Knedlíky ve vajíčku a další jednoduchá jídla našeho dětství

Dobová fotografie ze školní jídelny čtyřicátých let.
Zdroj: Ilustrační foto - Archiv
Buchtičky se šodó.Teplé kakao přijde vhod ráno i večer.Krupicová kaše.Nudle s mákem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Gastronomie se poněkud posunula. Jedou jídla středomořská, cizokrajné kuchyně a trochu jsme už zapomněli na dobroty, které jsme jedli jako děti. A to je škoda. Proto si dnes připomeneme některé z nich. Nostalgie je holt nostalgie a většinou potěší.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 28. 09. 2019 10:00

Jak na knedlíky ve vajíčku

Pro začátek je třeba říci, že nejde o žádné splácané jídlo. Sice můžeme využít zbytků knedlíků od oběda, ale při správné přípravě jsou prostě nepřekonatelné. Co se týče knedlíků, hodí se houskový, kynutý a vynikající je i karlovarský. Vlastně kromě sladkých knedlíků můžete použít jakýkoli.

Pokud budete dávat cibuli, je vynikající ta červená, dodá jídlu švih. A pokud chcete přidat něco navíc, fantazii se meze nekladou. Lze přidat škvarky, někdo má rád anglickou slaninu. Dobré je také dát do rozšlehaných vajíček pár lžic smetany, knedlíky jsou chutnější. A na posypání se hodí nasekaná petrželka nebo pažitka.

Obecné rady už známe, jak tedy na ně? Cibuli nakrájíme nadrobno a knedlíky na malé kostičky. Na pánvičce rozpustíme tuk, na který vsypeme nakrájenou cibulku a osmahneme dozlatova. Kdo přidává škvarky, maso nebo anglickou slaninu, udělá to také právě teď. Ke zlatavé cibulce přidáme i kostičky knedlíků a mícháme tak dlouho, až jsou knedlíky lehce opečené. Mezitím si v misce rozšleháme dvě vejce s trochou smetany a směsí přelijeme opečené knedlíky. Chvíli mícháme, pak stáhneme z plotny a necháme dojít. Vajíčka nebudou tak upražená, ale krásně vláčná. Vajíčka ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou a ihned podáváme.

Jak na babiččiny bramboráky

Jednoznačně patří k pobytu na chalupě. Co si dnes připravit bramborák doma? Ale ne ten v pekáči ze závodky, ale pěkně dokřupava osmažený na pánvi. Půl kila brambor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Přidáme 50 g hladké mouky, jedno vejce a trochu horkého mléka, aby brambory nezčernaly. Doplníme prolisovaným česnekem podle chuti. Okořeníme solí, čerstvě umletým pepřem a majoránkou. Vypracujeme směs a naběračkou ji lijeme na pánev s rozpáleným tukem, fantastické je sádlo, které bramborákům dodá šmrnc. Když je jedna strana zlatavá, placku obrátíme a dopečeme. Bramboráky doplníme zelným salátem a máme úžasnou večeři.

Palačinky našeho dětství

Které dítě a upřímně i dospělý nemá rád palačinky. S tvarohem, nutellou nebo džemem jsou prostě nepřekonatelné. Ve 250 ml mléka rozmícháme 2 vejce, 1 vanilkový cukr i trochu soli a postupně přidáváme 140 g hladké mouky. Směs prošleháme metlou a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Jedině tak těsto nebude dál houstnout a nebudeme ho muset ředit.

Rozehřejeme pánev, slabě ji potřeme olejem nebo máslem a postupně opékáme palačinky. První palačinku berte jen jako zkušební, takže žádnou paniku, když se nepovede. Ty další už budou dokonalé.

V GALERII NAJDETE JÍDLA, KTERÁ JSME MILOVALI JAKO MALÍ:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články