Znáte tradiční velikonoční pečivo? Recepty na vyzkoušeného beránka, jidáše nebo vánočkový mazanec!

Mazanec z vánočkového těsta vás dostane.
Zdroj: Pleva
Mazanec z vánočkového těsta vás dostane.Chutné jidáše polévejte medem.Těsto na beránka by mělo vypadat takto.Beránek politý čokoládou je dokonalým velikonočním pečivem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Velikonoce se kvapem blíží, tak jsme se rozhodli, že pro vás vyhledáme pár tradičních receptů. A abychom mohli garantovat naprostou spokojenost, všechny jsme je osobně vyzkoušeli.

Petra Járková
Petra Járková 8. dubna 2019

Najdete zde tedy recept na tradiční jidáše, které se připravují z medového těsta, beránka z tvarohového těsta a samozřejmě nesmí chybět ani mazanec, na který by byla pyšná i naše babička. Tak pojďme na to!

Tradiční jidáše

Suroviny:

125 g medu z rodinné farmy Pleva
500 g polohrubé mouky
0,1 – 0,2 litru mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
80 g rozehřátého másla
kůra z citronu
5 g soli
Kvásek:
1 kávová lžička medu
0,1 litru vlažného mléka
30 g polohrubé mouky
30 g droždí

Postup:

Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 – 20 minut.

Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.

Velikonoční vajíčka můžete barvit nejrůznějšími technikami
Mohlo by Vás zajímat:

Velký průvodce velikonočními svátky: Na co nezapomenout, aby byly dokonalé a v rámci lidových tradic

Babiččin beránek

Suroviny:

3 vejce
150 g pískového cukru
100 g medu z rodinné farmy Pleva
1 máslo (Stelu, Heru)
1 tvaroh ve vaničce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
100 g rozinek + 100 g sušených švestek

Postup:

Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.

Vánočkový mazanec

Suroviny na těsto:

120 ml vlažné vody
125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
100 g cukru
lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti

Suroviny na kvásek:

150 ml vlažné vody
80 g medu z rodinné farmy Pleva
38 g droždí
190 g hladké mouky

Postup pro tvorbu kvásku:

Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.

Postup pro výrobu mazance:

Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to!

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články