Před půl stoletím začala cesta Apolla 11 na Měsíc: Armstrong tam nasbíral 22 kilo hornin

Podle plánu měli astronauté před vycházkou pět hodin spát, byli totiž vzhůru od časného rána. Na místě však Armstrong s Aldrinem usoudili, že by neusnuli; rozhodli se proto rovnou zahájit přípravu k výstupu na povrch. Ta se místo plánovaných dvou hodin protáhla na tři a půl.
Zdroj: Instagram
Podle plánu měli astronauté před vycházkou pět hodin spát, byli totiž vzhůru od časného rána. Na místě však Armstrong s Aldrinem usoudili, že by neusnuli; rozhodli se proto rovnou zahájit přípravu k výstupu na povrch. Ta se místo plánovaných dvou hodin protáhla na tři a půl.Ve 2:39 UTC 21. července Armstrong otevřel průlez, vylezl ven a ve 2:51 UTC začal sestupovat po žebříku na povrch Měsíce.Kvůli kontrolnímu a ovládacímu panelu skafandru, připnutému na hrudi, si neviděl na nohy. Během sestupu po devítischodovém žebříku Armstrong zatáhl za ovladač, aby vyklopil oddíl s vybavením složený na boku lunárního modulu a aktivoval v něm umístěnou televizní kameru.Obrázky byly nasnímány systémem pomaloběžné televize a v pozemních střediscích je přes obrazovku snímaly kamery běžného televizního systému, což způsobovalo značnou ztrátu kvality.+ 6 fotek+ 7 fotek

Trojici astronautů v čele s velitelem Neilem Armstrongem, pilotem lunárního modulu Edwinem „Buzzem“ Aldrinem a pilotem velitelského modulu Michaelem Collinsem v kosmické lodi Apollo 11 vynesla 16. července 1969 raketa Saturn V na oběžnou dráhu Země. Apollo 11 byl totiž americký pilotovaný kosmický let programu Apollo, během něhož 20. července 1969 lidé poprvé stanuli na povrchu Měsíce.

Petra Járková
Petra Járková 16. 07. 2019 08:00

Cesta na Měsíc

Start prvních lidí k Měsíci si nenechaly ujít miliony lidí, kteří ve středu 16. července 1969 navštívili okolí Kennedyho mysu na Floridě, a další desítky milionů lidí po celém světě sledovaly start na svých televizních obrazovkách.

Hrozba výbuchu

Monumentální raketa Saturn V s hmotností přes 2 700 tun se tyčila do výšky více než 110 metrů nad zemí. Síle rakety odpovídala také bezpečná zóna stanovená NASA na hodnotu 5 km. V případě výbuchu by výsledná exploze odpovídala výbuchu malé jaderné hlavice.

Denní kontroly

Během cesty na Měsíc konali astronauté velké množství úkonů, které jim nařizovalo řídící středisko. Jednalo se o kontrolu jednotlivých přístrojů, přípravy navigační aparatury ke korekci dráhy či uskutečnění inspekce lunárního modulu.

Kontakt s realitou

Každý den byl astronautům předčítán denní tisk, byli tedy obeznámeni se situací v jejich vlasti. V průběhu letu na Měsíc se uskutečnilo také několik přímých televizních vystoupení, při nichž astronauti popisovali zařízení jejich kosmické lodi, vysvětlovali úkoly astronautů a ukazovali planetu Zemi, která se každou hodinou zmenšovala.

Úkoly

Posádka dostala mimo bezpečného přistání na Měsíci a opět se v pořádku vrátit zpět i několik vedlejších úkolů. Přivézt vzorky měsíčního materiálu, umístit na povrchu Měsíce televizní kameru a uskutečnit několik vědeckých experimentů – provést měření toku slunečního větru pomocí hliníkové fólie zachycující částice, zanechat zde laserový koutový odražeč k přesnému měření vzdálenosti Země – Měsíc a seismometr.

Kontakt s Měsícem

Dne 20. července 1969 se Armstrong a Aldrin v lunárním modulu spustili na povrch Měsíce. O šest hodin později vstoupil Armstrong jako první člověk na povrch Měsíce. Společně s Aldrinem během dvouapůlhodinové vycházky nasbírali 22 kg měsíčních hornin a po 21 hodinách a 36 minutách pobytu na povrchu odstartovali zpět ke Collinsovi, který zatím čekal ve velitelském modulu na oběžné dráze Měsíce.

Návrat 

Po spojení s velitelským modulem se všichni vydali na zpáteční cestu k Zemi. Přistáli v Tichém oceánu 24. července 1969.

JAK PROBÍHAL VÝSTUP NA MĚSÍC MINUTU PO MINUTĚ MŮŽETE VIDĚT V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články