Lidový režisér Zdeněk Troška slaví 66 let. Připomeňme si jeho nejslavnější filmy

Věčně usměvavého režiséra lidé milují. Filmovým kritikům ale leží hluboko v žaludcích
Zdroj: fdb.cz
Dnes slaví tento oblíbený režisér narozeninyDle herců je prý režisérem velice chápavým a klidným, který málokdy zařveV jeho filmech se objevuje dobrá nálada a slunceA také čerti+ 1 fotka

Zdeněk Troška je opravdu pozoruhodný filmový režisér. Díváci ho milují za jeho lidový humor, který s oblibou dává do svých filmů. Filmoví kritici na něm nenechají nit suchou a všechny jeho filmy nazvou odpadem. I přes nelichotivá slova filmových kritiků se Troškovy filmy těší velké návštěvnosti a jsou značně oblíbené. Čím si tento režisér získal srdce milionů diváků? Zde jsou jeho největší filmové kousky.

Redaktor
Redaktor 18. 05. 2018 15:05

Slunce, seno...

Nejslavnější a dodnes milovaná komediální trilogie, kterou se Troška zapsal do dějin filmu. I po tolika letech od prvního dílu (1983) jeho sláva a oblíbenost neutuchá a rok co rok je Slunce, seno... reprízováno. Natáčení si Troška opravdu užil. Hvězdami filmu se nestali ostřílení a zkušení herečtí umělci, ale prosté babičky z Hoštic, které za svůj život film nikdy neviděly. Dodnes je z vesničky Hoštice turistická atrakce, kam rok co rok jezdí turisté, aby se podívali, kde se film natáčel. Bohužel, většina z hereckého osazenstva už dnes odpočívá na místním hoštickém hřbitově. Když ještě žila představitelka slavné Kelišové, Marie Švecová, ráda po Hošticích turisty osobně provázela.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Pohádka natočená podle Jana Drdy je také často reprízována. V hlavní roli zlé čarodejnice se ukázala skvostná Helena Růžičková s Yvettou Blanarovičovou po boku. Hlavní postavu princezny ztvárnila Michaela Kuklová, kterou si Troška vybral i do dalších svých filmů. Zajímavostí je, že natáčení této pohádky probíhalo zároveň s natáčením filmu Slunce, seno a pár facek. Michaela Kuklová utrpěla při natáčení několik menších úrazů. Yvetta Blanarovičová v roli čarodějnice například kopla do lebky a ta trefila Michaelu bolestivě do hlavy. Od Heleny Růžičkové měla zase modřiny v obličeji a dokonce rozseknutou pusu, když ji mlátila střevícem. Dostat ránu od Heleny Růžičkové by asi nechtěl nikdo.

Princezna ze mlejna

Milá pohádka o dívce ze mlýna, pohledném Jindřichovi, ztřeštěném čertovi a hodném vodníkovi. Pohádka měla převeliký úspěch a jak říká sám Troška, diváci si vyprosili i její následné pokračování.

Jakub Zindulka (vodník) si musel při natáčení dávat pozor, čeho se dotýká, jelikož zelená barva, kterou byl natřen, hodně pouštěla. Mlýn, kde se příběh odehrával, nikdy nestál. Byla to jen filmová kulisa vytvořená ze sádry a kartonu. Vypadal tak opravdově, že se ho pokusil koupit (v domnění, že se jedná o skutečný mlýn) kolemjdoucí německý turista.

Z pekla štěstí

Opět pohádka dle románu Jana Drdy. Pro hlavní představitelku Markýtky byla náročná především scéna její popravy. Točila se totiž tři dny. Michaela Kuklová tak musela takřka bez přestání plakat, což jí lezlo na nervy. Vyjádřila se k tomu takto: „Trvalo to asi tři dny. Pro mě to znamenalo, že budu tři dny v jednom kuse brečet, jenom asi s dvacetiminutovými pauzami, kdy se připravoval další záběr.“

Velký problém nastal před začátkem natáčení, kdy shořely kulisy za 10 milionů. Pohádka Z pekla štěstí byla třetím nejnavštěvovanějším filmem roku 1999 a téhož roku se stala videokazeta s touto pohádkou vůbec nejprodávanějším titulem, i když oficiálně vyšla až 1. října. 

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články