Křupavé bramboráky krok za krokem: Proč použít moučné brambory a jemné struhadlo

Připravte si křupavé a zlatavé bramboráky
Zdroj: Instagram
Křupavé nové brambory:

Suroviny:

1 kg nových brambor, odrhnutých
hrst kaparů + 2 hrsti černých oliv
1 lžíce tymiánových lístků
pár snítek rozmarýnu
6 lžic olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce bílého vinného octa nebo
citronové šťávy.

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory dejte vařit do osolené vody; stačí 12 minut. Pak je sceďte, přepulte a přendejte do mísy. Přidejte k nim kapary, olivy i bylinky. Nakonec vmíchejte 5 lžic oleje, sůl a pepř, promíchejte a některé brambory lehce rozmáčkněte.

Plech vyložte papírem na pečení, vsypte brambory. Zbylou lžíci oleje rozmíchejte s octem a zálivkou přelijte brambory a pečte 40 minut dozlatova.

Salát z nových brambor:

Suroviny:

8 menších nových brambor
1 svazek ředkviček
200 g zelených fazolek
1 balení polníčku.

Na zálivku:

5 lžic olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
2 lžičky vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
nasekaná pažitka
sůl, pepř.

Postup:

Nejprve si omyjeme brambory a uvaříme je i se slupkou.
Ke konci varu brambor si dáme vařit i fazolky, těm stačí zhruba 5 minut.
Mezitím si omyjeme polníček a ředkvičky a ty pak nakrájíme na plátky.
Přendáme do mísy a připravíme si zálivku tak, že smícháme všechny na ní potřebné ingredience.
Bramborový salát můžete podávat buď teplý, nebo počkat, až brambory a fazolky vystydnou.
Pak už jen stačí promíchat vše dohromady a přelít zálivkou.

Zapečené brambory s párkem:

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct.Řízky v bramboráku:

Suroviny:

600–800 g vepřové panenky
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
směs salátových lístků na ozdobení (polníček, frisée, červená čekanka).

Na těstíčko:

500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
100 ml horkého mléka
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky + na obalení masa
4–6 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička majoránky
lehký zeleninový salát k podávání.

Postup:

Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně nařízněte okraje.

Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté těstíčko. Osolte ho a opepřete.

Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka, lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co Čech, to milovník bramboráků. Jak ale na naši tradiční křupavou bramborovou pochoutku, abyste měli jistotu, že je ta nejlepší, kterou můžete udělat? Měkký vnitřek a bramborová chuť provoněná majoránkou a česnekem vás musí vystřelit na měsíc.

Petra Járková
Petra Járková 07. 09. 2019 12:00

Lidové jídlo

Bramboráky jsou tak lidové jídlo, že je nenajdete v žádné panské kuchařce, a to ani pod názvem cmunda nebo třeba strouhanec. Panstvo si prostě nějakými obyčejnými bramborovými plackami nekazilo jídelníček. Nutno podotknout, že nevěděli, o co přichází, když se umí bramborák správně připravit, může být totiž delikatesou.

Škrob jako pojidlo

Těsto ze syrových strouhaných brambor je nejstarší bramborové těsto. Existují staré recepty na bramboráky, ve kterých není potřeba nic víc než brambory a sůl. Škrob v bramborách působí soudržně, placky se nerozpadají, proto je ideální použít moučné brambory. Z mladých letních brambor to není ono, neboť jsou málo škrobové, a z příliš starých, dlouho uskladněných brambor to také není ideální, neboť se začnou scvrkávat, klíčit, zelenat a podobně nevhodným způsobem měnit chuť a obsah vody.

Dietnější varianta

Lidé, kteří nemají rádi smažené, dávají bramboráky péct do trouby. Při pečení působí na těsto horký suchý vzduch, zatímco při smažení se teplo šíří prostřednictvím horkého tuku. V troubě tak nikdy nedosáhnete stejnou chuť jako na pánvi.

Pánev je důležitá

Zapomeňte na smaltovou i teflonovou pánev a sáhněte po nerezu. Bramboráky z ní jsou doslova dokonalé, mají zlatavou barvu barvu, rozčepýřený okraj a nejkřupavější kůrku.

Pravidla smažení

Nejlepšího osmažení na pánvi dosáhnete, když do ní vložíte suroviny horké a nedopustíte, aby zchladla. Když teplota slítne dolů, přestane fungovat tepelný přenos z horkého tuku, surovinám se nevytvoří na povrchu tenká kůrčička a začne z nich snadno prosakovat voda ven do pánve. Dalším doporučením je smažení na sádle. Takové sádlo dovede změnit přilnavou pánev na nepřilnavou, dodá bramborákům tu správnou chuť i vůni.

Křupavé bramboráky

Na bramboráky budeme potřebovat 1 kg moučných brambor, 1 velké vejce, 100 g hladké mouky, 5-6 stroužků česneku, 200 ml mléka či smetany na vaření, 1,5 lžíce sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl a samozřejmě sádlo na smažení.

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je pár minut odstát. Poté z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu a prolijeme je horkým mlékem, zabráníme tím jejich zčernání. Do mísy přidáme 1 velké rozklepnuté vejce. Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme. Do těsta na bramboráky přidáme prolisované stroužky česneku, sůl, kmín a v dlaních rozemnutou voňavou majoránku. Těsto opět dobře promícháme.

Na pánvi rozehřejeme sádlo, do rozpáleného sádla dáme naběračku těsta a pomocí lžíce či samotné naběračky těsto roztáhneme na cca 1/2 cm vysokou placku. Kdo má rád bramboráky křupavější, udělá placku tenčí. Z těsta můžeme smažit velké i malé bramboráčky, jak komu chutná. Bramboráky smažíme po obou stranách na středním plameni. To proto, aby byly dozlatova, ale zároveň ve středu dobře prosmažené, ne syrové.

Ihned po osmažení klademe bramboráky na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk, a ještě horké podáváme.

NA RECEPTY Z BRAMBOR SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články