Vepřo knedlo zelo: Důkladně opečte maso a do zelí přidejte slaninu

Vepřo knedlo zelo: Důkladně opečte maso a do zelí přidejte slaninu
Zdroj: Pixabay.com

Vepřo knedlo zelo patří mezi poklady české kuchyně. Tohle naše tradiční jídlo není složité, ale bude třeba si rezervovat přes tři hodiny času. Výborně chutná a skvěle voní.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 01. 2021 10:00

Na tento pokrm se hodí vepřová krkovice, plecko, libový vepřový bůček s kostí. Knedlík se většinou používá houskový (případně moravský), přichystat můžete i bramborový. Na talíře se servíruje nakrájené maso, knedlíky a zelí, vše se zalije šťávou z pekáče a tradičně se k tomuto jídlu pije dobré pivo.

Vepřo knedlo zelo (4 porce)

Budeme potřebovat: 1 kg vepřové krkovice, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, lžičku drceného kmínu, 100 g sádla, lžíci hladké mouky, sůl a pepř, 300 ml vody, knedlík.

Na přípravu zelí: 1 kysané zelí, 100 g slaniny, 1 velkou cibuli, 2 lžíce vepřového sádla, drcený kmín, hladkou mouku na zaprášení, 1–2 lžíce cukru krupice, ocet, sůl.

Předehřejeme troubu na 160 °C. Maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a vmasírujeme prolisovaný česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a hodíme do pekáčku. Navrch nasypeme maso a zalijeme zhruba hrnkem vody. V průběhu pečení maso obracíme, aby bylo rovnoměrně opečené, a promícháváme cibuli, aby se nepřipekla.

Vodu je třeba případně doplnit. Pečeme asi dvě hodiny, zkontrolujeme, jestli je maso měkké. Pokud ne, pečeme dál. Hotové maso vyndáme z pekáče na talíř a necháme ho zhruba na čtvrt hodiny odpočinout (ideálně tak, aby zůstalo teplé). Hotové maso je měkké, šťavnaté a má kůrčičku.

Dotažení masa

Pekáč s výpekem dáme na sporák na střední plamen a za průběžného míchání necháme odpařit vodu. Zbude jen tuk. Zaprášíme ho moukou a orestujeme za průběžného míchání dozlatova. Může se přichytávat, ale ne spálit. Přilijeme půl litru vody, promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen na minimum. Občas mícháme a vaříme zhruba 20 minut.

Jak na zelí

Zelí vyndáme ze sáčku a pokrájíme ho. Rozehřejeme sádlo, osmahneme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme kmín. Vložíme zelí, vlijeme lák ze sáčku a přivedeme k varu. Přisypeme cukr, přidáme ocet a sůl. Vaříme asi čtvrt hodiny. Pak zaprášíme hladkou moukou a chvilku vaříme na mírném plameni. Zelí chutná nasládle, je lesklé a ve šťávě. Nesmí se rozvařit.

Teplé maso nakrájíme na plátky, přidáme teplý knedlík, zelí a zalijeme šťávou.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články