Babovřesky plné chyb: Zapomenuté mikrofony v záběru i Bílá bez honoráře

Po smrti stoleté Trudy zůstanou na konci vesnice lukrativní pozemky se starým domem. To se hodí starostovi a jeho příbuznému, kteří mají na pozemky zálusk a chtějí zde vybudovat autobazar.
Zdroj: Youtube
Letní komedie Zdeňka Trošky je úsměvnou komedií ze života současné jihočeské vesnice Babovřesky, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu její obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou. Slovy režiséra: “Je to prostě film tak ’trošku’ ze života.“Po smrti stoleté Trudy zůstanou na konci vesnice lukrativní pozemky se starým domem. To se hodí starostovi a jeho příbuznému, kteří mají na pozemky zálusk a chtějí zde vybudovat autobazar.+ 6 fotek+ 7 fotek

Režisér Zdeněk Troška je rozporuplnou osobou českého showbyznysu. Někdo o něm tvrdí, že je naprosto geniální a jeho komedie nemají chybu, jiní je zase považují za hloupé a trapné. Jak jste na tom vy? Netvrďte, že jste trilogii Slunce, seno neviděli nejméně stokrát! Dnes bude ale řeč o jiném režisérově díle, a to o Babovřeskách.

Petra Járková
Petra Járková 06. 09. 2019 16:00

Herecké legendy

Komedie Babovřesky vás zavede za obyvateli malé jihočeské vesnice s názvem Babovřesky. V hlavních rolích se představí například Lukáš Langmajer, Veronika Žilková nebo Lucie Vondráčková.

Vesnické problémy

Po smrti stoleté Trudy se na konci vesnice uvolní dva velké pozemky, na které má starosta se svými příbuznými zálusk. Znenadání se však objevují pozůstalí po Trudě, což starostovi přináší značné potíže. Do toho všeho přichází do vesnice nový farář, jehož příjmení budí pohoršení u nejedné vesnické drbny.

Hraje celá rodina

Jednu z místních obyvatelek ztvárnila Jindřiška Kikinčuková, manželka představitele starosty Pavla Kikinčuka.

Starý gramofon

Adam - Jan Dolanský - ve svém domě poslouchá stařičký gramofon na kliku, který měl otáčky 78 rpm. V záběrech však vidíme na tomto gramofonu klasické LP od firmy Supraphon, které se vyráběly mnohem později a které se pouští na nových, elektrických gramofonech s otáčkami 33 rpm. Toto klasické LP by na gramofonu s pohonem na kliku nešlo spustit, resp. zvuk by byl mnohem rychlejší, nesrozumitelný a gramofon by LP nenávratně zničil.

Chybějící stavení

Stehlíkovi a Šoustalovi jsou sousedé, ale ve skutečnosti je mezi domem starosty a farností ještě jedno stavení.

Mikrofony v záběru

Poté, co se farář Šoustal v podání Lukáše Langmajera, Lucie Vondráčková jako Ivanka, paní Stehlíková pod taktovkou Veroniky Žilkové a starosta Pavel Kikinčuk usmíří a farář se starostou se objímají, je možné si nahoře všimnout mikrofonu.

Špatná čísla na trezoru

Když v závěru filmu Jan Dolanský v roli Adama vyplňuje číselnou kombinaci do trezoru, který mu Ivana diktuje, je podle otáčení zámkem evidentní, že vyplňuje jiná čísla, než která zazní.

Zvuk vzduchovky

Ve scéně, kdy starosta Pavel Kikinčuk střílí ze vzduchovky, vydá vzduchovka zvuk, který nikdy reálně vydat nemůže.

Bílá bez honoráře

Lucie Bílá prohlásila, že roli vzala z lásky k režiséru Troškovi a nechtěla za ni ani žádný honorář. Taková Lucie Vondráčková si tenkrát vydělala za každý natáčecí den 13 tisíc korun a dohromady jí na kontě přistálo 300 tisíc. Veronika Žilková na tom byla s denní gáží o něco lépe, ovšem její postava se ve filmu neobjevuje zase tak často, takže si v součtu přišla na 180 tisíc. Další herci jako například Jan Dolanský nebo představitelka drbny Kudláčkové Jana Synková dostali oba podle magazínu Sedmička po 200 tisících.

NA SNÍMKY Z FILMU BABOVŘESKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články