Procházka po Karlových Varech a okolí: 10 atrakcí, které byste určitě neměli minout

Procházka po Karlových Varech a okolí: 10 atrakcí, které byste určitě neměli minout
Zdroj: Redakce Lifee.cz
Lanovka Diana končící u stejnojmenné rozhledny.Grandhotel Pupp, u kterého začíná turistická stezka i lanovka na rozhlednu Diana. Rozhledna DianaVyhlídka Karla IV.+ 6 fotek+ 7 fotek

I když na filmovém festivalu v Karlových Varech jde hlavně o filmy a celebrity, i ten největší nadšenec obojího si občas potřebuje odpočinout. Kam v takovém případě ve věhlasném lázeňském městě a jeho okolí zavítat, pokud nechcete trávit den u vřídla? Vaši pozornost si zaslouží Motýlí dům, zajímavé rozhledny či sklárna Moser.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 07. 2022 13:30

Karlovy Vary jsou sice městem léčivých pramenů, nabízejí ale i řadu dalších turistických atrakcí. Pověstné jsou hlavně rozhledny v kopcích nad městem, na které se z kolonády dostanete velmi snadno. A samozřejmě skýtá i řadu jiných možností, jak trávit volný čas.

Rozhledna Diana, lanovka a 400 motýlů

Vyhledávaným turistickým cílem je Výšina přátelství. Můžete na ni vyjet lanovkou od Grandhotelu Pupp (jedna cesta pro dospělého vyjde na 100 Kč, zpáteční jízdenka na 150 Kč. Lanovka jezdí každou čtvrthodinu), či se vydat po modré turistický značce od téhož hotelu. V takovém případě se ale připravte na pořádný výšlap. Měří sice jen kilometr, ale půjdete ho vinou strmého stoupání zhruba 40 minut.

Na vrcholu vás pak čeká zasloužená odměna. Navštívit můžete rozhodnu Diana, odkud uvidíte nejen Karlovy Vary jako na dlani, ale při dobrém počasí zahlédnete i hřeben Krušných hor. Pokud byste už šlapání měli dost, čeká na vás nedaleký Motýlí dům. V něm se ukrývá na 400 exotických motýlů třiceti druhů z tropických džunglí. Vstupné stojí pro dospělého 120 Kč a fotit můžete bez omezení.

Pro děti je zde pak připravena minizoo s göttingenskými miniprasátky, kamerunskými kozami a poníky, které si lze pohladit. A radost jim bezesporu udělá i přilehlé udržované hřiště hojně stíněné stromy.

Vyhlídky Karla IV. a Petra Velikého

Kdo by výhledů neměl dost, může se kousek vrátit po modré směrem do Varů a na rozcestí Pod Dianou se vydat doprava po žluté turistické značce na Jižní vrch (1 km), kde se nachází Vyhlídka Karla IV., nejstarší rozhledna v Karlových Varech vybudovaná roku 1876 v pseudogotickém stylu. Vrátit se zpět do města můžete buď stejnou cestou (2,5 km) nebo, pokud se na to budete cítit, vydat se k hotelu Pupp okružní desetikilometrovou trasou po žluté a následně červené značce.

Další možností je uhnout na rozcestí Pod Dianou doleva a vydat se po žluté na tři čtvrtě kilometru vzdálenou vyhlídku Petra Velikého. Odkud se pěkně skulíte zpět do města. Cestou určitě stojí za povšimnutí skalka Jelení skok s bronzovou sochou kamzíka, která se stala neodmyslitelným symbolem Karlových Varů.

Unikátní výhled na daňky a adrenalinové centrum

Milovníci přírody by určitě neměli vynechat procházku Oborou svatý Linhart na svahu Doubské hory, kde mohou pozorovat jeleny sika Dybowského, daňka skvrnitého či divoká prasata. Obora je přístupná díky visutým mostům, které vedou napříč oborou místy až v šestimetrové výšce. Cesty a pozorovací lávky jsou součástí naučných okruhů s informačními tabulemi. V areálu se nachází také zastřešená vyhlídková plošina ve výšce 4,3 m.

Pokud by vás putování po visutých mostech neuspokojilo, můžete využít služeb nedalekého přírodního lanového centra Svatý Linhart. V něm na vás mezi stromy čeká celkem 7 okruhů s 90 překážkami, na tři z nich pustí i děti od tří let. Možnost máte také za 50 Kč projít okruh s visutými můstky zavěšenými mezi stromy ve výšce 5 až 12 metrů, na kterém se nacházejí dva domky a jedna vyhlídková plošina. V závěru doporučujeme posedět v kavárně Linhart.

Návštěva sklárny Moser

Nebudete-li mít na výšlapy náladu či počasí (případně obojí), zavítejte do skláren Moser. Nacházejí se cestou na Karlovy Vary-Dvory a těšit se zde můžete nejen na muzeum (plné vstupné 130 Kč) a stylovou kavárnu, ale především prohlídku samotné sklárny a sklářské huti. Zde se seznámíte s ruční prací zdejších mistrů. Vstupné pro dospělého činí 300 Kč a je dobré si návštěvu předem rezervovat.

Voskoví Beckhamovi u sv. Lukáše

Další možnost, jak plodně strávit čas, nabízí muzeum voskových figurín v novogotickém kostele sv. Lukáše. Kromě interiérů tvořených unikátními originálními vitrážemi a dřevořezbou stropní klenby zde najdete nejstarší voskové figuríny na světě, které mapují osobnosti posledních 120 let. Nechybí mezi nimi například bývalý americký prezident Ronald Reagan, David a Victoria Beckhamovi či zesnulý král popu Michael Jackson. Vstupné činí 150 Kč.

Zdroje informací:

Kudyznudy.cz

Karlovyvary.cz

LLKV.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články