Velikonoční nádivka: Vyzkoušejte triky našich babiček, aby byla nadýchaná a krásně vláčná

Nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzené maso 400 g
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
muškátový oříšek
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy

Postup:

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.
Zdroj: Prima
Pro lepší chuť a konečný vzhled nakrájené nádivky můžete nejdřív kostičky nakrájeného pečiva dozlatova osmažit na másleDo nádivky je nejlepší uzené maso, někdo ale místo něj používá třeba uzeninu nebo maso kuřecíVůni dodá nádivce slaninaDo tradiční velikonoční nádivky patří mladé kopřivy+ 3 fotky+ 4 fotky

Jsou tři věci, které by na slavnostním velikonočním stole neměly nikdy chybět. A sice beránek, mazanec a dokonale vláčná a voňavá velikonoční nádivka, na které se toho ale dá hodně pokazit. Přinášíme vám proto rady ze šuplíků našich babiček, jak mít nádivku vždy nadýchanou a ne drobivou a suchou.

Petra Járková
Petra Járková 04. 03. 2020 10:00

Jsou recepty bez kterých si Velikonoce neumíme představit. Jedním z je jistě i ten na nádivku. Do té vždy patří vajíčka a něco zeleného. Skvělý je medvědí česnek nebo kopřivy. Chybu neuděláte ani přidáním pokrájeného uzeného, které nádivku skvěle provoní.

Tři dny staré pečivo

Pokud chcete, aby vaše nádivka z housek či rohlíků nevypadala jako nevzhledná hmota, použijte tři dny staré pečivo. Jestliže nemáte zrovna po ruce rohlíky, vypomozte si vekou nebo toustovým chlebem. Pečivo nakrájejte na kostky a nechte ještě pár hodin proschnout. Lahodnější chuti dosáhnete, pokud pečivo osmažíte na másle dozlatova.

Nádivka bez pečiva

Věděli jste, že kdysi dávno se nádivka připravovala bez pečiva? Jen se svařilo mléko a krupice na hustou kaši, do které se přidala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Pak se pekla na plechu jako svítek.

Pečivo navlhčete

Nikdo nemá rád sušáky, je tedy nezbytné, aby dokonalé nádivka byla vláčná. Dostatečně tedy nakrájené pečivo navlhčete, ať je celé nasáklé. Použít můžete mléko, smetanu, vývar z uzeného. Do směsi přidejte koření a bylinky (medvědí česnek, kopřivy). Klidně nakombinujte vývar a mléko půl na půl, nádivka pak bude jemnější.

Ušlehejte sníh

Velikonoční nádivka by měla být pořádně vymazlená. Úspěch zajistí i vychytávky našich babiček. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Pokud tedy sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli.

Bylinkami nešetřete

Jak jsme již zmínili, do nádivky vždy patří něco zeleného. Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsou klasika. Pokud však máte libeček, petržel, bazalku nebo třeba čerstvý špenát, klidně použijte i je. Pozor na mražený špenát, je v něm moc vody. V případě, že vám nezbude nic jiného než tato varianta, nechte ho v misce rozmrznout přes noc a před použitím všechnu vodu slijte.

NA TRIKY, JAK NA DOKONALOU NÁDIVKU, SE PODÍVEJTE DO GALERIE

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články