Otestovali jsme velikonoční beránky: Na kterém si pochutnáte a který se hodí spíš jen na ozdobu

20. dubna 2019
Lenka Chvostová
Lenka Chvostová

Bez sladkého beránka na jarně prostřené tabuli si snad ani Velikonoce neumíme představit. Co ale dělat, pokud ho nestíháte upéct nebo si na to prostě jen z nějakého důvodu netroufáte? Nezbude vám nic jiného, než si ho koupit už hotového. Výběr je velký, cena v podstatě u všech stejná. Abychom vám pomohli rozhodnout se, ochutnali jsme pro vás 5 beránků od různých pekáren. Ve fotogalerii v úvodu článku najdete výsledky našeho testu.

Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. S ústupem chovu skopového na území Česka nastal ale nedostatek tohoto druhu masa, a tak si hospodyňky poradily jinak. Začali péct sladký pokrm ve tvaru ležícího beránka. Tento zvyk se ujal a stal se velikonoční tradicí. Není divu. Velikonoční beránek totiž nejen krásně voní a skvěle chutná, ale na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek.

Každému podle jeho chuti

Stejně jako těst na bábovky a záviny, i těst na beránky je celá řada. Záleží tedy jen na vaší chuti, kterému z nich dáte přednost. Pochutnat si můžete na beránkovi z těsta piškotového, tvarohového, třeného nebo třeba na tom biskupském, kterému chuť dodává kandovaná pomerančová a citronová kůra a alginátové ovoce. Někdo do těsta ještě přidává rozinky, brusinky, lískové nebo vlašské ořechy, či například čokoládové pecičky.

Podobné je to i s konečným vzhledem sladkého beránka. V některých rodinách se jen bohatě pocukruje, jinde ho zdobí polevou, ať už z hořké, mléčné či bílé čokolády nebo třeba citronovou, žloutkovou, ale i rumovou. Někdo dokonce vytváří jeho huňatou srst z krému. Zkrátka každému chutná něco jiného. Místo očí můžete použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.

Jak vybírat beránka v obchodě

Když se rozhodnete velikonočního beránka pořídit hotového v obchodě, máte dvě možnosti, podle čeho vybírat. Tou první je vzhled. Někteří beránci totiž nejsou příliš reprezantivními vzorky a na stole by se moc nevyjímali, jiní vypadají naprosto skvěle. Stačí je jen opatrně vyndat z celofánu, naaranžovat na tác, uvázat jim na krk červenou mašli a obložit je kraslicemi.

Jestli si na beránkovi chcete i pochutnat, měli byste se ale alespoň podívat na etiketu. Tam je obvykle uvedeno, z jakého těsta je upečený. Zaměřit se můžete i na použité ingredience, druh mouky, množství cukru a další složky. Pokud chcete vsadit na kvalitu a nemáte příliš rádi „umělou“ chuť trvanlivých sladkostí, pořiďte si beránka v nějaké menší soukromé pekárně či cukrárně, kde si pečou vlastní.

Testovaní beránci

Pro potřeby testu jsme v síti nejběžnějších supermarketů, které jsou po celé republice, zakoupili pět různých beránků od pěti různých firem. Test je jen subjektivním hodnocením redaktorky na základě vzhledu a chuti testovaných výrobků. Nejde o odborné hodnocení složení. A jak to dopadlo?

Všichni testovaní beránci uspěli svým celkovým vzhledem. S chutí a konzistencí těsta to už ale bylo horší. Nejlépe dopadl špaldový beránek s čoko pecičkami z Jizerské pekárny. Na druhém místě se umístil tvarohový beránek třený z pekáren Penam, v závěsu za ním pak beránek s ořechy a arašídy s tmavou polevou značky Favorina. Následoval  biskupský beránek s tmavou polevou z náchodských pekáren PéCé. Na posledním místě pak paradoxně skončil nejdražší beránek celého testu z třeného těsta od německé firmy Küchenmeister. Konkrétní hodnocení najdete ve fotogalerii v úvodu článku.