Bio vepřová panenka na houbách s celerovým pyré: Oběd, na kterém si zaručeně pochutnáte

Bio vepřová panenka na houbách s celerovým pyré: Oběd, na kterém si zaručeně pochutnáte
Zdroj: Albert

Víkend je tu a s ním i obvyklé pracné vymýšlení, co přichystat na slavnostní nedělní oběd. Co třeba zkusit bio vepřovou panenku na houbách s celerovým pyré?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 02. 2022 11:30

Příprava tohoto receptu vám nezabere víc než půl hodiny a je velmi snadná. Navíc si pochutnáte na pokrmu v biokvalitě, což se vždy cení. Tak hurá do toho!

Bio vepřová panenka na houbách s celerovým pyré

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g celeru, 30 g másla, sůl, pepř, 150 ml vody, 600 g vepřové panenské svíčkové NP Bio, 20 ml olivového oleje, 2 snítky čerstvého tymiánu, 1 cibuli, 250 g žampionů, 1 lžičku mletého kmínu, 100 ml bílého vína, 300 ml smetany ke šlehání (31 %), ½ citronu

Příprava: Celer oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V rendlíku rozehřejte máslo a celer na něm dozlatova orestujte. Osolte, opepřete a přilijte vodu. Vařte 10 minut.

Mezitím očistěte maso, odblaňte ho, potřete olejem, osolte a opepřete. Zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném oleji v pánvi vhodné do trouby. Přidejte snítku tymiánu a vložte do trouby předehřáté na 170 °C, pečte 10 minut. Pak panenku vyjměte z pánve a zabalte do alobalu.

Ve výpeku v pánvi zpěňte oloupanou, najemno nakrájenou cibuli. Přidejte zbylý tymián, očištěné žampiony nakrájené na plátky a kmín. Přilijte víno a nechte odpařit. Vlijte 200 ml smetany a nechte omáčku zredukovat. Dochuťte solí, pepřem a lžičkou vymačkané citronové šťávy.

Do rendlíku s vařeným celerem vlijte zbytek smetany a rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Panenku nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s celerovým pyré. Ozdobte nasekanou snítkou tymiánu.

Zdroj receptu: Albert

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články