Pohádka Kouzelník Žito: U diváků loni propadla, inspirována je starou českou legendou

Kouzelník Žito je český pohádkový film režiséra Zdeňka Zelenky natočený v roce 2018 na motivy pověsti o kouzelníkovi Žito.
Zdroj: Česká televize
Anna Kadeřávková lhala, že umí jezdit na koni. Kdyby během konkurzu řekla pravdu, kdo ví, zda by roli dostala.Scénář k pohádce měl Zelenka hotový za rok, další rok zabrala výroba.Natáčelo se i na hradě Křivoklát.Dle slov režiséra Zdeňka Zelenky je Denis Šafařík jeden z nejtalentovanějších mladých herců. Svého úkolu se prý zhostil na sto procent.+ 2 fotky+ 3 fotky

Loni byla s velkou pompou na televizní obrazovky uvedena vánoční pohádka Kouzelník Žito, která u diváků totálně propadla a recenze odborníků i veřejnosti si nebraly servítky. O čem že tenhle "zázrak kinematografie" vlastně je a jakou českou legendou byl inspirován?

Petra Járková
Petra Járková 18. 12. 2019 16:00

Vánoční pohádka Kouzelník Žito, kterou můžeme dnes vidět na obrazovkách, měla veškeré předpoklady k tomu stát se další sváteční klasikou, bohužel to ale tak nedopadlo. Chlapec jménem Žito, kterého se ujala hodná žena Apolena, když ho jako miminko našla odloženého v poli, je postavou se silnými morálními zásadami a nejvíc si zakládá na smyslu pro spravedlnost. Žito ale nebyl výplodem režiséra Zdeňka Zelenky, nýbrž byl inspirován starou českou legendou.

Legenda z Kroniky české Václava Hájka z Libočan

První zmínka o této legendě z konce 14. století se s největší pravděpodobností objevila v Kronice české Václava Hájka z Libočan, kde se vypráví o soupeření českých a porýnských kejklířů. Když o dvě století později nastupoval na trůn král Maxmilián, daroval mu olomoucký biskup Jan Skála z Doubravky Dějiny království českého, aby seznámil budoucího panovníka s historií národa, kterému bude vládnout. A právě zde, v zábavných částech, zmiňuje postavu kouzelníka Žita jako pozvaného kejklíře na svatbě Václava IV. s Žofií Bavorskou.

Historky sesbírané pro pobavení

Vypráví o tom, jak zázračně měnil svůj oděv z hedvábí na otrhaný šat, o slavnostním povozu taženým kohoutem a také o tom, že Václava doprovázel, ale místo chůze plaval ve vzduchu. Uměl měnit podoby a čarovat. Žádná očitá svědectví ale neexistují a především proto se nyní lidé shodují, že historky byly sesbírané pouze pro pobavení a sestaveny z příběhů z čarodějnického prostředí, které v té době mezi lidmi kolovaly.

Žito jako přívrženec Husa

Jiní si zase myslí, že Žito byl přívržencem Jana Husa. Jeho osud dle pověsti byl ale bohužel mrzutý – odnesl si ho buď zlý duch, nebo přímo ďábel. Legenda ale žila dál, některé výstřelky Žita byly přisouzeny Faustovi, věnoval se jim i Alois Jirásek. Zpívala o něm Marta Kubišová a Eduard Cupák namluvil třináct dílů večerníčku.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY KOUZELNÍK ŽITO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU KOUZELNÍK ŽITO SE MŮŽETE PODÍVAT DNES VEČER OD 20:05 NA ČT 1.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články