Sezona medvědího česneku je tu! Jak ho poznat a kde ho hledat

Nasbírejte si ho do zásoby a připravte si z něj doma třeba vynikající pesto.
Zdroj: Pixabay
Pesto z medvědího česneku si zamilujete.Medvědí česnek je nabitý vitaminy.Nespleťte si medvědí česnek s konvalinkou.Chleba se žervé a medvědím česnekem je vitaminovou bombou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Je voňavý, chutný, v kuchyni má široké použití. Zároveň má i celou řadu léčivých účinků na lidský organismus. Určitě proto stojí za to ho zařadit do svého jídelníčku. Sehnat se dá na farmářských trzích, kde ale za malý svazeček zaplatíte majlant. Zajděte si ho proto raději natrhat do lesa. Nespleťte si ho ale s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 14. 03. 2019 14:00

Stejně jako většina bylinek i medvědí česnek je nejlepší, když je mladý a křehký. Jeho silně aromatické listy se sbírají jen dva měsíce a toto období začíná v druhé půli března. Záleží ale samozřejmě na počasí i nadmořské výšce. Právě v tomto období se na něj můžete vypravit a nasbírat si ho do zásoby. Potom rostlina zatáhne a zbytek roku čeká ukrytá v zemi na další jaro.

Kam se na medvědí česnek vypravit

V první řadě je dobré vědět, že medvědí česnek v přírodě roste v lužních listnatých lesích či spíše hájích, nejraději má buk. V Praze ho můžete najít i v oblíbených lesoparcích. Vyhovuje mu vlhko a v létě stín. Jenže jak to poznat, když listí na stromech ještě chybí? Navíc stejné podmínky k růstu potřebují například i konvalinky a některé árónovité byliny, které jsou na rozdíl od medvědího česneku jedovaté. A k tomu mají velmi podobné listy: dlouhé, zelené, s podlouhlou žilnatinou. Spolehlivě rozeznat například rašící listy medvědího česneku od mladých konvalinek je často velmi obtížné.

Jak spolehlivě poznat medvědí česnek

Jedovatá konvalinka obvykle ze země vyrůstá později, až když sezona medvědího česneku končí, spoléhat se na to ale nemůžete. Při sběru se proto zaměřte hned na několik nezaměnitelných znaků. Tím prvním je silná specifická vůně, kterou si nemůžete splést. Druhým jsou listy, ty od medvědího česneku vyrůstají samostatně přímo ze země. Oproti tomu jedovatá konvalinka má vždy listy dva, které rostou proti sobě a vyrůstají ze společného stonku. V době květu vám pak medvědí česnek pomůže spolehlivě určit i ten. Květ konvalinky má květ vzhledu klasu s typickou těžkou a sladkou vůní, oproti tomu medvědí česnek má kulovitý květ, který voní po česneku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články