Velikonoční hity s medvědím česnekem: Vyzkoušejte nádivku, polévku nebo pomazánku

Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.
Zdroj: Pixabay
Jehněčí kotleta a takové pesto z medvědího česneku nemá chybuNasbírejte si ho do zásoby a připravte si z něj doma třeba vynikající pesto.Medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, nejraději má buk.Pesto z medvědího česneku si zamilujete.+ 7 fotek+ 8 fotek

Právě je na vrcholu sezóna medvědího česneku, proto by byla škoda nezařadit tuto lahodnou a zdravou bylinku co nejvíce do svého jídelníčku. Proč je medvědí česnek zdravý a jaké pochoutky si z něj můžete připravit třeba právě o blížících se velikonočních svátcích?

Petra Járková
Petra Járková 01. 04. 2019 12:00

V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek standardní. Místo pro něj najdete i tam, kam přidáváte pažitku nebo jiné zelené natě. Koření se s jeho pomocí i maso – zvláště na jehněčím se chuťově výtečně vyjímá, je totiž jemnější než běžný česnek.

Přínosem je také vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Lidové léčitelství ho využívá ke snižování krevního tlaku, čištění ledvin a močového měchýře, úspěšně se popere i s nevhodnými bakteriemi ve střevech, příznivě působí na činnost srdce, uklidňuje a zvyšuje chuť k jídlu.

Velikonoční menu s medvědím česnekem:

Krémová polévka z medvědího česneku

Suroviny:

jeden svazek bouquet garni

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

100 ml smetany

200 g medvědího česneku

Postup:

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme drůbežím vývarem a důkladně provaříme bouquet garni. Polévku přecedíme, dochutíme, vlijeme smetanu,  zjemníme máslem, přidáme medvědí česnek a rozmixujeme. Do hotové krémové polévky z medvědího česneku ještě vložíme před podáváním lžíci smetany pro zjemnění.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

1 lžíce pažitky

5 ks vajec

6 ks rohlíků

200 g kuřecího masa

100 g másla

200 g uzeného masa

1 svazek medvědího česneku

sůl

muškátový květ

mletý černý pepř

Postup:

Kuřecí maso uvaříme v osolené vodě, poté ho vyjmeme, necháme vychladnout a vývar dáme stranou. Uzené maso bez kůže rozkrájíme na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Pažitku jemně nasekáme, medvědí česnek taktéž. Na pánvi rozpustíme máslo a rohlíky na něm opečeme. Vychladlé rohlíky pokapeme vývarem. V míse smícháme uzené a kuřecí maso, přisypeme vymačkané kostičky pečiva, žloutky ušlehané se solí, sůl, pepř, muškátový květ, nasekanou pažitku, medvědí česnek a tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Směs na velikonoční nádivku do misky nalijeme, uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Nádivku s medvědím česnekem pečeme asi 45 minut.

Pomazánka z medvědího česneku

Suroviny:

200 g nízkotučného tvarohu

2 lžíce bílého jogurtu

3 listy medvědího česneku

1 mrkev

sůl

pepř

Postup:

Mrkev nastrouháme, medvědí česnek nakrájíme nadrobno. Smícháme tvaroh, jogurt, mrkev, medvědí česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Dietní tvarohová pomazánka s medvědím česnekem se podává namazaná na čerstvém pečivu, skvěle ji doplní čerstvá zelenina, kterou můžeme chlebíčky nebo jednohubky dozdobit.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články