Bezlepkové dezerty s ovocem: Vytáhněte zavařené hrušky, pomeranče i mandarinky

Bezlepkové dezerty s ovocem: Vytáhněte zavařené hrušky, pomeranče i mandarinky
Zdroj: Labeta
Vánoční bezlepkové perníčky.Vánoční bezlepkové perníčky.Linecké cukroví bez lepku.Kokosové kuličky bez lepku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Máte chuť na dobrou bábovku jako od babičky? Rádi byste si v neděli dopřáli poctivé knedlíky? Je-li háček v tom, že jste celiaci a takové pochoutky jsou pro vás zpravidla tabu, tak pro vás máme dobrou zprávu. Přinášíme vám bezlepkové recepty, na kterých si pochutná celá rodina.

Petra Járková
Petra Járková 27. 01. 2020 10:00

Milujete ovoce a teď v zimě vám chybí? Pak sáhněte do zásob, které jste si v létě zavařili a upečte z nich něco dobrého. Na následujících receptech si navíc pochutnají i celiaci, neobsahují totiž klasickou mouku.

Kakaové bábovičky bez lepku

Labeta

Na těsto:

180 g rýžové mouky Labeta, 2 lžíce holandského kakaa, 80 g cukru, 75 ml plnotučného mléka, 75 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta, ¼ lžičky jedlé sody Labeta, špetka xantanové gumy, špetka vanilky

Na čokoládovou polevu: 

40 g 70% čokolády, 80 ml 33% smetany, lžíce másla

Na ozdobu:

lyofilizované ovoce a sušené květy

Postup:

Troubu předehřejeme na 160 °C, formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovocem a květy.

Tartaletky bez lepku s pomerančovou náplní

Labeta

Suroviny:

Linecké cukroví bez lepku, 100 g másla, 3 vejce, 75 g cukru krupice, BIO pomeranč, 100 ml smetany

Postup:

Připravíme si těsto na linecké cukroví, dle návodu na krabičce (připravenou směs vymícháme s vejcem a máslem). Těsto vyválíme, ale nebudeme vykrajovat, místo toho jím vyložíme formičky na tartaletky. Těsto ve formičkách propícháme vidličkou a dáme péct na 10 min při teplotě 180 °C. Mezitím si nachystáme pěnu z jednoho vajíčka, jednoho žloutku, šťávy a kůry z jednoho pomeranče a 75 g cukru krupice. Do směsi přimícháme 100 ml smetany. Náplň rozdělíme do předpečených tartaletek, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme, dokud v nich náplň neztuhne (cca 15-20 min).

Slavnostní bezlepkový dort s hruškami

Labeta

Suroviny:

Na korpus: 

100 g univerzální směsi bez lepku Labeta, 120 g cukru, 80 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička kypřicího prášku bez lepku Labeta, 3 vejce, 4 lžíce vlažné vody, 40 ml oleje, špetka soli, sekané vlašské ořechy na ozdobu 

Na pošírované hrušky a sirup: 

3 hrušky, 300 ml bílého suchého vína, 200 ml vody, 2 lžíce cukru, 3 hvězdičky badyánu, 2 celé tyčinky skořice

Na slaný karamel: 

100 g cukru, 20 ml vody, 60 ml 33% smetany, 45 g másla, ½ lžičky soli

Na krém: 

150 g másla, 500 g mascarpone, 5 lžic moučkového cukru, špetka vanilky

​Postup: 

Korpus

Troubu předehřejeme na 150 °C. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a stěny vymažeme asi do poloviny výšky máslem. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. V jedné míse promícháme univerzální směs, vlašské ořechy a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Zašleháme k nim olej a vlažnou vodu. Přidáme suchou směs z první mísy a vymícháme. Nakonec opatrně zapracujeme sníh. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm, zarovnáme a pečeme asi 30 minut. Propečení otestujeme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout.

