Hrad Rožmberk: Zjevení bílé paní mladým nacistkám tu vyšetřovalo dokonce i gestapo

Perchta, bílá paní
Zdroj: Zámek Rožmberk
Rožmberk nad Vltavou patří mezi romantická místa.Část hradu byla přestavěna v renesančním slohu.Nejstarší částí hradu je věž Jakobínka.Od řeky je krásný výhled na hrad.+ 4 fotky+ 5 fotek

Hrad Rožmberk je překrásnou kolébkou mocného panského rodu Rožmberků. Vzhledem k jeho starobylosti tu není nouze o pověsti a tajemné příběhy. Jeden z nich vypráví o bílé paní, která tu za 2. světové války vyděsila i nacisty.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 24. 06. 2020 09:00

Hrad pochází z poloviny 13. století a patřil mezi nejstarší hrady rodu Vítkovců, předchůdců slavného šlechtického rodu Rožmberků. Z původního hradu se zachovala pouze věž zvaná Jakobínka, jelikož zbytek hradu byl později přestavěn. Podle pověstí se tu zjevuje duch Perchty z Rožmberka, jejíž portrét visí v Rožmberské síni.

Bílá paní rožmberská

Perchta z Rožmberka se po smrti stala dobrým duchem, který se čas od času zjevoval na rožmberských sídlech. Členům svého rodu zvěstovala přírůstky do rodiny či je varovala před požáry nebo ohlašovala blížící se smrt. Podle legendy houpala v kolébce i posledního člena tohoto rodu - malého Petra Voka.

Přízrak se zjevil německým dívkám

Za 2. světové války měla na hradě letní tábor nacistická organizace Bund Deutscher Mädeln (Svaz německých dívek), kterému se při vztyčování vlajky s hákovým křížem zjevil ve věži Jakobínce podivný bílý přízrak a všem aktérům hrozil. Celá událost vyděsila všechny přihlížející.

Gestapo událost neobjasnilo

Podivnou příhodu se dokonce jalo vyšetřovat gestapo, které ale nikoho nedopadlo. Případ se nepodařilo objasnit, jelikož uvnitř věže neexistovalo schodiště ani žebřík, díky kterému by se mohl kdokoli živý dostat nahoru. Je tak možné, že si bílá paní rožmberská hrad střeží před vetřelci dodnes.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články