Lahodný chřest: Jak se v obchodě nenapálit a jak ho správně připravit

5. května 2019

Tahle delikátní a zdravá zelenina, která je poslem jara, si už pomalu získává své příznivce i u nás. Nejenže skvěle chutná, ale má také pozitivní vliv na naše zdraví. A navíc je skvělá, když chcete shodit nějaké to kilo. Pokud ale máte z přípravy chřestu obavy, poradíme vám, jak na to.

Kupujte jen čerstvé výhonky

V dnešní době už chřest není nedostupný. Seženete ho v každém supermarketu. Než ho ale vložíte do košíku, zkontrolujte, zda už nemá to nejlepší za sebou. Poznáte to poměrně jednoduše podle pár triků. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. Pozor na tmavé skvrny a plíseň. Čerstvý chřest je krásně pevný, nikdy ho neohnete – vždy se zlomí. Pokud je gumový, nekupujte ho. Stejně tak pokud pronikavě nevoní, nemá hlavičky pevně sevřené a neleskne se. Že je chřest vhodný k jídlu poznáte i podle toho, že když do něj říznete, vyteče z něj bílá míza. Chřest spotřebujte nejlépe ihned po zakoupení, pár dnů ho ale můžete skladovat v lednici zabalený ve vlhké utěrce.

Jak chřest připravit

Pokud máte zelený chřest, není nutné ho zbavovat slupky. Stačí ho jen oloupat ve spodní části stonku, nejspodnější část se odlomí. Bílý chřest je chuťově jemnější a před přípravou musíte oloupat celý jeho stonek. Pomoci si můžete obyčejnou škrabkou na brambory nebo si pořiďte speciální dvoubřitou škrabku na chřest. Tvrdé dřevnaté konce chřestu odřízněte. Poté chřest vložte do vroucí vody, ale tak, aby hlavičky koukaly ven. Vodu předtím mírně osolte, přidejte zhruba jednu až dvě lžičky cukru (na jeden litr vody), lžíci másla a lžíci citronové šťávy. Bílý chřest stačí vařit 7 až 9 minut, zelený pak ještě o polovinu kratší dobu. Vždy však záleží na tloušťce jednotlivých stonků.

Zavří­t reklamu