Oranžový zázrak plný vitaminů: Vyzkoušejte rakytník, zlepší vám imunitu a sníží tlak i stres

rakytník
Zdroj: pixbay.com

Léčivou sílu rakytníku znali již ve starém Řecku, a my jsme ho znovu objevili. Rakytník nám dopřává pořádnou dávku vitamínu C a spoustu jiných vitamínů. Ceníme si ho ale i pro další léčivé schopnosti jeho olejnatých plodů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 27. 09. 2020 10:00

Rakytník řešetlákový je obecně velmi oblíbený a pěstovaný. Tento vzrostlý keř svými oranžovými plody na podzim zdobí nejednu zahrádku. O jeho oblibě svědčí i řada přezdívek, pod kterými jej můžete znát: citroník severu, rostlina budoucnosti, oranžový poklad. Naši předci mu 19. století říkali také žlutý zob. A dnes je rakytník považovaný za významnou kulturní plodinu. Využívá jej i farmaceutický, potravinářský i kosmetický průmysl.

Rakytník léčí

Malé kuličky i listy rakytníku oplývají spoustou léčebných účinků na lidský organismus. V první řadě působí detoxikačně a mají i má antioxidační účinek. Svým vysokým obsahem vitamínu C významně posilují imunitu. Je také prokázáno, že užíváním rakytníku pozitivně ovlivníte funkci kardiovaskulárního systému a snížíte krevní tlak. Potěší vás fakt, že rakytník vylepšuje fyzickou aktivitu a pomáhá snižovat stres. Účinků je mnohem víc a jejich popis by vydal na samostatný článek. Například, že chrání buňky před radioaktivním zářením nebo pomáhá při podráždění očí…

Kupte si jej

Ne každý máme tu možnost vypěstovat si rakytník vlastní, naštěstí je na trhu množství kvalitních produktů. Kromě rakytníkového oleje a rakytníkového sirupu se můžeme setkat i s rakytníkem ve formě prášku nebo mrazem sušenými plody. Všemi těmito výrobky lze běžně obohatit jídelníček, přidávat je do nápojů, dezertů nebo zdravé jogurtové snídaně.

Rakytníkový olej

Stále populárnější rakytníkový olej má antioxidační a zklidňující účinky a přispívá tak ke správné obranyschopnosti organismu. Výhodou této olejové formy je, že zároveň zvlhčuje sliznici a napomáhá její regeneraci. Olej z rakytníku zároveň pomáhá i antibakteriálně. Působí regeneračně i ke snížení bolesti, proto se hodí také při podráždění v krku.

Rakytníkový čaj

Uvařte si výborný čaj z šípů a rakytníku, jenž je hotovou vitamínovou bombou. Na jeho přípravu budete potřebovat 150 g rozdrcených šípků, které zhruba 10 minut macerujte v 1 litru vřelé vody. Čaj slijte a přidejte 3 lžíce rakytníkové šťávy. Ideálně oslaďte lžičkou medu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články