Redakční test pralinek pro zamilované: Jakým srdíčkem uděláte partnerovi radost a jaké si o kvalitní čokoládě mohlo nechat zdát?

Testovali jsme čokoládové pralinky pro zamilované.
Zdroj: archiv
Srdce vypadá celkem efektně, jen nám nějakým způsobem ty červené bonbony evokují, že bude uvnitř griotka. Tak co, bude?Čokoládová růže z tmavé čokolády s náplní z višní v alkoholu v retro obalu. Cena srdce 106 g je 70 Kč.Když kousnete do téhle pralinky, je to, jako byste kousli do pekla. Vaječný koňak má podivnou pachuť a ve vteřině po něm pálí žáha. Rádoby mléčná čokoláda také za moc nestojí, takže tuto "bonboniéru" raději věnujte k svátku babičce, která miluje vaječňák, ale ne přítelkyni na 1. máje.Pralinky plněné vaječným likérem jsou tak trochu retro, ani krabička není ničím zajímavá. Spíše než vzhled a chuť je tedy příjemná cena. Krabička s 85 g stojí pouhých 40 Kč.+ 10 fotek+ 11 fotek

Ať už je svátek svatého Valentýna čím dál tím oblíbenější, Češi stále více považují za svátek lásky 1. máj. Líbají se pod rozkvetlou třešní, vyznávají si lásku a samozřejmě si dávají i drobné dárečky. Od pradávna je oblíbeným dárkem z lásky čokoláda, která je považována za afrodiziakum. Udělali jsme tedy průzkum čokoládových srdcí na trhu a vy se díky němu můžete rozhodnout, jaké bude pro vaši drahou polovičku to nejvhodnější.

Petra Járková
Petra Járková 26. 04. 2019 10:00

Druhy čokoládových bonbonů

Někdo má rád mléčnou, jiný zase hořkou čokoládu. V oblibě jsou stále čokolády plněné likéry i vaječným koňakem. Skvělé jsou i oříšky nebo nugát, který čokoládu dokonale ozvláštní. Vždy však dbejte na to, aby byla čokoláda kvalitní a obsahovala co největší podíl kakaa a nebyla to jen hromada oslazeného tuku.

Historie čokolády

Vše začalo před více než třemi tisíci lety ve vyspělých civilizacích Střední Ameriky. Mayové a Aztékové byli prvními národy, které kolem roku 1000 př. n. l. objevily kouzlo kakaových bobů. Potvrdily to archeologické výpravy, které mimo jiné objevily náčiní k přípravě kakaa a pohárky k jeho konzumaci v tekuté podobě. Světlo světa opět po mnoha staletích spatřila i mayská keramika, dekorovaná motivem kakaovníku.

Postupem času se čokoládové šílenství rozšiřovalo do celého světa. Francie, Anglie a samozřejmě také Amerika podlehly jejímu kouzlu. První čokoládovna byla otevřena právě v Novém světě, v roce 1765 v Dorchesteru ve státě Massachusetts.

Tekutá čokoláda a pralinky

Čokoláda se však stále konzumovala pouze v tekutém stavu. Její pevná forma byla zatím neznámá. Až v roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze. Pak už rozšíření čokolády nestálo nic v cestě.

Co jsme testovali?

Jak před Valentýnem, tak před Prvním májem narazíme v obchodech a supermarketech na širokou nabídku "zamilovaných čokolád". Většinou se jedná o bonboniéru ve tvaru srdce nebo je na ní srdce zpravidla alespoň nakreslené. Mluvíme konkrétně o srdíčku I love Milka nebo Chocco Love. No a pokud už tam z nějakého důvodu symbol lásky není, jistě na krabičce naleznete alespoň růže nebo jiné romantické květy.  Za všechny mluví třeba legendární Geisha. Od Orionu padla volba na čtyřlístkové Modré z nebe a pětici uzavřely klasické čokoládové pralinky I love you od Seli s vaječným likérem.

O všech testovaných čokoládových kolekcích se dozvíte více v naší fotogalerii.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články