Pošírované hrušky a sirup

V hrnci smícháme bílé víno, vodu, cukr a koření a přivedeme k varu. Mezitím oloupeme hrušky a vložíme je do hrnce. Necháme lehce probublávat do změknutí, cca 10–15 minut, podle tvrdosti hrušek. Jakmile budou hrušky měkké, odstavíme hrnec z plotny a necháme hrušky v tekutině vychladnout. Vychladlé hrušky a koření vyndáme z hrnce a tekutinu, která v hrnci zbyla, zredukujeme. Vaříme, dokud se neodpaří přebytečná voda a nevznikne sirup. Ten necháme vychladnout.

Krém

Máslo a mascarpone vyndáme z lednice alespoň 2 hodiny před přípravou, ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo vyšleháme do pěny v robotu nebo ručním mixerem (asi 10 minut). Pak po částech zašleháváme mascarpone. Nakonec vmícháme moučkový cukr a vanilku.

Slaný karamel

Smícháme cukr s vodou a vlijeme na středně rozpálenou pánev. Čekáme, až cukr zhnědne. Chvíli to trvá, ale jakmile cukr začne měnit barvu, pečlivě hlídáme, aby se nespálil. Když cukr zkaramelizuje, přidáme k němu na kousky nakrájené máslo, hrnec odstavíme z plotýnky a máslo do karamelu zamícháme. Hrnec vrátíme zpátky na plotýnku, malým pramínkem přiléváme smetanu a mícháme. Přidáme sůl, chvíli necháme probublat a pak dáme stranou, aby karamel trochu vychladl.

Dokončení dortu​

Korpus podélně rozřízneme na tři stejně silné části. Spodní část polijeme sirupem z pošírování, navrstvíme část krému a cukrářskou špachtlí srovnáme do roviny. Na krém položíme prostřední část korpusu, nalijeme na něj sirup a rozetřeme další část krému. Nahoru položíme poslední, vrchní část korpusu. Na vršek i strany dortu rozetřeme a pomocí cukrářské karty uhladíme další část krému. Dáme na pár minut ztuhnout do lednice a poté kartou znovu naneseme a uhladíme krém. Tento postup opakujeme, dokud nebude povrch dortu pokrytý krémem podle našich představ.  Dort dáme vychladit do lednice. Vlažným karamelem polijeme povrch dortu a dáme znovu vychladit do ledničky. Spodní část hrušek seřízneme, umístíme na vršek dortu, dozdobíme skořicí, badyánem a posypeme vlašskými ořechy.

Kakaový dort se smetanovým krémem a mandarinkami

Labeta

Suroviny:

Těsto: 

Bábovka bez lepku Labeta, 2-3 lžíce holandského kakaa, 3 vejce, 175 ml vody nebo mléka, 150 ml oleje

Krém:

2 smetany ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1 tvaroh, 100 g cukru, 2 ztužovače šlehačky Labeta, mandarinky

Postup:

Směs na bábovku smícháme s holandským kakaem, vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem. Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme necelou polovinou krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus a pak necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu čerstvými mandarinkami.

Bezlepkové řezy s panna cottou

Labeta

Suroviny:

Na panna cottu: 

1 litr smetany ke šlehání, 3 vanilinové cukry Labeta, 1,5 sáčku Želatiny čiré Labeta

Na korpus: 

1 Dětské řezy bez lepku Labeta, 2 vejce, 90 g změklého másla, 250 ml vlažného mléka

Postup:

Příprava panna cotty:

Smetanu s vanilinovými cukry zahřejeme pod bod varu (pozor, neměla by se vařit!), odstavíme z plotny a vmícháme želatinu. Mixujeme ručním šlehačem asi 1-2 minuty. Panna cottu dáme ztuhnout do lednice.

Korpus:

Zatímco se chladí panna cotta, připravíme korpus. Směs na korpus dětských řezů bez lepku smícháme s vejci, změklým máslem a vlažným mlékem a ručním šlehačem šleháme 2-3 minuty do hladkého těsta. Těsto rozetřeme do dortové formy, nebo na menší plech vysypaný bezlepkovou moukou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Propečení odzkoušíme špejlí. Na vychladlý korpus rozetřeme vychlazenou panna cottu, ideálně necháme ještě chvíli v ledničce odpočinout. Před podáváním zdobíme čerstvým ovocem, nebo můžeme použít ovoce kompotované, které zalijeme dortovým želé Labeta.

NA DALŠÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články