Hrad Houska: Tajemné místo s cestou do pekla

Hrad Houska nepatří mezi největší ani nejkrásnější hrady.
Zdroj: www.hradhouska.cz
Hrad Houska nepatří mezi největší ani nejkrásnější hrady.Hrad Houska se nachází nedaleko České Lípy ve východní části kokořínských lesů.Spoustu senzibilů a parapsychologů potvrdilo, že na hradě Houska je něco děsivého a za jeho zdmi se skrývá hrůzostrašné tajemství.Nedobytný hrad měl v letech 1270 až 1280 založit Přemysl Otakar II.+ 3 fotky+ 4 fotky

Přestože Houska nepatří mezi největší či nejkrásnější hrady, nepyšní se obrovským parkem, stal se oblíbeným cílem mnoha výletníků a dobrodruhů. Tento tajemný hrad zaujme návštěvníky především pověstí o průrvě do pekla a o odsouzenci, který do ní byl spuštěn. Jak vypadá brána do pekel? A co je na tomto tajuplném místě k vidění?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 04. 03. 2019 14:00

Vstup do říše pekelné

Jedna z mystických záhad tohoto hradu se točí kolem pekla a pekelné brány, která by údajně měla být ukryta pod hradní kaplí, ležící v samotném centru celého objektu. Díra do samotného nitra pekla byla podle pověstí zasypána, několikrát neúspěšně, a na ní vystavěn tento hrad jako strážce mezi světem a zlem skrývajícím se pod ním. Čeho se lidé tak báli? Že by opravdu hrad Houska dodnes skrýval tak velké nebezpečí? Hrad byl oproti jiným navržen tak, aby hlídal to, co je uvnitř, namísto toho, aby se bránil nepřátelským nájezdníkům. Je zkrátka postaven tak, aby nepustil nic z hradu ven. Tomu odpovídá i rozmístění dnes již neexistujících věží uvnitř hradu, svírajících v kleštích Spoustodnes zachované obytné části.

Zpověď vězně

Povídá se, že před zasypáním brány pekelné byl do díry spuštěn odsouzenec na smrt. Bylo mu nabídnuto, že když se dolů nechá spustit, dostane milost. Vězeň neváhal a s podmínkami souhlasil. Na výběr moc neměl a byla to jeho jediná šance, jak se zachránit. Dolů měl být spuštěn s očekáváním, že přinese pravdu o tom, jak vypadá peklo. Vězeň však dole úpěnlivě zasténal a rozkřičel se strachem. Po vytažení bylo patrné, že zestárnul o třicet let. Tvář měl sešlou, vlasy šedivé a o ničem nechtěl vypovídat. Za pár dnů zemřel. 

Tajuplný hrad Houska

Hrad Houska se nachází nedaleko České Lípy ve východní části kokořínských lesů. Nedobytný hrad měl v letech 1270 až 1280 založit Přemysl Otakar II., ale i podle historiků je jeho poloha překvapivá. Hrad Houska totiž nestojí v blízkosti žádné obchodní cesty, nesloužil ani jako královský hrad – měl jen chránit okolní panství před nepřátelskými nájezdy a největším nedostatkem bylo to, že hrad neměl přístup k vodě. I dnes se lidé mohou setkat s podivnými úkazy, ale i záhadnými zvuky přicházejícími jakoby odnikud, o nichž vypovídali ti, kteří se na hradě rozhodli strávit noc. Spousta senzibilů a parapsychologů potvrdila, že na hradě Houska je něco děsivého a za jeho zdmi se skrývá hrůzostrašné tajemství. Hrad Houska každopádně patří k nejzáhadnějším českým hradům a odpovědi na některé otázky zůstanou asi ještě dlouho nezodpovězené.

Pro Lifee.cz Markéta Bartošíková

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články