Vřídla v Karlových Varech: 4 nejzajímavější minerální prameny podle redakce Lifee

Karlovy Vary: Král Karel IV. si vyléčil zranění v horkém prameni, pak nařídil založit kolem něj lázně
Zdroj: Lifee.cz/Veronika Nováková
Markéta Behinová, šéfredaktorka magazínu Lifee.cz, u pramene Karla IV.Pramen Karla IV. se nachází na Tržní kolonádě.Karel IV. si díky němu měl vyléčit nemocnou nohu a pak dal pokyn na založení Karlových Varů.Pramen Svoboda se původně používal ke koupelím. Najdete ho v altánu uprostřed lázeňské části Karlových Varů.+ 5 fotek+ 6 fotek

Žádná návštěva Karlových Varů, světově proslulého lázeňského města, se neobejde bez popíjení léčivé vody místních vřídel. Redakce Lifee je byla ochutnat v rámci příprav na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 06. 2022 15:00

V Karlových Varech je 81 minerálních pramenů, ale veřejně dostupných je jich jenom 15. Ten největší a neslavnější má prostý název Vřídlo. Vznik stálého osídlení u Vřídla se datuje do roku 1350.

Karel IV. a Karlovy Vary

K založení lázeňského města Karlovy Vary se váže legenda, podle které Karel IV. podnikl loveckou výpravu do místních lesů plných zvěře. Jeden z jeho psů měl spadnout do tůně s tryskající horkou vodou a začal vít bolestí. Když jej lovci vytáhli ven, začali nezvyklý pramen ochutnávat.

Tu se na místo dostavil Karel IV. a horký pramen jej zaujal. Krále napadlo, že by se mohl využívat k léčení. A opravdu, jemu samotnému se pak měla zahojit noha. Proto nařídil, aby se toto místo osídlilo. Místní rodák, lékař Fabian Sommer, o tom v roce 1571 napsal: „I pojmenování městečka upomíná na svého objevitele – je nazýváno lázně císaře Karla, Karlovy Vary."

Lifee v Karlových Varech

V rámci příprav na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se do proslulého lázeňského města Karlovy Vary vydala i redakce Lifee.cz. V nejbližších dnech vám proto nabídneme přehled míst, kam chodí celebrity, kde se dobře najíst a stylově obléknout. Nezapomínáme ale ani na vřídla a jejich zdravé minerální vody.

Pokaždé, když jsem ve Varech, tak si neodpustím ochutnávku," říká Markéta Behinová, šéfredaktorka Lifee.cz. Má na to hned několik hrnečků se sosáčkem. „Kovová chuť mi nevadí, beru to jako poklady matky přírody, kterých si cením. Velmi jsem si oblíbila třeba pramen Karla IV., který je na Tržní kolonádě."

Vřídla ale nejsou jedinou zdravou věcí z Karlových Varů. Pocházejí odsud také kojenecké vody Aquila a minerálky Mattoni.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vřídlo (Karlovy Vary), Pramen Karla IV.

Cestovani.kr-karlovarsky.cz: Legenda o založení Karlových Varů

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články