Trápí vás kašel? Připravte si bylinkové čaje, které vás ho zbaví

Máta má vysoký obsah mentolu, který se perfektně hodí na ústní hygienu.
Zdroj: Pixabay.com
Bylinky jsou osvědčeným lékem na nemoc.Dejte bazalce druhou šanci.Med, česnek, citron a bylinky - vše co potřebujete k vybudování správné imunity7. Vytvořte si domácí zahrádku. Naplňte zavařovačky hlínou a něco do nich zasaďte. Vnesete do svého domova zeleň a pokud zvolíte kupříkladu bylinky, ještě z ní budete mít užitek.+ 12 fotek+ 13 fotek

Kdo v těchto dnech nekašle, jako by nebyl. Bacily se na nás hrnou ze všech stran a prášky ani kapky ve většině případů nepomáhají. Vsaďte na osvědčenou klasiku našich babiček a připravte si průduškový čaj dle starých rituálů.

Petra Járková
Petra Járková 26. 02. 2019 08:00

V práci, doma, ve škole a školce i  v dopravních prostředcích, tam všude vás momentálně čeká nápor na imunitní systém. Správně by si samozřejmě děti i dospělí měli dávat ruku před ústa, ale sami dobře víme, že to téměř nikdo nedodržuje.

Pojďme se tedy chránit, nic nenechávat náhodě a připravme si čaje, které vám zklidní průdušky a zbaví vás dráždivého kašle.

Cibulový čaj

2 větší cibule

2 litry vody

Cibuli oloupejte a rozkrájejte na silnější kolečka, která zalijte studenou vodou. Na mírném ohni přiveďte k varu a vařte asi deset minut. Pak louhujte pět minut. Sceďte, oslaďte medem a pijte ještě teplé.

Lipový čaj

Lžička sušeného lipového květu

Med

Šálek vody

Lipový květ dejte do šálku a přelijte horkou vodou. Nechte deset minut louhovat. Pak nálev slijte přes sítko a trochu přislaďte. Hodí se především med, případně bylinkový sirup.

Bezinkový čaj 

4 lžíce sušených plodů bezinek

1 litr vody

Bezinky zalijte studenou vodou a vařte 15 minut na mírném ohni, pak nechte 10 minut vyluhovat. Čaj sceďte přes jemné sítko a přislaďte medem.

Míchaný čaj

Nejúčinnější jsou směsi sesypané z více druhů bylinek. Zkuste třeba kombinaci květů bezu černého s lipovým květem a diviznou. Vykašlávání hlenů uspíší také odvary z tymiánu, slézu, mateřídoušky, majoránky, anýzu, řepíku, máty nebo šalvěje. Opět platí, že na jeden šálek nálevu by měla přijít jedna lžička směsi bylinek. Tu zalijte horkou vodou a nechte deset až dvanáct minut louhovat. Pak sceďte a pijte nálev ještě teplý. Přislaďte ho medem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články