Pijte sklenici citronové vody denně, něco úžasného se stane s vaším tělem

Pijte sklenici citronové vody denně, něco úžasného se stane s vaším tělem
Zdroj: Freepik

Nemusíte si pořídit nekonečné množství předražených doplňků stravy, abyste pro sebe udělali to nejlepší. Někdy stačí opravdu maličkost. Levná maličkost. Jednou z nich je pití sklenice teplé vody s citronem každé ráno. S vaším tělem to udělá úžasné věci.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 15. 03. 2021 10:00

Pití citronové vody je skvělé nejen proto, že jím hned po ránu dodáte organismu potřebné tekutiny, ale zároveň nastartujete celou řadu životně důležitých funkcí. Zapomínat byste na něj neměli zejména při hubnutí. Toto jsou největší zdravotní pozitiva pití citronové vody podle magazínů Healthline.com a Brightside.me.

Detoxikuje organismus

Citron je jedinečnou zásobárnou vitaminu C, který pomáhá detoxikovat organismus. Je totiž známým antioxidantem likvidujícím nadbytečné volné radikály, které by mohly tělu uškodit.

Pomáhá s překyselením organismu

Mysleli jste si, že citron je kyselý, a proto může překyselovat organismus? Ha! Omyl. Citron se totiž v našem trávicím traktu chová zásadotvorně. A tohle vyrovnávání pH prostředí je velmi důležité pro rovnováhu v těle.

Podporuje trávení

Dalším dobrým důvodem, proč pít sklenici citronové vody denně, je to, že toto kyselé ovoce stimuluje tvorbu žaludečních šťáv. To vede k rychlejšímu trávení.

Citron ale zvládne i jiné věci. Například pomáhá lidem, které trápí pálení žáhy. Pektin v něm obsažený zároveň podporuje správné fungování tlustého střeva. Sklenice teplé citronové vody hned po probuzení tak představuje skvělé nastartování organismu. Přispěje k odstranění odpadních látek z předchozího dne a stimuluje trávení.

Obnoví hydrataci

Citronová voda se postará o obnovu hydratace, přičemž samotný citron poslouží k urychlenému vyvážení elektrolytů v těle.

Projasní pokožku

Hydratace je pro organismus velmi důležitá. Bez ní by pokožka byla brzy svraštělá a rychleji stárla. A o to nemá nikdo zájem. Vitamin C napomáhá omlazení a vyhlazení pokožky, přičemž přispívá k omezení pigmentových skvrn.

Pečuje o játra

Už jsme zmínili antioxidační činnost vitaminu C. Ta se odráží také na stavu jater. Játra jsou známa svou přirozenou detoxikační schopností. Při větším znečištění organismu dostávají pořádně zabrat. Pití citronové vody může podpořit játra, aby šlapala jako hodinky.

Obsahuje důležitý draslík

Draslík je důležitá minerální látka. A ano, nachází se i v citronu. Přestože se o něm oproti vitaminu C tolik nemluví, pozornost si rozhodně zaslouží. Přispívá totiž k optimalizaci funkce svalů, ledvin, srdce a mozku.

Působí protizánětlivě

Při pravidelné konzumaci citronu, tedy hlavně s ohledem na jeho obsah vitaminu C, získá organismus podporu imunitního systému. A to je v dnešní době zásadní. Schopnost vitaminu C odstraňovat z organismu kyselinu močovou jako možnou příčinu zánětů je důležitá pro omezení vzniku chronických zánětů, které mohou vést k vážnějším onemocněním.

Přispívá k hubnutí

Už zmíněný pektin má také vliv na posílení metabolismu. Pektinová vláknina snižují chuť k jídlu, takže se vám bude snáze hubnout.

Pití citronové vody vám samo o sobě život nezachrání, pokud ho ale zařadíte ke svým pravidelným ranním rituálům a zdravému životnímu stylu, budete mile překvapeni výsledkem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články