×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

bio

Bio domácí pizza: Královna italské kuchyně, která rozzáří oči jak dětem, tak i dospělým

Bio domácí pizza: Královna italské kuchyně, která rozzáří oči jak dětem, tak i dospělým

bio italská krůtí kapsa

Bio italská krůtí kapsa: Pochoutka s nádechem středomořské kuchyně výtečně chutná s bramborovým pyré

Bio buřtguláš: Chalupářská klasika v ekologickém kabátu

Bio buřtguláš: Chalupářská klasika v ekologickém kabátu

Šťavnaté bio špekáčky s grilovanou zeleninou: Opékačka tak trochu jinak a zdravěji

Šťavnaté bio špekáčky s grilovanou zeleninou: Opékačka tak trochu jinak a zdravěji

Pikantní bio kuřecí křidélka marinovaná v čaji s jogurtovým dipem: Ideální jídlo na posezení s rodinou či přáteli

Pikantní bio kuřecí křidélka marinovaná v čaji s jogurtovým dipem: Ideální jídlo na posezení s rodinou či přáteli

Bio zeleninový tatarák z červené čočky: Zdravý předkrm nejen pro vegetariány

Bio zeleninový tatarák z červené čočky: Zdravý předkrm nejen pro vegetariány

Biokuchařka Hanka Zemanová: Lokálních superpotravin je spousta, příroda nám je strká doslova pod nos

Biokuchařka Hanka Zemanová: Lokálních superpotravin je spousta, příroda nám je strká doslova pod nos

Bio vepřová panenka na houbách s celerovým pyré: Oběd, na kterém si zaručeně pochutnáte

Bio vepřová panenka na houbách s celerovým pyré: Oběd, na kterém si zaručeně pochutnáte

Bio fusilli s kuřecím masem a cherry rajčátky: Oblíbené těstoviny v ještě zdravější variantě

Bio fusilli s kuřecím masem a cherry rajčátky: Oblíbené těstoviny v ještě zdravější variantě

Bio mrkvový krém s červenou čočkou: Příjemně teplá večeře do nepřívětivých dnů

Bio mrkvový krém s červenou čočkou: Příjemně teplá večeře do nepřívětivých dnů

Lumír (42): Stal jsem se pokusným králíkem své ženy. Už to moc dlouho nevydržím

Lumír (42): Stal jsem se pokusným králíkem své ženy. Už to moc dlouho nevydržím

Hernychová

Propagátorka zdravého jídla Bára Hernychová: Nejlepší superpotraviny si vypěstujeme sami

Jarka (57): Dcera je prý biomatka a ode mě vše odmítá. Když jsem u ní byla, chtělo se mi zvracet

Jarka (57): Dcera je prý biomatka a ode mě vše odmítá. Když jsem u ní byla, chtělo se mi zvracet

Vepřové karé na páře, smažené rajče a pečená dýně s lilkem
400g bio vepřového karé (bio vepřová pečeně bez kosti) - seženete například zde: Biofarma
Sasov
2 tvrdší bio rajčata
2 bio vejce
100g hladké bio mouky
100g prosáté strouhanky z bílého pečiva
0,5l bio řepkového oleje na smažení
1 máslová bio dýně
2 bio lilky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
vinný ocet
panenský olivový bio olej
Vepřové karé zbavíme blány, důkladně osolíme, opepříme a polijeme vinným octem, zabalíme do
alobalu, nebo potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Pokud máme k dispozici parní troubu nebo konvektomat, nastavíme režim páry 65°C na cca 3 hodiny.
Pokud nemáme k dispozici parní troubu, použijeme alobal a dáme karé do trouby na 80°C na cca dvě
hodiny.
Pod grilem v troubě necháme péct lilky a dýni. Máme-li k dispozici gril, necháme na něm zeleninu ze
všech stran spálit, dokud není zcela měkká. (Lilek je hotový poměrně rychle, dýně trvá mnohem déle.)
Vydlabeme upečenou dužinu dýně a ochutíme solí, olivovým olejem a kapkou vinného octa. Taktéž
vydlabeme upečenou dužinu lilku, rozmačkáme vidličkou a ochutíme utřeným česnekem, solí, olivovým
olejem a kapkou vinného octa.
Z rajčete odřízneme "čepičku", spodek a vršek a rozpůlíme ho. Tak získáme dva silnější řízky rajčete a
obalíme v mouce, našlehaných vejcích a prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém řepkové oleji
dozlatova.
Podáváme předvařené a ze všech stran opečené vepřové karé nakrájené na plátky, pyré z dýně a lilku a
smažené rajče.

Recepty šéfkuchaře Huga Hromase: Každý komponent je český, chutný a má svůj příběh

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Jarní trendy podle ELLEELLEphoriaApetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Obětaví tátové: Pepa Kůrka má dvouletého syna ve střídavce, Kokorský byl rok na rodičovskéHelena Růžičková milovala svého syna tak, že nesnesla žádnou jeho partnerku. Snacha po hereččině smrti vyhodila i její psyNejkrásnější blankytně modré kousky na léto 2025: Obléct ji můžete na celé tělo, nebo vybrat jen stylový doplněkNejvětší strašák Vandy Hybnerové: Máma i táta měli rakovinou tlustého střeva, nejhorší byla ta bolestZdravá a krásná hříva i v létě: Máme praktické tipy, jak pečovat o vlasy na dovolené i po níPikantní koníček Karla Lamače: U mladých hereček chtěl být vždy ten první, Lída Baarová nebyla výjimkou
Doporučené články
Trápí vás akné? Vybrali jsme deset nejlepších SPF krémů pro problematickou pleťNový letní hit? Obyčejné tričko z neobyčejné bavlny, která se z ložnic přesouvá do našich šatníkůNábytkem od popelnic vybavila starý domek: Dnes je její bydlení hitem internetuKvíz: Jste chodící encyklopedie, nebo jen dobře tipujete? Kvíz odhalí, jak jste na tom s inteligencí. Zda patříte mezi půměr, nebo vynikáteBolo de bolacha: Rychlý nepečený sušenkový dezert z Portugalska vás oslní vůní kávy a zvládne jej připravit i začátečníkKvíz: Vyznáte se ve vepřovém mase? Otestujte své znalosti

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra