Rychlé víkendové moučníky: Bublanina s ovocem, perník s jablky nebo borůvkový koláč

27. července 2019
Pinterest
Pinterest

V sobotu dopoledne se vám ohlásila návštěva a vy máte doma tak maximálně spoustu čerstvého ovoce ze zahrádky? Pak nezoufejte, koukněte na naše rychlé recepty na dokonalé moučníky a vyberte si, který bude chutnat právě vám.

Rychlé, levné, chutné a snadné, takové jsou recepty, které jsme pro vás dnes vybrali. Na jejich přípravu stačí jen pár minut a pak už můžete čekat, až se dokonalý koláč rozvoní z trouby.

Začneme třeba s bublaninou. Je to rychlý, vláčný a nadýchaný dezert, který za půl hodiny voní na stole. Uplatní se v něm jakékoli drobné ovoce – rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, ale také třešně, višně nebo hroznové víno.

Šlehačková bublanina s ovocem

Suroviny:

3 velká vejce

1 hrnek krupicového cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

špetka soli

1 kelímek smetany ke šlehání (215 ml)

tuk a hrubá mouka na plech

3 hrnky čerstvého drobného ovoce dle chuti

moučkový cukr s vanilkou na poprášení

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte. Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto. Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut. Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem s vanilkou.

Perníková buchta s jablky

Suroviny:

4 vejce

1 hrnek krupicového cukru

2 hrnky polohrubé mouky

1 sáček kypřicího prášku do perníku

1⁄2 lžičky mleté skořice

1 lžíce kakaa holandského typu

1⁄2 hrnku slunečnicového oleje

4 hrnky oloupaných a na kostičky

nakrájených jablek (asi 1–1,5 cm)

hrst vlašských ořechů, nasekaných

hrst sušených švestek, opláchnutých a pokrájených

Na omáčku:

2 vrchovaté lžíce švestkových povidel

200 ml červeného suchého vína

1 lžíce rumu

1 lžíce medu

3 hřebíčky, kousek celé skořice

proužek kůry z citronu, jen žlutá část

citronová šťáva a cukr na dochucení

Postup:

Předehřejte troubu na 175 stupňů. V míse vyšlehejte cukr s vejci. Přidejte mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promíchejte; pak zapracujte jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřete do formy o velikosti 20×20 cm vyložené papírem na pečení a pečte asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněte s papírem z plechu – buchta musí zůstat vláčná.

Na omáčku v kastrůlku rozmíchejte povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidejte koření, citronovou kůru a krátce povařte na hladkou hustší omáčku. Dochuťte citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte přelité omáčkou.

Borůvkový koláč s drobenkou

Suroviny:

1 hrneček cukru krystal

3 celá vejce

1 hrneček oleje

1 hrneček mléka

1 vanilkový cukr

2 hrnečky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

čerstvé borůvky (může být jakékoliv ovoce čerstvé nebo kompotované)

Drobenka:

mouka

cukr

máslo

Postup:

Do mísy dáme vajíčka s krystalem a ruční metličkou vyšleháme. Přidáme ostatní ingredience při stálém míchání. Pokud je těsto příliš tuhé, zředíme trochou mléka. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.

Omyté a okapané borůvky silně vrstvíme na těsto, posypeme drobenkou. Vložíme do troiby předehřáté na 150 °C. Pečeme dozlatova. Upečený koláč pocukrujeme.

NA DALŠÍ RECEPTY Z LETNÍHO OVOCE SE PODÍVEJTE V GALERII:

Zavří­t reklamu