Legenda o Krysím králi: Bizarní hříčka přírody, nebo výnosný podvod?

Legenda o Krysím králi: Bizarní hříčka přírody, nebo výnosný podvod?
Zdroj: Wikimedia Commons/Naturkundliches Museum Mauritianum Altenburg, CC BY-SA 3.0
Viděli jste už někdy takový věnec z krys? Říká se mu Krysí král. Je něco takového možné?V pohádkách možná ano. Ve skutečnosti stojí za vznikem Krysího krále lidská ruka.S Krysím králem se můžeme setkat i v muzeích.Obvykle ale jde o podvrhy, které vytvořili lidé za účelem rychlého zisku. + 1 fotka+ 2 fotky

Znáte příběh o Krysím králi? V minulosti o něm lidé vůbec nepochybovali. Mělo jít o klubko krys, které se nějakým záhadným způsobem k sobě zamotaly ocasy. A tomuto bizarnímu věnci z hlodavců se pak začalo říkat Krysí král.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 01. 2022 12:00

Jen málo tvorů má tak špatnou pověst jako krysy. Většina lidí si je totiž spojovala s morem. Není divu, že se z nich, zvláště ve středověku, v očích lidí mnohdy stávala monstra. A třeba právě taková jako Krysí král. Vědci tvrdí, že jde o absolutní nesmysl. Jak ale vysvětlí, že tento exponát vlastní hned několik světových muzeí?

Zrod Krysího krále

První zmínky o Krysím králi se datují do 16. století a naprostá většina z nich pochází z Evropy. K nenávratnému zauzlení krysích ocasů má dojít ve stísněném obytném prostoru nebo noře. Existuje ale i teze, že hlodavci takto činí záměrně, a to v zimních měsících, aby se navzájem co nejvíce zahřáli.

Anebo by mohlo jít o kožní maz, který krysy, jakožto savci, produkují. To by je mohlo, v extrémních případech, slepit k sobě dohromady. Vědci však poukazují na to, že v takovém případě by nebyl na vině maz, ale moč či výkaly. Ty by mohly zastoupit funkci lepidla. V roce 2013 byl v kanadském Saskatchewanu pro změnu objeven Veverčí král. Šest veverek k sobě přilepila míza ze stromu. Proč se ale zvířata nesnažila od sebe oddělit?

Fenomén Krysího krále

Odborníci tvrdí, že krysy by se samy od sebe takto nezamotaly. Pokud by se chtěly skutečně navzájem zahřát, po čase by se samy rozpletly. Jestliže by to z nějakého důvodu nebylo možné, jednoduše by si ocasy ukously. Znamená to tak, že za vznikem Krysího krále stála lidská ruka? Očividně ano.

V roce 1883 se německý zoolog Hermann Landois pokusil dokázat, že tato anomálie je skutečná. Kvůli tomu umístil do malého prostoru asi deset hlodavců. Těm se ale do toho moc nechtělo. Landois pak zahanbeně přiznal, že jim spolu se svými kolegy svázal dohromady ocasy. „Vlastnit krále bylo velmi lukrativní. Lidé jim začali sami svazovat ocasy a vystavovat je na veletrzích a podobných akcích,” dodal Landois. Tato informace vrhá zcela nové světlo na “zaručeně” pravé exponáty v muzeích...

Objev v komíně

Mezi nejstarší muzejní exponáty patří ten, který prý našel Miller Steinbruck v roce 1828. Narazil na něj při čištění komína v německém Altenburgu. O pár let později byl v Dellfeldu objeven další shluk krys, jenž pak putoval do muzea ve Štrasburku. Zaručeně pravý Krysí král je ale prý i v novozélandském Dunedinu. Krysy se měly zaplést do žíně na lodi a spadnout z paluby přímo do kapitánovy kajuty. Ten je následně ubil k smrti, a tak vzniklo bizarní kolečko plné krve a vyhřezlých vnitřností.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Rat king 

Allthatsinteresting.com: Discover The Disturbing Legend Of Rat Kings, The Tangled Super-Rodents Of Your Nightmares

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články