Zemřel Jiří Pomeje: Film Andělská tvář byl začátkem jeho cesty do pekla

Film Andělská tvář obrazně zlomil Pomejemu vaz.
Zdroj: archiv
Pomeje ve filmu ztvárnil milence mladičké Charlotte, kterou si zahrála Michaela Kuklová.Ve filmu Andělská tvář si Jiří Pomeje dokonce i zahrál.V době natáčení filmu byli herci už osm let manželé.Andělská tvář se točila také na Kanárských ostrovech, konkrétně na ostrově Fuerteventura.+ 5 fotek+ 6 fotek

Čtyřiapadesátiletý herec a filmový producent podlehl rakovině. Serveru eXtra.cz to v úterý večer potvrdil jeho blízký přítel a mecenáš Pavel Pásek. S rakovinou hrtanu Pomeje bojoval od dubna 2017, kdy mu nemoc diagnostikovali, v listopadu loňského roku rakovinné buňky napadly i jeho kosti. Smutná zpráva zdrtila nejen jeho rodiče, ale i blízké přátele. Zůstala po něm pětiletá dcera, které tatínek bude určitě chybět.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 26. 02. 2019 20:47

Zda má na jeho smrti podíl jeho nezřízený životní styl, se můžeme jen dohadovat. Jisté ale je, že o herci bylo veřejně známo, že vypaluje jednu cigaretu od druhé. A rozhodně se nevyhýbal ani alkoholu. Právě tyhle dvě neřesti však podle odborníků způsobují rakovinu hrtanu nejčastěji. I když ihned po vyslechnutí děsivé diagnózy podle svých slov v dubnu 2017 "skončil s cigárama z minuty na minutu", už dva týdny po operaci hrtanu v únoru 2018 trávil v hospodě v hospodě u piva většinu volného času.

Na scestí se do té doby poměrně úspěšný mladý herec a producent dostal v roce 2002 svým rozhodnutím spolufinancovat film Andělská tvář režiséra Zdeňka Trošky. V něm si dokonce i zahrál se svojí tehdejší manželkou herečkou Michaelou Kuklovou. Ve filmu tvořili milenecký pár, ve skutečném životě už byli manželé osm let.

Pomeje tenkrát do Andělské tváře vložil nejen všechny své peníze, ale dokonce se i hodně zadlužil. Na film, jehož rozpočet byl 70 milionů korun, si půjčoval, kde jen mohl. Osm milionů získal i od Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, který mu půjčku dokonce poskytl bezúročně. Peníze měl ale vrátit do osmnácti měsíců od premiéry. Bezmezně věřil tomu, že film bude úspěšný. „Tenhle film nám změní život! Z tebe udělá světovou hvězdu a já na něm vydělám miliony,“ kasal se prý tehdy před svou první manželkou. Jenže opak byl pravdou.

Romantický snímek odehrávající se ve Francii v polovině 19. století totiž diváky nezaujal. Na novodobou Angeliku do kina dorazilo jen okolo 75 tisíc diváků, místo předpokládaných 300 – 400 tisíc. Jeho producentská firma tak záhy skončila v exekuci. Pomeje ještě narychlo stačil převést družstevní byt a auto ze společného jmění na manželku.

To však samozřejmě nemohlo uniknout pozornosti exekutorů, kteří chtěli peníze z prodeje majetku zahrnout do konkursní podstaty. Pomeje skončil u soudu, který se vlekl dlouhé roky. Nakonec sice vyvázl „jen“ s podmínkou, svůj krach ale nesl těžce. Problémy začal řešit alkoholem a své frustrace si vybíjel na manželce Michaele. „Dělal výtržnosti, pil, zadlužoval se, proto jsem se od něj odstěhovala, ale na rozvod jsem dlouho nepomýšlela,“ prohlásila v jednom z rozhovorů Michaela. Andělská tvář tak Pomejemu doslova zlomila vaz. Byla začátkem jeho konce.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články