Fit a krásnátestovánísoutěže

Redakční test pralinek pro zamilované: Jakým srdíčkem uděláte partnerovi radost a jaké si o kvalitní čokoládě mohlo nechat zdát?

Zdroj:archiv

+ 10 fotek+ 11 fotek

Ať už je svátek svatého Valentýna čím dál tím oblíbenější, Češi stále více považují za svátek lásky 1. máj. Líbají se pod rozkvetlou třešní, vyznávají si lásku a samozřejmě si dávají i drobné dárečky. Od pradávna je oblíbeným dárkem z lásky čokoláda, která je považována za afrodiziakum. Udělali jsme tedy průzkum čokoládových srdcí na trhu a vy se díky němu můžete rozhodnout, jaké bude pro vaši drahou polovičku to nejvhodnější.

Petra Járková 26. dubna 2019

Druhy čokoládových bonbonů

Někdo má rád mléčnou, jiný zase hořkou čokoládu. V oblibě jsou stále čokolády plněné likéry i vaječným koňakem. Skvělé jsou i oříšky nebo nugát, který čokoládu dokonale ozvláštní. Vždy však dbejte na to, aby byla čokoláda kvalitní a obsahovala co největší podíl kakaa a nebyla to jen hromada oslazeného tuku.

Historie čokolády

Vše začalo před více než třemi tisíci lety ve vyspělých civilizacích Střední Ameriky. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př. n. l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Světlo světa opět po mnoha staletích spatřila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku.

Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie a samozřejmě také Amerika podlehly jejímu kouzlu. První čokoládovna byla otevřena právě v Novém světě, v roce 1765 v Dorchesteru ve státě Massachusetts.

Thumbnail # Test micelárních vod: Kvalita není o ceně. Našli jsme tu nejvhodnější pro městskou, citlivou, suchou i mastnou pleť
Mohlo by Vás zajímat:

Test micelárních vod: Kvalita není o ceně. Našli jsme tu nejvhodnější pro městskou, citlivou, suchou i mastnou pleť

Tekutá čokoláda a pralinky

Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Její pevná forma byla zatím neznámá. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze. Pak už rozšíření čokolády nestálo nic v cestě.

Co jsme testovali?

Jak před Valentýnem, tak před Prvním májem narazíme v obchodech a supermarketech na širokou nabídku „zamilovaných čokolád“. Většinou se jedná o bonboniéru ve tvaru srdce nebo je na ní srdce zpravidla alespoň nakreslené. Mluvíme konkrétně o srdíčku I love Milka nebo Chocco Love. No a pokud už tam z nějakého důvodu symbol lásky není, jistě na krabičce naleznete alespoň růže nebo jiné romantické květy.  Za všechny mluví třeba legendární Geisha. Od Orionu padla volba na čtyřlístkové Modré z nebe a pětici uzavřely klasické čokoládové pralinky I love you od Seli s vaječným likérem.

O všech testovaných čokoládových kolekcích se dozvíte více v naší fotogalerii.

Další články

Zavří­t reklamu