Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva
Zdroj: Albert ČR

Bramborák se právem řadí mezi poklady české kuchyně. Nutno ovšem dodat, že jeho původ je tak trochu nejasný, připravuje se totiž i v Německu, Rakousku, Polsku nebo v Maďarsku a najdete ho také v židovské kuchyni. Tohle jednoduché, přitom chuťově vytříbené jídlo si můžete připravit podle následujícího receptu...

Jana Jánská
Jana Jánská 18. 10. 2020 09:15

Tahle zdánlivě jednoduchá placka z brambor nabízí řadu chuťových variant a také krajových pojmenování. Takže až uslyšíte slovo cmunda, vošouch, báč, bramborka, kramflek nebo sejkory, pořád je řeč o bramborové placce.

Slané varianty

To, co dělá český bramborák opravdovou delikatesou, jsou kvalitní suroviny. Vládne mu česnek a majoránka. Na rozdíl od minulosti se dnes do něj přidávají vejce a peče se na pánvi. Na smažení se používá sádlo nebo olej, v některých krajích je zvykem připravovat placky na sucho. Do bramboráku patří i přísady. Oblíbené je uzené, v krajové specialitě šumavský toč najdete například kysané zelí.

Bramboráky na sladko

V kombinaci s jablky dostane bramborák další chuťový rozměr. Někde se jablka strouhají přímo do těsta bez koření a česneku, jinde se zdobí jablečným rozvarem. Podává se i se švestkami, přelévá smetanou, anebo jen tak pocukrovaný. Záleží na chuťových preferencích a samozřejmě zvycích.

Recept na bramboráčky

Budete potřebovat: 600 g brambor, varný typ A, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku soli, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky pepře, ½ lžičky sušené majoránky, 150 g hladké pšeničné mouky, olej na smažení, snítku čerstvých bylinek – tymián, kopr

Postup: Brambory oloupejte, nastrouhejte a přidejte prolisovaný česnek. Dále přimíchejte vejce, sůl, kmín, pepř, majoránku a vše zasypte moukou. Znovu dobře rozmíchejte. Rozpalte olej, vlijte jednu naběračku směsi a smažte placičky tenké 0,5 cm z obou stran. Bramboráčky vysušte od přebytečného oleje papírovou utěrkou a ozdobte bylinkami.

Tipy redakce:

- kápněte do těsta trochu smetany, bramboráky budou křupavější

- placky pečené na sádle snězte ještě za tepla, studené totiž budou mnohem mastnější

- bramboráky jsou vynikající potřené čokoládou

Zdroj receptu: www.albert.cz

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články