Citronový chlebíček s ovocem a polevou: Příjemný dezert pro předjarní dny

Citronový chlebíček s ovocem a polevou: Příjemný dezert pro předjarní dny
Zdroj: Albert

Jaro v nedohlednu a zima už pomalu za zády. Člověk v této době přirozeně prahne po něčem sladkém na zub. Co takhle vyzkoušet citronový chlebíček s ovocem a polevou?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 02. 2022 11:30

Příprava tohoto chutného dezertu vám zabere něco přes hodinu. Není ale nijak obtížná. Tak s chutí do toho!

Citronový chlebíček s ovocem a polevou

Na 1 chlebíček budete potřebovat: 200 g másla, 200 g třtinového cukru, 3 vejce, 100 g zakysané smetany, 50 ml mléka, 350 g hladké celozrnné mouky, 1 lžičku jedlé sody, ¼ lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky soli, 2 bio citrony, 125 g borůvek, 150 g cukru moučky, 2 snítky čerstvé máty

Příprava: Máslo pokojové teploty dejte do mísy a spolu s cukrem vyšlehejte ručním šlehačem do pěny. Po jednom zašlehejte k máslu vejce a vytvořte hladkou emulzi. Pomalu vlijte smetanu, mléko a promíchejte.

Do jiné mísy prosejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl a kůru z dobře omytých citronů. Po třetinách zamíchejte k máslovému základu moučnou směs. Vše vymíchejte na hladké těsto. Nakonec vmíchejte ¾ šťávy z obou citronů a 100 g borůvek.

Do formy o rozměru 22 × 10 cm vyložené pečicím papírem vlijte těsto a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 60 minut. Před vyndáním proveďte test pečení pomocí zapíchnuté špejle. Než chlebíček vyndáte, nechte ho zcela vychladnout na mřížce.

V misce metličkou smíchejte moučkový cukr spolu se zbytkem citronové šťávy. Polevou přelijte chlebíček. Nechte chvilku zaschnout a ozdobte zbytkem borůvek překrojených na polovinu a lístky máty.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články