Redakční test pralinek pro zamilované: Jakým srdíčkem uděláte partnerovi radost a jaké si o kvalitní čokoládě mohlo nechat zdát?

26. dubna 2019
archiv
archiv

Ať už je svátek svatého Valentýna čím dál tím oblíbenější, Češi stále více považují za svátek lásky 1. máj. Líbají se pod rozkvetlou třešní, vyznávají si lásku a samozřejmě si dávají i drobné dárečky. Od pradávna je oblíbeným dárkem z lásky čokoláda, která je považována za afrodiziakum. Udělali jsme tedy průzkum čokoládových srdcí na trhu a vy se díky němu můžete rozhodnout, jaké bude pro vaši drahou polovičku to nejvhodnější.

Druhy čokoládových bonbonů

Někdo má rád mléčnou, jiný zase hořkou čokoládu. V oblibě jsou stále čokolády plněné likéry i vaječným koňakem. Skvělé jsou i oříšky nebo nugát, který čokoládu dokonale ozvláštní. Vždy však dbejte na to, aby byla čokoláda kvalitní a obsahovala co největší podíl kakaa a nebyla to jen hromada oslazeného tuku.

Historie čokolády

Vše začalo před více než třemi tisíci lety ve vyspělých civilizacích Střední Ameriky. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př. n. l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Světlo světa opět po mnoha staletích spatřila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku.

Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie a samozřejmě také Amerika podlehly jejímu kouzlu. První čokoládovna byla otevřena právě v Novém světě, v roce 1765 v Dorchesteru ve státě Massachusetts.

Tekutá čokoláda a pralinky

Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Její pevná forma byla zatím neznámá. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze. Pak už rozšíření čokolády nestálo nic v cestě.

Co jsme testovali?

Jak před Valentýnem, tak před Prvním májem narazíme v obchodech a supermarketech na širokou nabídku „zamilovaných čokolád“. Většinou se jedná o bonboniéru ve tvaru srdce nebo je na ní srdce zpravidla alespoň nakreslené. Mluvíme konkrétně o srdíčku I love Milka nebo Chocco Love. No a pokud už tam z nějakého důvodu symbol lásky není, jistě na krabičce naleznete alespoň růže nebo jiné romantické květy.  Za všechny mluví třeba legendární Geisha. Od Orionu padla volba na čtyřlístkové Modré z nebe a pětici uzavřely klasické čokoládové pralinky I love you od Seli s vaječným likérem.

O všech testovaných čokoládových kolekcích se dozvíte více v naší fotogalerii.