Hrníčkové recepty pro začátečníky: Kolik váží lžíce másla nebo hrneček mouky?

Hrníčkový perník Suroviny: 3 hrnek hladká mouka 2 ks vejce 1 hrnek rostlinný olej 0,5 l mléko 2 lžíce kakao 1 ks prášek do perníku 2 lžička jedlá soda 1 hrnek cukr krupice Postup: Všechny suroviny smícháme v tekuté těsto. Perníkové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C asi na 20 minut. Upečený perník necháme vychladnout. Po upečení můžeme hrnkový perník posypat jen cukrem nebo polijeme čokoládovou polevou.
Zdroj: Facebook
Hrníčkový chleba Suroviny: 3 hrnek hladká mouka 2 lžička sušené droždí 2 lžička drcený kmín 2 lžička sůl 1,5 hrnek vlažná voda Postup: Mouku, sůl, kmín a droždí důkladně promícháme, poté přidáme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i semínka. Necháme v míse 8-12 hodin kynout. Poté předehřejeme troubu se skleněným pekáčem na 230 stupňů, do horkého pekáče vyklopíme těsto a pečeme pod pokličkou 30 minut a ještě 15 minut bez pokličky.Hrníčkový perník Suroviny: 3 hrnek hladká mouka 2 ks vejce 1 hrnek rostlinný olej 0,5 l mléko 2 lžíce kakao 1 ks prášek do perníku 2 lžička jedlá soda 1 hrnek cukr krupice Postup: Všechny suroviny smícháme v tekuté těsto. Perníkové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme péct do předehřáté trouby na 150 °C asi na 20 minut. Upečený perník necháme vychladnout. Po upečení můžeme hrnkový perník posypat jen cukrem nebo polijeme čokoládovou polevou.Hrníčková bublanina Suroviny: 2 ks vejce 1 hrnek cukr krupice 1 hrnek mléko 1 ks vanilkový cukr 1/2 hrnku olej 1 ks prášek do pečiva 2 hrnky polohrubá mouka Postup: Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej. Vše mixérem, nebo ručně promícháme (jak je kdo zvyklý). Plech vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby na 170 až 180 °C a pečeme dozlatova. Upečenou hrnkovou bublaninu nakrájíme a můžeme podávat.Kokosová hrníčková bábovka Suroviny: cukr krupice 1 hrnek mléko 1 hrnek hladká mouka 2 hrnky rostlinný olej 0,5 hrnku strouhaný kokos 1,5 hrnku prášek do pěciva 1 sáček vanilkový cukr 1 sáček vejce 3 ks kvalitní kakao 2 lžíce tuk a strouhanka na vymazání Postup: Formu na bábovku důkladně vymažte a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Do mouky přidejte ostatní suroviny a důkladně promíchejte. 1/3 těsta dejte bokem a přimíchejte do něj kakao. Do připravené formy vlijte kokosové těsto a následně opatrně vlijte i těsto s kakaem. Zlehka promíchejte špejlí, tak aby vzniklo mramorování. Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte ji asi 45 minut, přičemž ji po 30 minutách začněte průběžně kontrolovat pomocí špejle. Jakmile se těsto na špejli přestane lepit, je bábovka hotová Upečenou kokosovou bábovku nechte trochu vychladnout, vyklopte z formy a můžete podle chuti ozdobit nebo lehce pocukrovat moučkovým cukrem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud začínáte s pečením a máte strach z vážení, je pro vás ideální systém odměřování surovin pomocí hrnečků, lžiček a polévkových lžic. Pojďte se přesvědčit, jak je toto pečení snadné a co přesně tyto míry znamenají.

Petra Járková
Petra Járková 10. srpna 2019

Péct můžete klidně podle svých osvědčených rodinných receptů i když doma nebo na chatě váhu zrovna nemáte. Na jejich zvládnutí vám totiž postačí běžné kuchyňské vybavení – hrneček, polévková lžíce a čajová lžička.

Všichni víme, že 1 kg je 100 dkg a 1000 g, a že 1 l je stejné množství jako 10 dl, 100 cl nebo 1000 ml. Jenže jak si odměřit potřebné množství mouky i jiných surovin, když nám v kuchyni chybí váha?

Polévková lžíce

Rovná polévková lžíce se rovná 11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže, 15 g solamylu, 12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo tuku, 11 g oleje, 17 g vody, 18 g mléka, 36 g medu, 6 g mleté kávy nebo 35 g marmelády.

Bublanina s letním ovocem je snadná, použít na ni můžete cokoliv a skvěle chutná.
Mohlo by Vás zajímat:

Rychlé víkendové moučníky: Bublanina s ovocem, perník s jablky nebo borůvkový koláč

Čajová lžička

Čajová lžička odpovídá 4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 5 g oleje, 4 g vody, 5 g mléka, 18 g medu, 3 g mleté kávy nebo 15 g marmelády.

Hrneček 250 ml

Kolik obsahuje hrnek? Je to třeba 170 g hrubé mouky, 135 g hladké mouky, 170 g krupice, 100 g ovesných vloček, 250 g rýže, 145 g máku, 250 g sádla, másla nebo tuku, 230 g oleje, 245 g vody, 250 g mléka nebo 380 g marmelády.

Orientační váha

Ořech másla je 10 g, velká kostka cukru je 10 g, malá kostka cukru je 5 g, žloutek je asi 20 g, bílek je 30 g, malý brambor je asi 60 g, střední brambor je asi 85 g a velký brambor je 200 g.

NA TY NEJLEPŠÍ HRNEČKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články