Fit a krásnátestovánísoutěže

Bezlepkové dezerty s ovocem: Vytáhněte zavařené hrušky, pomeranče i mandarinky

Bezlepkové dezerty s ovocem: Vytáhněte zavařené hrušky, pomeranče i mandarinky
Zdroj: Labeta
+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Máte chuť na dobrou bábovku jako od babičky? Rádi byste si v neděli dopřáli poctivé knedlíky? Je-li háček v tom, že jste celiaci a takové pochoutky jsou pro vás zpravidla tabu, tak pro vás máme dobrou zprávu. Přinášíme vám bezlepkové recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

Petra Járková 27. ledna 2020

Milujete ovoce a teď v zimě vám chybí? Pak sáhněte do zásob, které jste si v létě zavařili a upečte z nich něco dobrého. Na následujících receptech si navíc pochutnají i celiaci, neobsahují totiž klasickou mouku.

Kakaové bábovičky bez lepku

Labeta

Na těsto:

180 g rýžové mouky Labeta, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, ¼ lžičky jedlé sody Labeta, špetka xantanové gumy, špetka vanilky

Na čokoládovou polevu: 

40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíce másla

Na ozdobu:

lyofilizované ovoce a sušené květy

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 °C, formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovocem a květy.

Tartaletky bez lepku s pomerančovou náplní

Labeta

Suroviny:

Linecké cukroví bez lepku, 100 g másla, 3 vejce, 75 g cukru krupice, BIO pomeranč, 100 ml smetany

Postup:

Připravíme si těsto na linecké cukroví, dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou a dáme péct na 10 min při teplotě 180 °C. Mezitím si nachystáme pěnu z jednoho vajíčka, jednoho žloutku, šťávy a kůry z jednoho pomeranče a 75 g cukru krupice. Do směsi přimícháme 100 ml smetany. Náplň rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme, dokud v nich náplň neztuhne (cca 15-20 min).

Slavnostní bezlepkový dort s hruškami

Labeta

Suroviny:

Na korpus: 

100 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 120 g cukru, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička kypřicího prášku bez lepku Labeta, 3 vejce, 4 lžíce vlažné vody, 40 ml oleje, špetka soli, sekané vlašské ořechy na ozdobu 

Na pošírované hrušky a sirup: 

3 hrušky, 300 ml bílého suchého vína, 200 ml vody, 2 lžíce cukru, 3 hvězdičky badyánu, 2 celé tyčinky skořice

Na slaný karamel: 

100 g cukru, 20 ml vody, 60 ml 33% smetany, 45 g másla, ½ lžičky soli

Na krém: 

150 g másla, 500 g mascarpone, 5 lžic moučkového cukru, špetka vanilky

​Postup: 

Korpus

Troubu předehřejeme na 150 °C. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme asi do poloviny výšky máslem. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. V jedné míse promícháme univerzální směs, vlašské ořechy a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Zašleháme k nim olej a vlažnou vodu. Přidáme suchou směs z první mísy a vymícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm, zarovnáme a pečeme asi 30 minut. Propečení otestujeme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Pošírované hrušky a sirup

V hrnci smícháme bílé víno, vodu, cukr a koření a přivedeme k varu. Mezitím oloupeme hrušky a vložíme je do hrnce. Necháme lehce probublávat do změknutí, cca 10–15 minut, podle tvrdosti hrušek. Jakmile budou hrušky měkké, odstavíme hrnec z plotny a necháme hrušky v tekutině vychladnout. Vychladlé hrušky a koření vyndáme z hrnce a tekutinu, která v hrnci zbyla, zredukujeme. Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná voda a nevznikne sirup. Ten necháme vychladnout.

Krém

Máslo a mascarpone vyndáme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme do pěny v robotu nebo ručním mixerem (asi 10 minut). Pak po částech zašleháváme mascarpone. Nakonec vmícháme moučkový cukr a vanilku.

Slaný karamel

Smícháme cukr s vodou a vlijeme na středně rozpálenou pánev. Čekáme, až cukr zhnědne. Chvíli to trvá, ale jakmile cukr začne měnit barvu, pečlivě hlídáme, aby se nespálil. Když cukr zkaramelizuje, přidáme k němu na kousky nakrájené máslo, hrnec odstavíme z plotýnky a máslo do karamelu zamícháme. Hrnec vrátíme zpátky na plotýnku, malým pramínkem přiléváme smetanu a mícháme. Přidáme sůl, chvíli necháme probublat a pak dáme stranou, aby karamel trochu vychladl.

Dokončení dortu​

Korpus podélně rozřízneme na tři stejně silné části. Spodní část polijeme sirupem z pošírování, navrstvíme část krému a cukrářskou špachtlí srovnáme do roviny. Na krém položíme prostřední část korpusu, nalijeme na něj sirup a rozetřeme další část krému. Nahoru položíme poslední, vrchní část korpusu. Na vršek i strany dortu rozetřeme a pomocí cukrářské karty uhladíme další část krému. Dáme na pár minut ztuhnout do lednice a poté kartou znovu naneseme a uhladíme krém. Tento postup opakujeme, dokud nebude povrch dortu pokrytý krémem podle našich představ.  Dort dáme vychladit do lednice. Vlažným karamelem polijeme povrch dortu a dáme znovu vychladit do ledničky. Spodní část hrušek seřízneme, umístíme na vršek dortu, dozdobíme skořicí, badyánem a posypeme vlašskými ořechy.

Jak upéct dokonalou bábovku: Rady od cukráře anglické královny Josefa Maršálka a jeho borůvková receptura
Mohlo by Vás zajímat:

Jak upéct dokonalou bábovku: Rady od cukráře anglické královny Josefa Maršálka a jeho borůvková receptura

Kakaový dort se smetanovým krémem a mandarinkami

Labeta

Suroviny:

Těsto: 

Bábovka bez lepku Labeta, 2-3 lžíce holandského kakaa, 3 vejce, 175 ml vody nebo mléka, 150 ml oleje

Krém:

2 smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 100 g cukru, 2 ztužovače šlehačky Labeta, mandarinky

Postup:

Směs na bábovku smícháme s holandským kakaem, vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem. Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme necelou polovinou krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus a pak necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu čerstvými mandarinkami.

Bezlepkové řezy s panna cottou

Labeta

Suroviny:

Na panna cottu: 

1 litr smetany ke šlehání, 3 vanilinové cukry Labeta, 1,5 sáčku Želatiny čiré Labeta

Na korpus: 

1 Dětské řezy bez lepku Labeta, 2 vejce, 90 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka

Postup:

Příprava panna cotty:

Smetanu s vanilinovými cukry zahřejeme pod bod varu (pozor, neměla by se vařit!), odstavíme z plotny a vmícháme želatinu. Mixujeme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Panna cottu dáme ztuhnout do lednice.

Korpus:

Zatímco se chladí panna cotta, připravíme korpus. Směs na korpus dětských řezů bez lepku smícháme s vejci, změklým máslem a vlažným mlékem a ručním šlehačem šleháme 2-3 minuty do hladkého těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy, nebo na menší plech vysypaný bezlepkovou moukou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Propečení odzkoušíme špejlí. Na vychladlý korpus rozetřeme vychlazenou panna cottu, ideálně necháme ještě chvíli v ledničce odpočinout. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem, nebo můžeme použít ovoce kompotované, které zalijeme dortovým želé Labeta.

NA DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu