Největší ufologická záhada historie: Před 72 lety našli záhadné tělo u Roswellu

Událost se stala námětem několika knih i filmové předlohy, avšak americká armáda dodnes celou záležitost kategoricky popírá a prohlašuje ji za výmysl novinářů.
Zdroj: Profimedia
Patrně nejdiskutovanější případ se odehrál 2. července 1947 poblíž města Roswellu v Novém Mexiku v USA. Na obloze byl tehdy pozorován předmět ve tvaru disku a místní farmář prý poté našel na svém pozemku vzdáleném asi 110 km od Roswellu trosky objektu neznámého původu. Farmář oznámil svůj nález policii, která společně s armádou místo zabezpečila, trosky odvezla na neznámé místo a snažila se celou věc utajit před sdělovacími prostředky. Vyproštění údajných trosek UFO u města Roswell v Novém Mexiku v červenci 1947. Událo se jen několik dní po příběhu Kennetha Arnolda.Událost se stala námětem několika knih i filmové předlohy, avšak americká armáda dodnes celou záležitost kategoricky popírá a prohlašuje ji za výmysl novinářů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kauza Roswell fascinuje lidi po celém světě. Ode dne 2. července 1947, kdy měl havarovat nedaleko Roswellu v Novém Mexiku podivný létající útvar diskovitého tvaru, je společnost rozdělena na dva tábory. Jedni si myslí, že tenkrát opravdu šlo o setkání s mimozemskou civilizací, a druzí celou kauzu považují za dobře udělaný podvrh.

Petra Járková
Petra Járková 02. 07. 2019 08:00

V podvečer 2. července 1947 bylo pozorováno UFO diskovitého tvaru letící u Roswellu směrem na severozápad. Na druhý den ráno 127 km odtud ve směru letu našel rančer William Brazel se synem a dcerou na své farmě rozptýlené trosky a upozornil na to místního šerifa. Šerif Wilcox se spojil s majorem Jessem A. Marcelem z letecké základny pozemních sil v Roswellu. Následně byl Brazel oficiálně na několik dní uvězněn a bylo mu řečeno, že s ohledem na bezpečnost státu nemá o věci s nikým mluvit.

Policie společně s armádou místo zabezpečila, trosky odvezla na neznámé místo a snažila se celou věc utajit před sdělovacími prostředky. Ještě dlouhá léta poté se v novinách objevovaly články, které přinášely výpovědi údajných svědků, kteří se měli podílet na výzkumu vraku i mrtvé posádky létajícího talíře, prováděném na letecké základně Wright Field v Daytonu. Událost se stala námětem několika knih i filmové předlohy, avšak americká armáda dodnes celou záležitost kategoricky popírá. V muzeu vědy v Miami však vystavují figurínu vyrobenou podle záznamu pitvy nalezeného mimozemšťana ze ztroskotané lodě u Roswellu. Samotná nahrávka byla sice před několika lety označena za podvod, ale mnoho lidí její pravosti věří dodnes.

Kromě možnosti, že šlo o meteorologický balon či dopravní prostředek mimozemšťanů, přichází v úvahu i možnost, že šlo o havárii tajného leteckého dopravního prostředku, který byl testován armádou USA či jiné velmoci. V oblasti Nového Mexika v této době působila White Sands Missile Range, kde byli od roku 1946 soustředěni němečtí vědci, kteří mimo jiné stvořili americký kosmický program. Na letecké základně Roswell zároveň působila jediná letecká divize na světě, která disponovala jadernými zbraněmi.

Je nad slunce jasné, že roswellský incident budí i po letech emoce právem. Skutečně je v něm mnoho podivných otazníků, které nemají jednoznačné vysvětlení.

V Československu došlo k největšímu kontaktu s údajným UFO 12. července 1987 na Vranovské přehradě, kde vrtulník československé armády pronásledoval stříbrný předmět doutníkového tvaru o velikosti 10 – 15 m. Tato teorie však nikdy nebyla oficiálně potvrzena.

NA ROSWELLSKÝ INCIDENT SE PODÍVEJTE V GALERII:

EXISTUJÍ I JINÁ SETKÁNÍ S UFO! NA SNÍMKY ÚDAJNÉHO MIMOZEMŠŤANA Z ATACAMY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články