt v Praze mu přinesl i lásku do života. Oženil se se sestrou hudebního skladatele Rudolfa Frimla, Zdenou.

Po třinácti letech musel Národní divadlo opustit kvůli nekázni. Snad mu to ani moc nevadilo, jelikož se v té době věnoval i zpěvu. Kromě turné po celé zemi si také otevřel vlastní hudební nakladatelství, v němž vycházely hlavně šansony z jeho vlastního kabaretu Lucerna. Po roce 1929 začal rovněž pokukovat po filmu.

Čeští fašisté

Po roce 1938, kdy už držel Hitler v Německu moc pevně ve svých rukou, se Hašler začal klonit k českým fašistům, patřil rovněž mezi obdivovatele generála Radola Gajdy. Byl českým vlastencem, a tak hledal uskupení, které nabízelo řád a pevnou ruku. Chladným ho nenechala ani mnichovská dohoda. Po jejím uzavření nenechal na politicích suchou nit.

A nebral si servítky ani s Němci. Zpíval vlastenecké a protiněmecké písně, což však neušlo pozornosti gestapa. Poprvé jej pustili na svobodu, podruhé už putoval na Pankrác a poté do Drážďan. Jeho druhé zatčení měl zřejmě na svědomí režisér Václav Binovec, který jej měl udat během natáčení filmu Městečko na dlani. Tato informace se však nikdy se stoprocentní jistotou nepotvrdila.

Krutá smrt

V polovině října 1941 se ocitl v koncentračním táboře Mauthausen. O měsíc později ho napadl opilý příslušník SS a způsobil mu otevřenou ránu na noze. Flegmóna, čili plošně šířící se zánět, na sebe nenechal dlouho čekat. Zbýval mu měsíc života.

V prosinci byl přemístěn na trestný blok, kde mu přikázali, aby se svlékl do naha. Nato na něj začali pouštět studenou vodu ze sprch. Další den, 22. 12., nelidskému mučení podlehl. Jeho tělo bylo oslabeno také neléčeným zánětem a úplavicí. Za devět měsíců po jeho smrti šel do kin film Městečko na dlani, který měl u diváků velký úspěch.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Karel Hašler

Česká televize: Karel Hašler

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články