Ne všechno mlsání je hřích! Upečte si zdravý koláč

Ne všechno mlsání je hřích! Upečte si zdravý koláč
Zdroj: Pixabay.com

Přebytek ovoce se přímo vybízí ke zpracování v podobě lahodného dezertu. Vsaďte na zdravý koláč připravený z bio surovin, který neublíží vaší linii a zároveň si můžete být jisti tím, co vkládáte do úst. Kromě klasické mouky v bio kvalitě seženete také celou řadu bezlepkových variant.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 06. 2019 12:13

Zkoušeli jste z namíchaných bezlepkových směsí připravit chléb a nezbylo z něj nakonec nic víc než hromádka mouky, která vůbec nedrží pohromadě? Sáhněte raději po kvalitních a tradičních českých odrůdách, z kterých je ta nejlepší bio bezlepková mouka. Dopřát si můžete pohankovou mouku, která obsahuje vitamíny B1, B2, E, C, zinek, hořčík nebo také rutin, originální mouku z červené čočky či ze žlutého hrachu i mouku čirokovou, která je bohatá na bílkoviny a navíc působí protizánětlivě.

Mezi další bezlepkové bio mouky patří například jáhlová, cizrnová, lupinová, lněná, sezamová a maková. Mouky jsou dnes už běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale stále častěji se objevují i v supermarketech.

Našli jste si zdravý recept s netradiční moukou a bez klasického bílého cukru? Mlsat tak budete moct bez výčitek. Zkuste se ale při výběru surovin zaměřit i na jejich kvalitu. Záruku poskytuje označení BIO, produkty ekologického zemědělství jsou značeny logy biolistu či biozebry. Kromě toho, že koláč nebude obsahovat žádné stopy chemie z hnojiv či postřiků, podpoříte také environmentálně přátelskou produkci. V bio kvalitě navíc seženete vše od ovoce po mouku, kypřící prášek či mléko.

Jaká loga tedy hledat?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

Archiv

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Archiv

Co když potravina nemá obal?

V případě ovoce a zeleniny v bio kvalitě prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají pouze státem pověřené organizace.

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články