Drama v posledním Ano, šéfe mělo happy end: Jak to teď vypadá na statku, kde ochutnáte jídlo, které jinde nemají

Drama v posledním díle Ano, šéfe mělo happy end: Na Letovském statku ochutnáte jídlo, které jinde nemají
Zdroj: Tomáš Martínek/Extra/koláž Lifee
Zajíc na černo s mandlemi a sušenými švestkami, bramborové šulánky. Jídlo, které si oblíbil i Zdeněk Pohlreich, vyjde na 289 korun a je perlou letovského statku.Císařský trhanec s jablečným pyré jako dezert. Stojí 129 korun. Dršťková polévka vyjde na 59 korun. Provozovatel podniku Ludvík Friebel s redaktorkou Extra.cz. + 19 fotek+ 20 fotek

Poslední závěrečný díl nové série Ano, šéfe! potěšil fanoušky šťastným happy endem. Provozovatel Letovského statku, pan Ludvík, se jako jediný dočkal dvou hvězdiček od Zdeňka Pohlreicha. Redakce Extra.cz jihočeský statek navštívila a vyzkoušela všechny legendární pokrmy, které si tam můžete dát. Jak provozní Ludvík vzpomíná na natáčení?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 31. 10. 2025 10:01

Závěrečný díl nové řady Ano, šéfe! z jižních Čech přineslo milou tečku v podobě dvou hvězdiček od Zdeňka Pohlreicha. Provozovatel podniku pan Ludvík v rozhovoru pro Extra přiznává, že rok od natáčení musel některá ikonická jídla zdražit. Držkovou polévku si zde redakce dala za 59 korun, zajíce na černo za 289 korun. Jako sladká tečka byl císařský trhanec s jablečným pyré za 129 korun.

„Když jsem začínal dělat držky, tak stály třeba šedesát korun, a teď už stojí přes stovku. Kolik se jich dá do polévky. A já jsem tu polévku držel pořád stejně. Takže jsme ji samozřejmě zvedli. No, bylo to náročné. Ale už si lidé taky zvykli. Ve finále už to stejně nikde jinde levněji nekoupí,“ krčí rameny sympatický provozovatel Letovského statku.

Doporučené video: Talkshow Na kafeečko s manželkou Zdeňka Pohlreicha, Zdeňkou

Ano, šéfe! z jižních Čech přineslo novoty v servírování

Nejtěžší podle Ludvíka bylo přesvědčit místní štamgasty o tom, že novinky v jídelním lístku nejsou nic dramatického. Co vám budu povídat. Pár remcalů tady bylo. Nezapomenu na to, když jsme tady se Zdeňkem udělali jedno jídlo, vím přesně. Ukazoval nám, řešili jsme, co a jak. Na některé věci člověk nepřijde sám. A on nám ukázal jiný způsob servírování knedlo – zelo – vepřo,“ vzpomíná na jeden z nezapomenutelných momentů. A to tím, že do hlubokého talíře dal zelí, na to natrhanou krkovici, na to jsme udělali klasické drbáky, a vypadalo to krásně. V podstatě se to dalo jíst jenom lžící. Bylo to nádherné pěkně vypadající jídlo,“ stojí si za svým i rok od natáčení.Přinesli jsme to sem jednomu stálému hostovi – no nepřejte si slyšet, co jsme si od něj vyslechli. ,To ať si jí támhle v Praze!' V podstatě mu jenom vadilo, že to dostal do hlubokého,“ chytá se Ludvík za hlavu.

Dvě hvězdičky stály majitele Ludvíka málem infarkt

Že nakonec jako jediný z nové řady Ano, šéfe! dostal dvě hvězdičky, to považuje Ludvík za souhru několika faktorů dohromady. „Ono to bylo o celkovém stavu – že jsme i změnili lokál, image, trošku jsme to tady vykrášlili. A o celkovém přístupu v kuchyni, co se týká surovin a čerstvosti. Vynechali jsme mražená jídla, co jsme tady měli, a soustředili se spíše na ta čerstvá,“ zamýšlí se nad tím, proč se Pohlreich rozhodl ocenit právě jeho statek.

Na slavnostní předávání samolepky s dvěma hvězdičkami zřejmě do smrti nezapomene. „My jsme stáli venku a Zdeněk vytáhl jednu hvězdičku. Já už jsem byl natěšený, tep mi stoupal, a on říká: ,No, ale na tu jednu hvězdičku to není,' a schoval ji zpátky do kapsy,“ směje se dnes šikovný restauratér. „No já jsem málem dostal infarkt. Pak vytáhl ty dvě a málem jsem ho dostal po druhé.“

Letovský statek láká na jihočeské speciality

Jídelní lístek před závěrečnou kontrolou Zdeňka Pohlreicha prošel asi čtyřmi verzemi a neustálým vylepšováním. Aktuálně se skládá z české klasiky a také lahodné zvěřiny, kterou si nikde jinde nedáte. „Chutnala mu ta jídla a líbila se mu. Třeba když nás napadl ten zajíc na černo. Přišel jsem na to náhodou, protože jsem to před dvěma lety ochutnával na Vánoce u známých. Mně to tak strašně chutnalo a já jsem neviděl, že by to někde dělali,“ vysvětluje pan Ludvík, jak objevil skrytou perlu podniku. A když si pak Zdeněk dával ta jídla a seděl tam u krbu, já byl za barem, tak jsem měl uši jako slon. A slyšel jsem, jak tam říká tu jeho větu: ,Tak na tohle jídlo, jako se lidé jezdí dívat na řemeslné trhy na ta zaniklá řemesla, tak za chvíli budou na těch trzích dělat tohle jídlo. Protože to už nikde jinde nedostanete.

Jak jeho ikonický pokrm vypadá, na to se můžete podívat v naší fotogalerii. Zajíce servíruje s mandlemi, sušenými švestkami a bramborovými šulánky. Je to prostě klasické staročeské jídlo, nikde ho nedělají, chutnalo mu to,“ odhaluje Ludvík svoji vítěznou taktiku.

Na unikátní fotografie z návštěvy Letovského statku, kde si redakce Extra.cz dopřála jihočeské speciality, se můžete podívat v naší fotogalerii.

Janek Ledecký o osudovém setkání s manželkou před 30 lety i nové roli dědečka

Janek Ledecký o osudovém setkání s manželkou před 30 lety i nové roli dědečka

Související články

Další články