Jak obarvit velikonoční vajíčka přírodní cestou: Využijte ingredience z lednice a ze spíže

Klasikou, kterou jste určitě už alespoň jednou v životě dělali, i když třeba jen jako děti, je barvení cibulovými slupkami.
Zdroj: pixabay.com
Opravdu krásně modré barvy docílíte, když seženete vajíčka s bílou skořápkou.Po vyndání nechte vejce dobře oschnout a pak je natřete olejem nebo sádlem, aby se pěkně leskla.Klasikou, kterou jste určitě už alespoň jednou v životě dělali, i když třeba jen jako děti, je barvení cibulovými slupkami.Nádherně tmavě zelené barvy pak docílíte, když do barvicího roztoku přidáte půl kostky mraženého špenátu. nebo skleničku rozmixovaného čerstvého špenátu.+ 3 fotky+ 4 fotky

Červené zelí, řepa, cibulové slupky, špenát, lógr nebo třeba kurkuma. To vše můžete využít, až budete barvit vajíčka na letošní výslužku pro koledníky. Proč totiž zbytečně používat chemii, když to jde přírodní cestou. Poradíme vám, jak na to, aby se vám to zaručeně povedlo.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 30. 03. 2019 12:00

Základní postup je totožný, ať už si pro barvení vyberete kteroukoliv ingredienci. Ve středně velkém hrnci smíchejte litr vody se dvěma lžícemi octa a lžičkou soli. Přiveďte k varu, pak přidejte barvicí ingredienci, snižte teplotu a nechte probublávat asi 30 minut. Odstavte a do hotového barvicího roztoku pak vložte předem natvrdo uvařená vajíčka, která jste předem odmastili, a nechte je tam klidně několik hodin, nejlépe přes noc, aby byl výsledný efekt co nejlepší. Po vyndání nechte vejce dobře oschnout a pak je natřete olejem nebo sádlem, aby se pěkně leskla.

Využijte osvědčené triky našich babiček

Klasikou, kterou jste určitě už alespoň jednou v životě dělali, i když třeba jen jako děti, je barvení cibulovými slupkami. I když vypadají světle hnědé, jejich vyvařením získáte opravdu tmavý roztok, ve kterém skořápka chytne zlatavě hnědý odstín. Nebojte se použít hnědá vajíčka, efekt pak bude opravdu dokonalý.

Možná vás to překvapí, ale na modrá vajíčka budete potřebovat najemno nakrouhanou malou hlávku červeného zelí. Opravdu krásně modré barvy docílíte, když seženete vajíčka s bílou skořápkou.

Pokud chcete mít vajíčka něžně růžová, oloupejte tři menší červené řepy a dužinu nakrájejte na kostičky. Vyzkoušet můžete také slupky z červené cibule.

Na tmavě červená vajíčka budete potřebovat červené víno. Nebojte se, nemusí to být zrovna Châteauneuf du Pape, stačí vám to nejobyčejnější krabicové. V tomhle případě vodu nepřilévejte, přidejte jen ocet a sůl.

Díky kurkumě zase budou vaše kraslice nádherně sytě žluté. Stačí, když do roztoku tohoto indického koření přidáte tři vrchovaté polévkové lžíce.

Nádherně tmavě zelené barvy pak docílíte, když do barvicího roztoku přidáte půl kostky mraženého špenátu nebo skleničku rozmixovaného čerstvého špenátu. Dobře fungují i čerstvé kopřivy nebo jarní osení.

Pokud chcete mít sytě hnědá vajíčka, připravte si litr opravdu silné kávy. Nezapomeňte ale přidat i ocet a sůl. Na přípravu barvicího roztoku můžete klidně použít i už jednou zalitou mletou kávu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články