Připravte si domácí kopřivový sirup: Zázračný všelék si poradí s nejednou nemocí

Domácím kopřivovým sirupem můžete sladit třeba čaj.
Zdroj: pixabay.com
I když je kopřiva dvoudomá plevel, který najdeme na každém kroku, jde doslova o zázrak přírody nabitý zdravím. Z čerstvých i sušených listů můžete připravit také čaj.Pro konzervaci přidejte do sirupu citron.Hotový sirup naplňte nejlépe do lahviček z tmavého skla a skladujte v chladnu a temnu.+ 2 fotky+ 3 fotky

I když je kopřiva plevel, který najdeme na každém kroku, jde doslova o zázrak přírody nabitý zdravím. Hlavně teď na jaře. Skvělý je pro posílení imunity, při očistách organismu, urychluje metabolismus, snižuje krevní tlak a má celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Vyrazte proto do přírody nasbírat svěží výhonky a připravte si domácí kopřivový sirup, který pak můžete v případě potřeby užívat po celý rok.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 28. 04. 2019 10:00

Jarní jsou nejlepší

Možná vás napadlo, proč si dělat sirup právě teď, když kopřivy přece rostou téměř po celý rok. Nejlepší je ale sbírat je právě v dubnu a květnu, kdy v sobě ukrývají obrovskou sílu. Největší mají malé rostlinky do 15 cm. Mladé výhonky jsou doslova nabité vitaminy a minerály, jejichž kombinace dělá z této plané rostlinky královnu mezi bylinkami, která si dovede poradit s nejednou nemocí. To už věděly i naše babičky. Kopřiva obsahuje vitaminy C, K, B2, karoten, kyselinu panthotenovou, dále mnoho minerálů, především draslík, železo a oxid křemičitý. A také velké množství železa, při jehož nedostatku se dostaví stavy únavy a vyčerpanosti.

Na co kopřiva pomáhá

Pomáhá proti únavě, způsobené nedostatkem vitaminů, posiluje organismus, snižuje hladinu cukru v krvi a také krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Působí také povzbudivě na zažívací trakt a prospívá při průjmu, nadýmání, vředech a v boji proti parazitům. Má vliv také na tvorbu červených krvinek, podporuje činnost ledvin, jater a žlučníku, takže čistí tělo od toxických a odpadních látek. Močopudné účinky kopřiv pomáhají čistit ledviny, zmírňují zadržování vody v těle, zánět močového měchýře a močové trubice. Ulevují při dně a dalších artritických stavech. Hodí se i na urychlení metabolismu. Čerstvé listy nebo kopřivová tinktura pomohou zastavit krvácení z rány či nosu, používají se i na hojení popálenin a opařenin. Odvar z kopřiv je vynikající na kožní onemocnění, ale i na výplachy úst jako kloktadlo. Pravidelné užívání kopřivového sirupu také urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu.

Jak vyrobit domácí kopřivový sirup

Existuje celá řada receptů, ve většině z nich se ale kopřivy i dvě hodiny vaří, čímž se o většinu cenných látek připravíte. Proto pro vás máme recept na sirup dělaný zastudena. Vezměte tři citrony, pořádně je omyjte a nakrájejte na kolečka. Nechte je spolu s 200 g kyseliny citronové povařit ve 3 litrech vody. Pak odstavte a nechte zchladnout. Odstřihané vrcholky mladých rostlin (naplňte jimi alespoň třílitrový hrnec, použít jich ale můžete i víc) pečlivě omyjte, jemně nasekejte a přidejte do zchladlého citronového odvaru. Pečlivě promíchejte a nechte alespoň jeden den macerovat. Vyluhované kopřivy sceďte přes cedník, jemně vymačkejte a do vody přidejte 3 kila cukru. V hrnci vše důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Hotový sirup rozlijte do připravených lahví a uskladněte nejlépe v lednici. Pokud chcete mít jistotu, že se vám nezkazí, můžete ho sterilovat při 80 stupních.  Sirup přidávejte do vody, sodovky, používejte ho k oslazení čaje, ale užívat se může i samotný, až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci, maximálně však po dobu jednoho měsíce. Pak si dejte pauzu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články