Přirozené zdroje vitamínu C: Na které ovoce a zeleninu rozhodně nesmíte zapomenout

Přirozené zdroje vitamínu C: Na které ovoce a zeleninu rozhodně nesmíte zapomenout
Zdroj: Freepik.com

Nastala zima a s ní i čas odlivu vitamínů, minerálů a stopových prvků z našeho těla. Daleko méně než v teplých měsících jíme zeleninu a ovoce, a když se k tomu přidá ještě vyšší možnost tu a tam chytnout nějakou tu chřipku, může z toho být pěkný malér.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 29. 11. 2020 14:00

To, co jíme, významně přispívá k zachování zdravé imunitní ochrany. Když v potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky anebo vitamíny, silně se snižuje schopnost imunitního systému a zvyšuje se náchylnost k infekcím.

Sezonní jídelníček

Základem dobré imunity by vždy měl být sezónní jídelníček. Vytváří vazbu mezi organismem a jeho okolím. Konzumace čistě sezónních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitamínů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém ročním období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme.

Exotika moc nepomůže

Exotické ovoce, jakkoli je atraktivní a chutné, zvýšení imunity moc nepřispívá. Přestože v zimě kupujeme například citrusy, ananas nebo kiwi, abychom měli dostatek vitamínu C, náš organismus je až tolik nepotřebuje. Je lepší, když jsou malým zpestřením, ale ne hlavním zdrojem vitamínů. Ty bychom měli čerpat hlavně z domácích sezónních potravin.

Přirozené céčko

V zimním období je třeba doplnit zejména vitamín C. Navzdory očekávání ho mají nejméně již vzpomínané citrusy, a to hlavně protože se sbírají ještě nedozrálé, aby cestou ke spotřebiteli neshnily. Pro dostatek céčka začněte konzumovat zelí!

Skvělé je čerstvé i vařené, ale nakládané zelí má ještě extra bonus. Kyselé zelí obsahuje i bakterie mléčného kvašení, které se označují jako probiotika. Jsou to kmeny buněk, které v žaludku a střevech „vyrábějí“ přírodní antibiotika. Právě ty umí zatočit s viry a bakteriemi, produkují sloučeniny omezující množení kvasinek a syntetizují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro tvorbu některých protilátek.

Dopřejte si i další

Mezi další významné domácí zdroje vitamínu C patří rakytník a šípky. Nezapomínejte ani na papriky. Věděli jste, že paprika si jako jediná zelenina zachová poměrně velké množství vitamínů, i když projde tepelnou úpravou?

Rychlá pomoc

V zimě je potřeba všechny tyto látky pravidelně doplňovat a není nic jednoduššího, než je prostě vypít v čerstvém freshi nebo smoothie. Tradiční a osvědčený zázvor, pomeranč, grep nebo citron v nich lze snadno doplnit o petržel, řapíkatý celer, česnek nebo mrkev a okořenit i špetkou něčeho ostřejšího, třeba chilli.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články