603 let od upálení mistra Jana Husa. Pocházel skutečně z Husince u Prachatic a proč se tolik líbil komunistům?

Pro katolickou církev je Hus dodnes rozporuplnou osobností.
Zdroj: ceskatelevize.cz
Kdyby Jan Hus viděl, jak ho propagovali komunisté, nejspíše by nevycházel z údivu.Hus zemřel, protože byl církvi nepohodlný. Na hledání konkrétních důvodů této nepohodlnosti nebylo vzhledem k tehdejší situaci moc času.Opravdu pocházel Hus z Husince?Kostnický koncil měl tedy daleko důležitější starosti, než bylo zkoumání drobné názorové odlišnosti a spravedlivý proces pro mistra Jana Husa.+ 1 fotka

Před 603 lety byl v německé Kostnici upálen církevní reformátor Jan Hus. Ač jeho smrt byla významnou událostí pro historický vývoj církve a dodnes se o ní učí každý žák základní školy, tak o jeho skutečném životě neví většina z nás zhola nic. Naše představy jsou založeny více na domněnkách než na podložených faktech. Čím vším nás tedy může tento středověký učenec překvapit?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 06. 07. 2018 09:47

V nesprávný čas na nesprávném místě

Mistr Jan Hus je dnes vnímán jako významný církevní reformátor, ovšem z historického hlediska nepřicházel se žádnými přelomovými názory. Měl tu smůlu, že byl v nesprávný čas na nesprávném místě. Církev zrovna procházela obdobím schizmatu, kdy se o post papeže ucházeli i tři lidé najednou. Kostnický koncil měl tedy daleko důležitější starosti, než bylo zkoumání drobné názorové odlišnosti a spravedlivý proces pro mistra Jana Husa.  S trochou nadsázky můžeme říci, že pokud by se Jan Hus narodil o 50 let dříve nebo o 50 let později, s největší pravděpodobností by v historii zapadl jako jeden z mnoha kazatelů s nepohodlnými názory.

 

Hus jako vousatý asketa?

Asi každému z nás se při jméně Jan Hus vybaví asketický muž s delšími vlasy a plnovousem. I přesto, že jeho dobový portrét neexistuje, můžeme téměř s jistotou prohlásit, že tak Hus nemohl nevypadat. Podle tehdejších pravidel museli být všichni kněží hladce oholeni a mít vyholenou typickou středověkou tonzuru na hlavě. Ve vlastních dopisech se navíc Hus popisuje jako malý člověk s kulatým obličejem a obtloustlou postavou. Náš zažitý Husův portrét je spíše romantizovanou představou, než že by odpovídal realitě.

 

Hus z Husince, ale z jakého?

Většina z nás si jistě ještě ze školních lavic pamatuje, že Jan Hus se narodil v Husinci. A stejná část se domnívá, že se jedná o Husinec u Prachatic. Dost dobře to mohlo být někde úplně jinde, třeba v Husinci na Mladoboleslavsku nebo v jakémkoliv jiném dnes již zaniklém Husinci. Žádné důvěryhodné prameny tento fakt nepotvrzují a ani nevyvrací.

Miláček komunistů

Velmi populární byl Hus v tehdejším Československu. Komunistická propaganda ho vyzdvihovala jako bojovníka za sociální spravedlnost, práva chudých obyčejných lidí a velkého českého vlastence. A husitské války jako vzepření se útlaku. Komunistům se to možná hodilo do krámu, ale pravda byla jinde. Hus rozhodně nebyl žádným socialistou a jeho kritika bohatství církevních představitelů z něj žádného bojovníka za chudé nedělá. Samotní husité byli v rámci náboženských válek spíše skupinkou radikálních barbarů než ctihodnými válečníky proletariátu.

Zajímavostí je, že v Husovi nalezla zalíbení nejen extrémní levice, ale třeba i fašistický vůdce Benito Mussolini. Ten se na počátku své kariéry netajil obdivem k mistru Husovi a uváděl ho jako jeden ze svých vzorů. Napsal o něm dokonce monografii Jan Hus, hlasatel pravdy.  A jednu dobu se podle jeho vzoru podepisoval jako "vero eretico", tedy pravý kacíř.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články