Speciál: Hubněte s námiTestovánísoutěže

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva

Česká tradiční pochoutka: Recept na bramboráčky hotové raz dva
Zdroj: Albert ČR
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Bramborák se právem řadí mezi poklady české kuchyně. Nutno ovšem dodat, že jeho původ je tak trochu nejasný, připravuje se totiž i v Německu, Rakousku, Polsku nebo v Maďarsku a najdete ho také v židovské kuchyni. Tohle jednoduché, přitom chuťově vytříbené jídlo si můžete připravit podle následujícího receptu...

Jana Jánská 18. října 2020

Tahle zdánlivě jednoduchá placka z brambor nabízí řadu chuťových variant a také krajových pojmenování. Takže až uslyšíte slovo cmunda, vošouch, báč, bramborka, kramflek nebo sejkory, pořád je řeč o bramborové placce.

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené
Mohlo by Vás zajímat:

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené

Slané varianty

To, co dělá český bramborák opravdovou delikatesou, jsou kvalitní suroviny. Vládne mu česnek a majoránka. Na rozdíl od minulosti se dnes do něj přidávají vejce a peče se na pánvi. Na smažení se používá sádlo nebo olej, v některých krajích je zvykem připravovat placky na sucho. Do bramboráku patří i přísady. Oblíbené je uzené, v krajové specialitě šumavský toč najdete například kysané zelí.

Bramboráky na sladko

V kombinaci s jablky dostane bramborák další chuťový rozměr. Někde se jablka strouhají přímo do těsta bez koření a česneku, jinde se zdobí jablečným rozvarem. Podává se i se švestkami, přelévá smetanou, anebo jen tak pocukrovaný. Záleží na chuťových preferencích a samozřejmě zvycích.

Tipy a triky pro nejlepší bramborovou kaši: Nakrájet, nepřevářet, sušit
Mohlo by Vás zajímat:

Tipy a triky pro nejlepší bramborovou kaši: Nakrájet, nepřevářet, sušit

Recept na bramboráčky

Budete potřebovat: 600 g brambor, varný typ A, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku soli, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky pepře, ½ lžičky sušené majoránky, 150 g hladké pšeničné mouky, olej na smažení, snítku čerstvých bylinek – tymián, kopr

Postup: Brambory oloupejte, nastrouhejte a přidejte prolisovaný česnek. Dále přimíchejte vejce, sůl, kmín, pepř, majoránku a vše zasypte moukou. Znovu dobře rozmíchejte. Rozpalte olej, vlijte jednu naběračku směsi a smažte placičky tenké 0,5 cm z obou stran. Bramboráčky vysušte od přebytečného oleje papírovou utěrkou a ozdobte bylinkami.

Tipy redakce:

– kápněte do těsta trochu smetany, bramboráky budou křupavější
– placky pečené na sádle snězte ještě za tepla, studené totiž budou mnohem mastnější
– bramboráky jsou vynikající potřené čokoládou

Křupavé bramboráky krok za krokem: Proč použít moučné brambory a jemné struhadlo
Mohlo by Vás zajímat:

Křupavé bramboráky krok za krokem: Proč použít moučné brambory a jemné struhadlo

Zdroj receptu: www.albert.cz

 

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články