Jak na nadýchanou velikonoční nádivku: Vyzkoušejte osvědčené triky našich babiček

Vyzkoušejte zdravější verzi z kváskového chleba
Zdroj: NATURHOUSE
Pro lepší chuť a konečný vzhled nakrájené nádivky můžete nejdřív kostičky nakrájeného pečiva dozlatova osmažit na másleDo nádivky je nejlepší uzené maso, někdo ale místo něj používá třeba uzeninu nebo maso kuřecíVůni dodá nádivce slaninaDo tradiční velikonoční nádivky patří mladé kopřivy+ 3 fotky+ 4 fotky

Bez některých velikonočních dobrot si svátky jara neumíme představit. Na svátečním stole by zkrátka neměly chybět. Patří mezi ně mazanec, beránek a samozřejmě také nádivka, kterou většina lidí peče v neděli nebo v pondělí. Máme pro vás pár tipů, jak připravit tu nejlepší, po které se jen zapráší. A jako bonus recept na zdravější verzi nádivky z chleba, kterou rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 21. 04. 2019 10:00

Říká se jí také hlavička, sekanice, sekanina nebo velikonoční snítek. Chybět by v ní neměla vajíčka, ale také něco zeleného. Zamíchat do ní ale můžete v podstatě cokoliv, záleží jen na vaší chuti, fantazii a možnostech. Jak ale správně připravit nádivku, aby nebyla suchá a byla nádherně nadýchaná?

Použijte staré pečivo

Základem každé velikonoční nádivky je na kostičky nakrájené pečivo, nejčastěji housky či rohlíky, použít ale můžete i veku nebo třeba toastový chléb. Pečivo by ale nemělo být čerstvé, příliš rychle by totiž nasáklo použité tekutiny a byla by z něj jen nevzhledná kaše. Ideálně by mělo být tři dny staré. A lepší je nechat ještě alespoň pár hodin vyschnout i už nakrájené kostky. Pro lepší chuť a konečný vzhled nakrájené nádivky můžete nejdřív kostičky nakrájeného pečiva dozlatova osmažit na másle.

Věděli jste, že kdysi dávno se nádivka připravovala bez pečiva? Jen se svařilo mléko a krupice na hustou kaši, do které se přidaly vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Pak se pekla na plechu jako svítek.

Dopřejte jí dostatek tekutin

Pokud chcete, aby byla upečená nádivka krásně vlhká, nakrájené pečivo dostatečně navlhčete. Nebojte se nechat ho úplně nasáknout. Použít můžete mléko, smetanu, případně, pokud uzené do nádivky vaříte, aby bylo měkké, i vývar z něj. K masu ale přidejte koření a zeleninu, aby byl vývar chuťově příjemný. Pak jím nahraďte část mléka nebo i všechno.

Ušlehejte sníh

Nechcete, aby nádivka po upečení byla hutná a každé sousto se tak muselo zapíjet? Věnujte její přípravě trochu víc úsilí a času. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Pokud tedy sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli.

Tip redaktorky:

Místo sněhu z bílků můžete nádivce dodat objem dvěma špetkami prášku na pečení, ale to jen pokud budete opravdu spěchat.

Přidejte bylinky

Do nádivky určitě nezapomeňte přidat jarní zeleň. Pokud nemáte tradiční mladé kopřivy, použijte klidně třeba zelenou petrželku, libeček, bazalku nebo jiné bylinky či listovou zeleninu. Skvělý je také čerstvý špenát. Listy propláchněte, zbavte stonků a krátce je spařte v menším množství osolené vody. Pak je nasekejte nadrobno. Mražený špenát nepoužívejte, je v něm moc vody. Pokud ale nemáte jinou možnost, nechte ho v misce rozmrznout přes noc a pak všechnu vodu slijte, aby vám zbyl jen odvodněný protlak.

Velikonoční nádivka z kváskového chleba

Suroviny:

160 g kváskového žitného chleba, 200 ml polotučného mléka, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 250 g šunky s 95 % masa, 100 g nahrubo nastrouhané mrkve, svazek jarní cibulky, 60 g baby špenátu, 10 g bazalky, 1 bílý jogurt do 3 % tuku, 2–3 stroužky česneku, 20 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 lžičky muškátového květu

Postup:

Chleba nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Ve vedlejší míse smíchejte šunku, mrkev, pokrájenou nať z jarní cibulky, nahrubo nasekaný špenát, bazalku, muškátový květ, česnek s bílým jogurtem a žloutky. Ke směsi přidejte namočený chléb a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Připravenou nádivku přendejte do pekáče o velikosti 25 x 35 cm vyloženého pečícím papírem a navrch nádivky položte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články