Fit a krásnáTestovánísoutěže

Vepřo knedlo zelo: Důkladně opečte maso a do zelí přidejte slaninu

Vepřo knedlo zelo: Důkladně opečte maso a do zelí přidejte slaninu
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Vepřo knedlo zelo patří mezi poklady české kuchyně. Tohle naše tradiční jídlo není složité, ale bude třeba si rezervovat přes tři hodiny času. Výborně chutná a skvěle voní.

Lucie Cermanová 4. ledna 2021

Na tento pokrm se hodí vepřová krkovice, plecko, libový vepřový bůček s kostí. Knedlík se většinou používá houskový (případně moravský), přichystat můžete i bramborový. Na talíře se servíruje nakrájené maso, knedlíky a zelí, vše se zalije šťávou z pekáče a tradičně se k tomuto jídlu pije dobré pivo.

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky
Mohlo by Vás zajímat:

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Vepřo knedlo zelo (4 porce)

Budeme potřebovat: 1 kg vepřové krkovice, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, lžičku drceného kmínu, 100 g sádla, lžíci hladké mouky, sůl a pepř, 300 ml vody, knedlík.
Na přípravu zelí: 1 kysané zelí, 100 g slaniny, 1 velkou cibuli, 2 lžíce vepřového sádla, drcený kmín, hladkou mouku na zaprášení, 1–2 lžíce cukru krupice, ocet, sůl.

Předehřejeme troubu na 160 °C. Maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vmasírujeme prolisovaný česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a hodíme do pekáčku. Navrch nasypeme maso a zalijeme zhruba hrnkem vody. V průběhu pečení maso obracíme, aby bylo rovnoměrně opečené, a promícháváme cibuli, aby se nepřipekla.

Vodu je třeba případně doplnit. Pečeme asi dvě hodiny, zkontrolujeme, jestli je maso měkké. Pokud ne, pečeme dál. Hotové maso vyndáme z pekáče na talíř a necháme ho zhruba na čtvrt hodiny odpočinout (ideálně tak, aby zůstalo teplé). Hotové maso je měkké, šťavnaté a má kůrčičku.

Jeden z nejlepších kuchařů Česka Michal „Hugo“ Hromas: Bio maso je nejčistší, krásně voní a chutná
Mohlo by Vás zajímat:

Jeden z nejlepších kuchařů Česka Michal „Hugo“ Hromas: Bio maso je nejčistší, krásně voní a chutná

Dotažení masa

Pekáč s výpekem dáme na sporák na střední plamen a za průběžného míchání necháme odpařit vodu. Zbude jen tuk. Zaprášíme ho moukou a orestujeme za průběžného míchání dozlatova. Může se přichytávat, ale ne spálit. Přilijeme půl litru vody, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen na minimum. Občas mícháme a vaříme zhruba 20 minut.

Jak na zelí

Zelí vyndáme ze sáčku a pokrájíme ho. Rozehřejeme sádlo, osmahneme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme kmín. Vložíme zelí, vlijeme lák ze sáčku a přivedeme k varu. Přisypeme cukr, přidáme ocet a sůl. Vaříme asi čtvrt hodiny. Pak zaprášíme hladkou moukou a chvilku vaříme na mírném plameni. Zelí chutná nasládle, je lesklé a ve šťávě. Nesmí se rozvařit.

Teplé maso nakrájíme na plátky, přidáme teplý knedlík, zelí a zalijeme šťávou.

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva
Mohlo by Vás zajímat:

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články