Píseň Červená řeka, která proslavila i Helenu Vondráčkovou: O autorství se v Americe dodnes vedou spory

Helena Vondráčková na začátku své kariéry.
Zdroj: Youtube
Takhle vypadala Helena, když nazpívala svůj hit Červená řeka.Červených řek najdete ve světě několik.Helena Vondráčková vždy patřila mezi naše nejkrásnější zpěvačky.Helena Vondráčková na začátku své kariéry.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pod tou skálou, kde proud řeky syčí, a kde ční červený kamení... Dál to určitě znáte! Červená řeka - původně severoamerická lidová píseň - dobyla naše hitparády přesně před pětapadesáti lety. V českém podání ji známe od zpěvačky Heleny Vondráčkové, která se i díky tomuto hitu stala slavnou. O to, kdo si původně tradiční melodii broukal jako první, se dodnes vedou spory.

Petra Járková
Petra Járková 24. 06. 2019 11:00

V roce 1964 stála Helena Vondráčková na prahu kariéry, měla za sebou vítězství v soutěži Hledáme nové talenty a všichni s napětím očekávali, kam až to tahle blonďatá kráska dotáhne.

Všechny přesvědčila už první písní, kterou byla právě Červená řeka. Nazpívala ji za doprovodu Tanečního orchestru Československého rozhlasu a hned s ní zabodovala v oblíbeném Vysílání studia A.

Helena v několika rozhovorech přiznala, že měla obrovskou trému a klepala se jí kolena. Nic na sobě však nedala znát a i jako naprostý začátečník předvedla profesionální výkon. Několik měsíců po natočení písně ji začala hrát i televize a opět sklidila obrovský úspěch.

Americkou skladbu pro Helenu přetextoval do češtiny Ivo Fischer, který se držel předlohy a z Red River Valley udělal Červenou řeku.

Historie samotné originální skladby není známá. Tvrdí se, že lidová píseň vznikla v Texasu a zpívá se v ní o údolí, které dělí tento stát od Kansasu. O její původ se ale hlásí i Kanaďané, kteří tvrdí, že si ji notovali už v polovině 19. století. Ať tak či tak, nic to nemění na tom, že se ze skladby stal celosvětový hit.

Už v roce 1925 byla nahrána na gramofonovou desku a v roce 1929 ji pod názvem Cowboy Love Song proslavil Texasan Jules Verne Allen. Z filmového plátna jsme ji poprvé mohli slyšet roku 1936. V průběhu dalších let byla nazpívána mnoha slavnými světovými interprety.

Helena díky písni zaujala natolik, že už v prvním roce své kariéry obsadila ve Zlatém slavíkovi krásné čtvrté místo, což se nikdy předtím žádnému nováčkovi nepovedlo. Navíc získala přezdívku "Holka od Červené řeky". Jí to však vůbec nevadilo, byla si dobře vědoma toho, že každý zpěvák by chtěl takový hit, jako měla právě ona.

Písnička u nás léty zlidověla a nyní ji můžete slyšet jak u táboráků, tak na country festivalech nebo Heleniných vystoupeních, která ji do repertoáru vždy zařadí jako zlatý hřeb koncertu.

PODÍVEJTE SE NA KRÁSNOU ZPĚVAČKU V JEJÍCH ZAČÁTCÍCH:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články